glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Cum dirijează Petru Mărginean banii devenilor spre buzunarul propriei soții. Banii publici, sifonați spre televiziunea „familială”

Televiziunea familiei Mărginean nu este doar un instrument de propagandă pentru primarul Devei, ci și o pușculiță pentru sifonat banii din bugetul local. Societatea comercială Antena 1 Deva SRL a fost administrată oficial, până la data de 24 iunie 2014, de Gabriela Mărginean, soția primarului Devei. „Prima doamnă” a urbei de la poalele cetății conduce, „de facto”, și în momentul de față televiziunea familiei, chiar dacă, în acte, administrarea societății a fost transferată unui om de încredere.

Primarul municipiului Deva, Petru Mărginean, fost președinte al PC Hunedoara nu putea rămâne în afara structurii media a mentorului său, deținutul Dan Voiculescu. Astfel că, în momentul în care a ajuns primar, Mărginean deținea părți sociale la firma Antena 1 SRL Deva, care administrează postul de televiziune cu același nume, așa cum reiese din Declarația de Interese, depusă la preluarea mandatului (faximil 1).

Primarul împarte banii devenilor, cu firma soției

Administratorul și directorul general al postului de televiziune Antena 1 Deva a fost, până în data de 24.06.2004, chiar soția edilului Petru Mărginean, așa cum reiese din actele eliberate de Oficiul Registrului Comerțului. Mai mult decât atât, chiar primarul Petru Mărginean, confirmă acest lucru în declarația de avere depusă în 10 iunie 2015, unde Gabriela Mărginean apare ca beneficiară de venituri de la Antena 1 Deva, având calitate de director (faximil 2). În calitate de ordonator principal de credite în municipiul Deva, primarul Petru Mărginean nu a ezitat să dirijeze fonduri substanțiale spre firma administrată de Gabriela Mărginean, spălând banii prin diverse entități economice aflate în subordinea Primăriei sau a unor firme de publicitate. În anul 2013, Serviciul Public de Administrare Piețe, Târguri, Cantină, aflată în subordinea Primăriei Deva, și condusă la vremea respectivă de colegul de partid (PC) a lui Petru Mărginean, și unul dintre apropiații săi Sanfirișcă Marius, a încheiat un contract în valoare de 40.000 de lei pentru servicii de publicitate (faximil 3). Practic, acești bani au ajuns în conturile firmei soției primarului Petru Mărginean, fără ca Serviciul din subordinea directă a edilului să organizeze o licitație sau, măcar, o selecție de oferte pentru stabilirea unui preț cât mai corect în raport cu serviciile oferite.

Banul public asigură profitul televiziunii de casă a lui Mărginean

Conform datelor contabile depuse la Direcția de Finanțe Publice Hunedoara, Antena 1 Deva SRL a încheiat anul 2011 cu o pierdere de 224.973 de lei (la o cifră de afaceri de 1.097.230 de lei). Imediat după ce soțul administratorului firmei a ajuns să conducă municipiul Deva, Antena 1 s-a redresat simțitor din punct de vedere economic. În anul 2014, firma controlată de consoarta primarului Devei a realizat un profit de 169.020 de lei (la o cifră de afaceri de 1.155.148 de lei). Și, nu este de mirare, atâta timp cât o mare parte din banii dedicați de Primăria Deva, pentru informarea public a cetățenilor, au trecut prin conturile administrate de Gabriela Mărginean.  Conform rapoartelor de difuzare, depuse la Primăria Deva de firmele care intermediază serviciile de informare public a cetățenilor, instituția condusă de Petru Mărginean plătește în fiecare lună sume considerabile pentru promovarea activității edililor pe canalele TV, din județul Hunedoara. Rapoartele de difuzare, pe baza cărora se fac deconturile către instituțiile de presă audio-vizuală din Deva, sunt completate evaziv, fără să reiasă din înscrisurile oficiale destinatarii finali ai banilor plătiți. Totuși, surse din Primăria Deva susțin că majoritatea banilor dedicați publicității în audio-vizual ajung la firma administrată până nu de mult de soția primarului, Gabriela Mărginean. Un asemenea raport de difuzare, încheiat în luna martie 2013, menționează Antena 1 Deva printre societățile care au prestat servicii de difuzare și producție de emisiuni informative. În aceea lună, factura plătită de Primăria Deva, pentru posturile locale de televiziune, a fost de 74.685 de lei. Suma este identică cu cea din luna precedentă. Din registrele Primăriei Deva reiese că, de fapt, instituția condusă de Petru Mărginean aloca, lunar, o sumă fixă destinată televiziunilor din Deva și regla costurile în așa fel încât să se încadreze în aceste valori. Astfel în perioada iulie – decembrie 2013, primăria a plătit în fiecare lună 54.746 lei pentru televiziunile din Deva, principalul beneficiar fiind postul administrat de soția edilului. Mai mult decât atât, dintr-o monitorizare atentă a publicității contractate de postul de televiziune condus de soția primarului Petru Mărginean, se poate observa că multe societăți comerciale care au interese economice în sfera de influență a administrației locale din Deva, achită și facturi pentru servicii de publicitate către televiziunea Gabrielei Mărginean.

Loading...