glasul-hd.ro Web analytics

ABC-ul primului ajutorComunitate

Cum acționăm în cazul unei arsuri prin opărire

Anual, zeci de mii de persoane sunt tratate în secțiile de urgenţe pentru arsuri cauzate de opărirea cu apă sau lichide fierbinţi. Printre cele mai frecvente victime ale accidentelor prin opărire se numără copiii şi persoanele în vârstă, a căror piele este mult mai subţire şi sensibilă, dar şi persoanele cu anumite dizabilităţi fizice sau psihice. Dar, în fond, oricine poate suferi arsuri, prin opărire.

Regulile elementare de prim-ajutor în caz de opărire sunt următoarele:

-Îndepărtați victima de sursa opăririi;

-Dacă hainele nu s-au lipit de victimă, îndepărtați-le de piele şi scoate-ți ceasul sau eventuale bijuterii;

-Răciți zona arsă cu un jet de apă la temperatura camerei pentru minimum 10 minute, însă nu mai mult de 20 de minute. Acest lucru va reduce deteriorarea ţesuturilor şi va ameliora senzaţia de durere;

-Acoperiți zona opărită cu o compresă sau o bucată de pânză uscată şi sterilă;

Este foarte important de reținut că în situția în care zona afectată implică faţa, mâinile, picioarele, articulaţiile sau organele genitale trebuie neapărat să apelezi la ajutorul medicului specialist. De asemenea, dacă arsura începe să prezinte băşici, se inflamează sau victima nu simte durere, însă arsura este vizibil profundă, trebuie să mergeți la spital.

Regulile elementare de prim-ajutor nu trebuie încălcate. Astfel, niciodată nu încercați să scoateți hainele de pe victimă dacă acestea s-au lipit de pielea sa în urma contactului cu apa fierbinte. Nu aplicați gheaţă, apa foarte rece, loţiuni, creme hidratante sau pudre deoarece nu fac decât să împiedice acţiunea corespunzatoare a medicilor asupra arsurii. Nu răciți zona arsă mai mult de 20 de minute pentru că se poate instala hipotermia, în special la copiii mici.

Remedii naturale pentru arsuri de mici dimensiuni

Arsurile superficiale, care nu depăşesc dimensiunea mâinii celui afectat, pot fi tratate la domiciliu, fără să fim îngrijoraţi de o posibilă infecţie. Cele mai renumite tratamente naturiste şi cu rezultate pozitive asupra arsurilor cauzate de opărire sunt:

– Sucul de aloe vera aplicat pe zona afectată are proprietăţi antiinflamatorii şi de îndepărtare a durerilor;

– Un albuş de ou, bătut spumă grăbeşte procesul de vindecare a arsurilor;

– O linguriţă de miere aplicată pe pielea arsă şi acoperirea cu un bandaj a zonei va ameliora durerea şi va grăbi refacerea ţesuturilor;

– Senzaţia de usturime va dispărea dacă acoperiți zona arsă cu o felie crudă de cartof sau cu o cataplasmă făcută din cartofi raşi.