NEWS ALERT:
Home / Comunitate / Agricultură / Culturile agricole din județ, ferite de îngheț
deschidere

Culturile agricole din județ, ferite de îngheț

Zăpada din ultima săptămână are părţi bune pentru agricultura județului Hunedoara. Ninsorile au refăcut în totalitate deficitul de apă din sol şi, potrivit specialiștilor în agricultură, stratul de zăpadă ferește culturile agricole de îngheț.

Anul 2016, din punct de vedere meteorologic, a fost destul de bun pentru agricultura județului Hunedoara. Deși în vară, o mare parte dintre culturile agricole ale hunedorenilor au fost afectate de inundații, producțiile agricole au fost cu mult peste așteptările agricultorilor. Acum, când județul se confruntă cu un ger năprasnic (minimele înregistrate în județ fiind de -29 de grade), specialiștii în agricultură susțin că acest lucru nu va afecta culturile agricole semănate în toamnă, pentru că ninsorile din ultima săptămână au căzut ca o binecuvântare pentru agricultori, protejând culturile de îngheț. „Starea de vegetaţie a culturilor însămânţate în această toamnă în judeţul Hunedoara este foarte bună. Datorită stratului de zăpadă de 10-20 de centimetri – în funcție de zonă – grâul, rapiţa şi orzul sunt ferite de îngheț și sunt pregătite de iernare. Dacă nu aveam zăpadă atunci puteam vorbi de diminuări ale producției de până la 20 la sută. Dar, în situația de față, lucrurile stau bine, iar perspectivele privind producțiile agricole din primăvară sunt bune”, a precizat directorul Direcției pentru Agricultură Hunedoara, Călin Petru Marian.

Agricultorii, sceptici în privința gerului

Deși specialiștii în agricultură susțin că stratul de zăpadă protejează culturile de îngheț, agricultorii sunt sceptici în ceea ce privește gerul năprasnic de afară. Aceștia susțin că încă mai există porțiuni de pământ însămânțate cu grâu, orz sau rapiță, care nu sunt acoperite de zăpadă, iar dacă temperaturile vor continua să scadă în perioada următoare este probabil ca acestea să înghețe. „Recoltele din primăvară sunt cu semnul întrebării. Pe anumite porțiuni, deocamdată nu este zăpadă, și chiar dacă este, stratul nu depășește 5 centimetri. Acest lucru este foarte rău pentru rapiță în primul rând, pentru că este cea mai pretențioasă cultură și are nevoie de protecție împotriva gerului, dar și pentru grâu, pentru că deocamdată nu este încolțit (adică nu este dezvoltat conform datei din calendar, iar plantele care nu sunt dezvoltate rezistă mai greu la temperaturi scăzute). În momentul de faţă suntem într-o perioadă de repaus şi aşteptăm să treacă zăpada pentru a ne apuca de treabă”, a menționat un agricultor din județ, Vasile Marin.

foto-casetaCălin Petru Marian, noul director de la Agricultură

Direcția pentru Agricultură Hunedoara are un nou director, de la finele anului trecut. Este vorba despre Călin Petru Marian, cel care a condus Camera Agricolă a județului mai mult de doi ani. Călin Marian este de meserie agronom, a ocupat din 2012 până la sfârșitul lunii august 2014, funcţia de şef al fostului Oficiu Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Hunedoara transformat ulterior în Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Din luna septembrie a anului 2014 a ocupat funcția de șef al Camerei Agricole Judeţene Hunedoara, până în 31 decembrie 2016 când a fost numit, printr-un ordin de ministru, director al DA Hunedoara, funcție pe care o ocupă în prezent.

Despre Raluca STROIA

Citește și

mat 3

Teodora Larisa Petruț prezintă devenilor „Explozia sufletului”

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează un nou eveniment cultural. De această dată este vorba …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *