glasul-hd.ro Web analytics

Politică

Cum au căzut în tăcere partidele mici, după alegerile parţiale

Au fost alegeri parţiale, la Deva, pe 5 noiembrie. Partidele mici au obţinut scoruri neaşteptat de proaste (PMP, ALDE şi PSR) ori neaşteptat de bune (USR şi, oarecum, Pro-România care l-a susţinut pe independentul Marius Blendea). Cu o singură excepţie, toate partidele amintite au „amuţit” după alegeri, dar spun că-şi vor „reveni” cel mai probabil odată cu primăvara acestui an.

Românii, în general, s-au obişnuit ca, mai ales la alegerile locale, pe buletinele de vot să apară tot felul de sigle, iniţiale de partid şi nume pe care nu le cunosc, iar apoi acestea să dispară, pur şi simplu din viaţa publică. Păguboasa resemnare mioritică pare a se manifesta mai ales la astfel de formaţiuni politice.

După alegeri, Pro-România – filiala Deva s-a făcut remarcată în spaţiul public doar în momentul în care s-a aflat că Dorin Gligor (fost preşedinte PDL Hunedoara şi prim-vicepreşedinte al PNL la nivel de judeţ) a trecut la această formaţiune. USR, al cărei candidat, Lucian Davidoni, a „bătut” în locale candidaţii PMP, ALDE şi PSR, plus doi independenţi, n-a mai întreprins aproape nimic: două acţiuni de ecologizare, câteva postări pe facebook şi două prezenţe la şedinţe de Consiliu Local. Filiala PMP Deva a căzut într-o tăcere totală. Absolut nimic spus ori întreprins de „subordonaţii” lui Traian Băsescu.

Doar ALDE a jucat rolul de „cenzor” al politicii şi actului administrativ local, dar asta doar prin intermediul lui Mircea Moloţ, care a ieşit în câteva conferinţe de presă şi a făcut declaraţii. Candidatul ALDE, Ioan Ovidiu Popa, a plecat. Şi din partid şi, se pare, şi de pe scena politică. Despre candidatul Partidului Socialist Român se ştie ce se ştia şi înainte de alegeri: că se numeşte Ioan Brânduşe, este pensionar şi… are o pagină de facebook cu doar 10 urmăritori. Poate şi aşa se explică de ce a luat doar 126 de voturi la alegerile din 5 noiembrie.

Angajamente de „revigorare”

Marius Sanfirişca, liderul Pro-România, organizaţia judeţeană, spune că, după alegeri, el şi colegii lui au preferat să nu iasă prea mult în public din simplul motiv că partidul încă nu există oficial: „Aşteptăm să iasă hotărârea judecătorească prin care să fie consfiinţită legal apariţia partidului, după care vom fi mai vocali. Deocamdată suntem doar o echipă unită, fără funcţii. Eu sunt doar un coordonator, membru fondator şi atât, nu sunt preşedinte”.

Lucian Davidoni, candidatul care a reprezentat una dintre surprizele alegerilor locale parţiale de la Deva, spune, la rându-i că USR se va reactiva într-un fel sau altul în săptămânile următoare: „În acea perioadă a alegerilor erau tensiunile din partid, de la Bucureşti. Apoi, imediat după alegeri noi am făcut o acţiune de ecologizare pe strada Călugăreni de unde am adunat 25 de tone de gunoaie. Ne-am adresat şi Primăriei pe problema aceasta. În decembrie a mai fost o altă acţiune de acest gen, dar în zona Dealului Cetăţii. E drept că, în ultima vreme n-am mai prea fost prezenţi, doar pe facebook. În perioada următoare vom fi mult mai prezenţi în viaţa Devei”.

PMP a rămas şi fără candidat, şi fără preşedinte, după parţialele de pe 5 noiembrie. Vasile Ioan Iovan a obţinut doar 234 de voturi, ocupând penultimul loc în cursă. „Ce să mai ieşi şi să mai spui după ce iei sub 300 de voturi?! Acum preşedinte interimar este domnul deputat Ion Tabugan (din Caraş – Severin – n.red.). Dar, din informaţiile mele, va fi numit un nou preşedinte interimar care va trebui să construiască organizaţii”, ne-a declarat Janin Antonescu, vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a PMP şi preşedinte al filialei partidului din municipiul Hunedoara.