glasul-hd.ro Web analytics

ABC-ul primului ajutorComunitate

Cum acționați în cazul unui accident vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o afecțiune gravă, care apare atunci când vasul care alimentează creierul cu sânge se sparge sau este blocat de un cheag. În consecință, partea corpului controlată de zona afectată a creierului nu mai poate funcționa adecvat. Din păcate, AVC-ul este diagnosticat tot mai frecvent în ultimii ani, inclusiv printre tineri. Statisticile arată că la fiecare cinci minute, o persoană din lume suferă un atac cerebral.

Semnele atacurilor cerebrale nu sunt întotdeauna ușor de depistat. De exemplu, victima acuză amorțeală sau lipsa de vlagă subită la nivelul feței, brațului sau piciorului, adesea în aceeași parte a corpului. Uneori, victima poate deveni brusc confuză sau nu mai poate vorbi sau susține o conversație cu ușurință. Alte victime au tulburări de vedere, acuză amețeală sau nu-și mai pot menține echilibrul. Altele au o durere de cap bruscă.

Pentru a recunoaște un eventual atac cerebral, utilizați algoritmul FBVT – Față, Braț, Vorbire, Timp.

F – slăbiciune facială, victima are un zâmbet ciudat,  iar gura sau ochiul poate fi lăsat în jos.

B – slăbiciune a unui braț, victima poate ridica numai un braț;

V – probleme de vorbire, victima nu poate vorbi clar sau nu poate înțelege ce i se spune;

T – este timpul să sunați la Urgență!

Dacă pacientul nu este capabil să efectueze una dintre aceste acțiuni, este posibil să fi suferit un atac cerebral. Nu subestimați situația, chiar dacă bolnavul neagă că s-ar simți rău. El are nevoie urgentă de ajutor.

Ce trebuie să faceți?

Cereți victimei să râdă ori să-și arate dantura. Uitați-vă atent dacă gura este strâmbă sau unul din colțurile gurii este mai jos decât celălalt.

Cereți bolnavului să închidă ochii, să-și ridice ambele brațe simultan la orizontală și să întoarcă palmele în sus. Verificați dacă unul dintre brațe cade sau nu este ferm.

Cereți victimei să repete o propoziție simplă. Verificați dacă vorbește clar sau se bâlbâie.

Pașii pe care ar trebui să-i urmați:

  1. Chemați de urgență Salvarea, dacă sunteți singur ori rugați pe cineva să vă ajute.
  2. Ajutați pacientul să se odihnească și nu-i permiteți să facă efort. Așezați-l într-o poziție confortabilă (de exemplu, în poziție șezândă sau semi-șezândă).
  3. Verificați periodic dacă bolnavul este conștient și respiră normal.
  4. Nu oferiți lichide sau pastile victimei, pentru că se poate îneca.

Medicii atenționează că persoana care suferă un AVC și nu solicită intervenția unui echipaj medical de urgență poate deceda. Este important ca primul ajutor să fie acordat chiar din primele momente ale declanșării bolii. Acest lucru va ajuta la prevenirea dezvoltării proceselor ireversibile la nivelul creierului și va preveni decesul. Medicii spun că primele trei ore sunt cruciale pentru salvarea pacientului.

Vezi și

Close