glasul-hd.ro Web analytics

Agricultură

Culturile de rapiţă, în pericol de îngheţ

Starea de vegetaţie a culturilor însămânţate în toamnă, pe teritoriul judeţului Hunedoara, este pusă sub semnul întrebării. Lipsa zăpezii şi gerul cumplit au pus în pericol culturile de rapiţă, iar agricultorii se tem că vor suferi pierderi enorme.

Anul 2015, din punct de vedere meteorologic, a fost dezastruos pentru agricultura judeţului Hunedoara. Seceta pedologică prelungită din vara trecută a afectat mai mult de jumătate din culturile agricole, cele mai mari pierderi întâlnindu-se la culturile de porumb, cartof şi floarea-soarelui. Din păcate, problemele în agricultură vor continua şi anul acesta. În condiţiile în care temperaturile au scăzut mult sub pragul obişnuit, iar terenurile nu au fost acoperite cu un strat gros de zăpadă care să apere culturile însămânţate în toamnă, agricultorii ar putea înregistra pagube semnificative anul acesta. Spre exemplu, rapița însămânțată toamna trecută se află în cel mai mare pericol. Plantele s-au dezvoltat până la 30 de centimetri, dar cum nu a existat un strat de zăpadă să le protejeze de ger, acestea se află în pericol de îngheţ. „Rapiţa s-a format foarte bine dar a venit gerul. Dacă aveam măcar o palmă de zăpadă, această plantă scăpa în totalitate de îngheţ. În plus, dacă frigul cumplit persista doar două zile maxim, nu erau probleme, dar am avut opt zile de temperaturi de minus 20 de grade, care ne-au pus mai multe semne de întrebare. Peste două zile voi merge în câmp să văd exact starea de vegetaţie a culturilor dar mă tem că voi avea pierderi la această cultură”, a precizat un agricultor din judeţ, Ioan Colda.

Grâul este ferit de îngheţ

Cu toate că în ultimul timp temperaturile au fost scăzute, specialiştii susţin că deocamdată nu se poate pune problema de îngheţ în cazul grâului. Totuşi, dacă săptămâna viitoare va reveni gerul pe teritoriul judeţului, „va fi prăpăd”. „În ceea ce priveşte grâul, nu cred că sunt probleme să îngheţe, pentru că este mai rezistent. Dar, dacă după această perioadă de temperaturi  ridicate va veni din nou gerul, culturile însămânţate în toamnă vor fi grav afectate. Cel puţin, rapiţa va fi compromisă în proporţie de sută la sută”, a adăugat Ioan Colda.

Potrivit datelor furnizate de agricultori, aceştia au însămânţat în toamnă aproximativ 12 mii de hectare de pământ cu diverse culturi. Astfel, pe o suprafaţă de 9.500 de hectare a fost plantat grâu, triticale pe 1.200 ha, orz 420 ha, orzoaică de toamnă 140 ha, rapiţă 185 ha şi secară 90 ha.