NEWS ALERT:
Home / Sport / Cum a ajuns handbalul devean la punctul terminus
IMG_4454

Cum a ajuns handbalul devean la punctul terminus

Dacă 2017 a adus sportului hunedorean o mare performanţă şi o imensă bucurie la jocurile pe echipe printr-un titlu naţional câştigat de Autobergamo Deva la futsal, să nu uităm că tot în acest an judeţul nostru şi municipiul său de reşedinţă au rămas fără o altă prim-divizionară, Cetate Devatrans, care ne reprezenta într-un sport extrem de iubit şi cu rezultate foarte bune în trecut, handbalul.

Dacă mai adăugăm la aceste extreme de pozitiv şi negativ şi faptul că Ştiinţa Petroşani ar fi trebuit să evolueze în acest sezon competiţional în primul eşalon din rugbyul românesc, însă nu s-au găsit bani pentru aşa ceva, iar o altă formaţie de tradiţie, echipa de fotbal din Hunedoara, a fost exclusă anul trecut din toate competiţiile organizate de Federaţie, fiind la un pas mic de desfiinţare, avem un tablou mai degrabă sumbru al jocurilor sportive la nivel judeţean.

Promovarea directă şi cea din baraj au fost ratate

Iată prezentată, pas cu pas, cronica unui deces anunţat – cel al handbalului devean.

Trecută prin „purgatoriul” Diviziei A – al doilea eşalon al handbalului românesc, dar unul al cărui nivel nu poate fi numit competitiv nici cu cea mai mare bunăvoinţă – unde a ajuns după retrogradarea din 2015, Cetate Devatrans nu şi-a realizat în anul trecut obiectivul stabilit: promovarea în Liga Naţională. Plecată la drum în campionatul ligii secunde cu un nou antrenor, Adrian Palko, adus de la Baia Mare, tânăra echipă deveană a pierdut singurul meci care conta cu adevărat. Acesta a fost cel din ultima etapă a turului, de la Bistriţa, cu CS Municipal, scor 23 – 31, diferenţa de opt goluri fiind aproape imposibil de remontat în retur (a fost atunci egal, 18 – 18). Cu profesorul Ioan Mătăsaru pe banca tehnică în a doua jumătate a campionatului, Devatrans a terminat Divizia A pe locul al doilea, care a dus (doar) la barajul de promovare în Liga Naţională.

În turneul de baraj desfăşurat la Piteşti echipa deveană s-a prezentat modest, subţirimea numerică dar şi valorică a lotului spunându-şi cuvântul: 26 – 26 cu Ştiinţa Bucureşti, 23 – 30 cu CSM Unirea Slobozia şi, în meciul decisiv pentru locul 3, care ducea şi el în Liga Naţională, 38 – 39 cu CSH Municipal Buzău în urma unui joc pierdut dramatic în ultimele secunde.

O şansă nesperată s-a dovedit un cadou otrăvit

Buzăul a renunţat însă în ultimul moment la locul câştigat pe prima scenă a handbalului românesc, motivul fiind bineînţeles lipsa banilor, astfel că Federaţia a invitat pe Cetate Devatrans să se înscrie în Liga Naţională cu nici trei săptămâni înainte de începerea campionatului. Marian Muntean, preşedintele clubului şi finanţatorul echipei, a acceptat invitaţia, însă echipa era complet nepregătită pentru aşa ceva. Cu jucătoarele aflate în vacanţă, unele dintre ele chiar părăsind clubul devean, fără o pregătire corespunzătoare efectuată în vară, fără meciuri amicale şi, cel mai important aspect, cu un lot alcătuit din numai nouă handbaliste, dintre care un singur portar, era imposibil de crezut că se poate realiza ceva.

Faţă de sezonul precedent au rămas la echipă numai Nataşa Savko, Dana Abed-Kader, Sonia Seraficeanu, Denisa Şelever, Sabrina Lazea, Elena Bobiţ şi antrenorul Ioan Mătăsaru, nemaiputându-se conta dintr-un motiv sau altul pe serviciile lui Poenaru, Stângu, Şovar, Polocoşer, Malac şi Nica. Au fost aduse sub formă de împrumut Andrea Mărginean şi Cristina Strahan de la CSM Slobozia şi Lavinia Dobromir-Şandru de la Sebeş. În aceste condiţii, fie şi modestul obiectiv de a prinde un loc în barajul pentru evitarea retrogradării era pur şi simplu utopic.

Pas cu pas, din eşec în eşec

Extrem de previzibil, debutul în Liga Naţională a însemnat o înfrângere la scor cu Corona Braşov, acasă, 17 – 29 după o primă repriză în care devencele au reuşit să înscrie doar cinci goluri. La numai o săptămână distanţă, tot în sala proprie, Cetate a pierdut tot la o diferenţă de 12 goluri, 21 – 33 cu HCM Râmnicu Vâlcea, după ce la pauză tabela arăta un neverosimil 13 – 13. În etapa a treia Devatrans a fost învinsă la numai două goluri de Măgura la Cisnădie, scor 28 – 30, o adevărată performanţă în condiţiile date. A urmat o nouă înfrângere la Deva în faţa Municipalului din Bistriţa, scor 25 – 35, după ce iarăşi la pauză se înregistrase un egal nesperat, 14 – 14. Era evident că lipsa rezervelor ducea la o cădere fizică în partea a doua a meciurilor şi la aceste înfrângeri drastice. A venit şi etapa a cincea, cu înfrângerea de la Slobozia cu Unirea, 17 – 28, după care s-a ivit şi o mică rază de speranţă pentru supravieţuire.

A căzut varianta întăririlor de la Ploieşti

Între timp Cetate Devatrans a mai reuşit încă trei achiziţii, portarul Cristina Popovici, centrul Adriana Chelaru şi pivotul Cristiana Ciuplea. Însă marele atu pe care conta patronul Marian Muntean era aducerea a patru jucătoare, Dragica Tatalovic, Ivana Bozovic, Marina Dmitrovic şi Mihaela Tivadar, şi a antrenorului croat Neven Hrupec de la CSM Ploieşti, echipă care jucase în Cupele Europene, dar desfiinţată ulterior din cauza problemelor financiare. Aceştia au venit la Deva, au asistat din tribună la un meci, şi-au negociat contractele şi au plecat a doua zi, nedorind să rămână la un club cu o situaţie atât de incertă.

Devatrans s-a chinuit mai departe în Liga Naţională cu lotul său insuficient, iar rezultatele au reflectat fidel acest lucru. A fost, e drept, şi o victorie obţinută degeaba în etapa a şasea, când devencele au zdrobit junioarele Ploieştiului cu 41 – 20, însă formaţia ploieşteană a fost exclusă din campionat şi toate rezultatele ei, inclusiv acesta, au fost anulate.

Meciul din deplasare cu CSM Bucureşti, deţinătoarea Ligii Campionilor, a fost pierdut cu un logic 21 – 38, iar ultima şansă teoretică de a prinde măcar locul de baraj a fost irosită în urma înfrângerii fără drept de apel cu Danubius Galaţi de pe teren propriu, scor 19 – 27. Au urmat evoluţii contradictorii, alternând una caldă, alta rece, dar toate fără puncte obţinute: 25 – 32 la Zalău, joc cedat pe final, apoi cea mai drastică înfrângere a sezonului, 18 – 35 la Deva cu Municipal Roman, şi un scor incredibil de strâns la Brăila, 25 – 27 cu locul 2 în campionat şi învingătoarea, campioana Europei, CSM Bucureşti.

Actul oficial de deces al handbalului devean

Înaintea partidei din etapa a 12-a a Ligii Naţionale dintre Cetate Devatrans şi SC Municipal Craiova, conducerea clubului devean a trimis conducerii Federaţiei Române de Handbal următorul comunicat oficial:

„Prin prezenta vă comunicăm că echipa de handbal feminin C.S.M. Cetate Deva nu va participa la jocul din data de 08.01.2017, datorită unor probleme interne. Totodată vă comunicăm faptul că dacă problemele apărute nu se vor reglementa în cel mai scurt timp posibil, ne vedem nevoiţi să ne retragem din campionat”.

În consecinţă, Federaţia a anulat meciul, omologat „la masa verde” cu scorul de 0 – 10, iar echipa a fost penalizată cu un punct. La a doua neprezentare, cea din etapa următoare de la Cluj, Cetate Devatrans a fost exclusă oficial din campionat.

Cum s-a ajuns aici

„Timp de 16 ani am ţinut singur această echipă, pe banii mei, sunt unicul club privat din handbalul românesc. Nu mai pot însă să mă bat cu cluburi care au finanţări de la consiliile locale şi judeţene. M-am înscris în Liga Naţională, deşi invitaţia a venit foarte târziu, doar pentru că preşedintele Federaţiei a vorbit cu cei de la Consiliul Judeţean, cu preşedintele Bobora, şi cu cei de la Primăria Deva, şi toţi i-au promis că vor susţine echipa, altfel nu aş fi participat în Ligă cu un buget de Divizia A”, spunea la începutul acestui an Marian Muntean, preşedintele lui Cetate Devatrans.

Aici a stat, până la urmă, povestea dispariţiei unei echipe dintr-unul din cele mai iubite sporturi din Deva. Dacă şi când va putea handbalul devean să o ia de la capăt, aceasta e un alt subiect, cu care vom reveni în „Glasul Hunedoarei”.

Despre Bogdan BARBU

Citește și

thumbnail (2)

Ultimul derby al sezonului pentru CNS Cetate

Cetate Deva întâlneşte astăzi, de la ora 18, pe teren propriu, pe CS Municipal Lugoj, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *