glasul-hd.ro Web analytics

Reportaj

”Cuibul liniștit” de la Balcic – o variantă pentru excursiile de pe Litoral (GALERIE FOTO)

O zi ploioasă pe malul Mării Negre poate să nu devină o zi pierdută într-o cameră de hotel sau la o masă dintr-un restaurant. Dacă tot nu e vreme bună pentru plajă sau baie, încercați o excursie de o zi în care îmbinați cultura, botanica și istoria, delectându-vă cu ”palatul de vară” a Reginei Maria din Balcic – Bulgaria.

În Bulgaria vă puteți simți ca acasă. Încă din primii metri se poate observa dezorganizarea instituțională bine cunoscută și în România. Parcă în țara vecină lucrurile sunt și mai prost gândite.

Coada dublă sau „coada bulgărească”

BALCIC 2În Bulgaria trebuie neapărat plătită taxă de drum. Și ar fi bine să nu riscați să nu o plătiți pentru că polițiștii sunt foarte vigilenți și nu iartă pe nimeni. Cu negocieri intense amenda pentru lipsa vinietei poate ajunge la 50 de euro destinați ”buzunarului de la spate” al ”organului” bulgăresc, dar tariful pornește de la 100 de ”euroi” iar, oficial, cu chitanță, ajunge la 150 de euro. Așa că mai bine vă așezați la o coadă considerabilă și cumpărați vinieta pentru o săptămînă, la prețul de 15 leva, aproximativ 7 euro. Dar ca să vă obișnuiți cu coada la ghișeul pentru taxa de drum, mai stați în prealabil la un alt rând, le fel de ”consistent” ca să schimbați lei în leva, pentru că la ghișeul pentru taxa de drum nu pot fi făcute plăți cu cardul și nici în altă monedă decât cea locală. După ce ați scăpat de cele două cozi, puteți să vă continuați drumul prin Bulgaria spre Balcic, aproximativ 65 de kilometri. Coasta bulgară a Mării negre în acea zonă este extrem de spectaculoasă. Drumul acceptabil șerpuiește printre stâncile unei faleze foarte înalte și mare. Pe înălțimile falezei apar pe ici pe colo vile sau hoteluri somptuoase. Zona este numită și ”Coasta de argint” datorită rocilor albe din care este formată faleza, roci care, în bătaia soarelui, primesc sclipiri arginti. Satele prin care veți trece au același aer de sărăcie și sunt la fel de prost îngrijite ca și cele din sudul României. Doar tarabele cu roșii imense, castraveți, gogoșari și pepeni amintesc că treceți prin ținutul celor mai vestiți legumicultori ai Balcanilor. Odată ajunși în Balcic, GPS-ul vă va duce în parcarea complexului de vile, de fapt o zonă cu macadam străjuită de ruinele din beton ale unei construcții năpădită de bălării. Dacă nu aveți GPS, vă veți învîrti puțin prin zonă, pentru că indicatoarele spre ”Cuibul liniștit” sunt puține și sunt scrise cu litere chirilice. Parcarea aflată pe plajă nu se plătește iar, dacă este plină, șoferii pot să intre și pe faleză spre restaurantele aflate în apropiere. La fel ca și în România, parcarea este posibilă chiar și acolo unde este interzisă. La intarea în complexul de vile al Reginei BALCIC 3Maria veți da din nou de ”coada bulgărească”. Veți sta odată la rând, la o gheretă aflată în dreapta intrării, ca să plătiți 6 leva pentru vizitarea complexului rezidenţial și apoi veți mai sta la odată la coadă la o masă din stânga intrării ca să plătiți 8 leva pentru Parcul Dendrologic. Trebuie menționat că ordinea în care se cumpără biletele nu este aleatorie. Prima dată se achiziționează biletul pentru complexul rezidențial și abia după aceea pentru parcul botanic. Obiectivele nu pot fi vizitate decât împreună pentru că vilele sunt amplasate printre plantele din parcul botanic. Așadar, în mod real, biletul de intrare pentru un adult este de 14 leva, aproximativ 7 euro.

Moștenirea Reginei Maria pentru bulgari

Complexul de vile construit de Regina Maria la Balcic este o adevărată mină de aur pentru bulgari. Zilnic, mii de persoane vizitează acest obiectiv extrem de spectaculos atât prin terasele săpate în faleză, pe care sunt amenajate adevărate grădini suspendate, cât și prin arhitectura vilelor construite pe înălțimile falezei. Centrul atenției este, fără îndoială, ”Cuibul liniștit”, vila în care își petrecea verile Regina Maria. Suverana României a vizitat Balcicul la invitația pictorului Alexandru Satmari, în anul 1924, perioadă în care România deținea Cadrilaterul, o parte din Bulgaria. Un an mai târziu pe faleza înaltă care străjuia marea a început construcția complexului de vile. Regina era îndrăgostită, pur și simplu, de această zonă. Construcțiile au fost proiectate de doi arhitecți italieni, Augustino si Amerigo, iar grădinile au fost concepute de fostul peisagist a Casei Regale Ruse, biologul elvețian Jules Jany. Întreaga construcție a fost finalizată în 11 ani. Grădinile domeniului de la Balcic sunt, de fapt, un parc dendrologic în care vizitatorii pot admira impresionante colecţii de cactuși și trandafiri, precum și numeroase plante rare. Crinii înalți, plantați și îngrijiți personal de Regina Maria, sunt vedetele expoziției horticole. Complexul cuprinde mai multe corpuri de clădiri, dintre care unele sunt amenajate ca spații de hoteliere. La ordinul reginei au fost construite vile pentru fiecare dintre cei cinci copii ai săi și alte clădiri destinate gărzii militare sau personalului ei de serviciu. Pe Domeniul Regal exista o poștă, un cinematograf dar și o capelă sau o moară. Toate aceste clădiri construite într-un stil arhitectural extrem de spectaculos pot fi vizitate sau locuite de turiști.

Balcic, inima reginei

Muzeul complexului este, de fapt, „castelul” reginei numit și ”Cuibul liniștit”. Construită de-a lungul a trei terase, vila cu pereți albi, străjuită de un minaret, combină elemente ale stilurilor maur şi mediteraneean cu cele ale arhitecturii tradiționale bulgare. Minaretul lipit de locuința de vară a reginei nu avea un rol religios ci folosea mai degrabă ca un punct de observație spre mare. Interiorul locuinței este simplu, văruit în alb, organizat foarte eficient. Partea de sus a vilei este o recreere a camerei reginei, cu dormitorul aflat într-o firidă și salonul mobilat cu un șemineu și mai multe obiecte de mobilier prezentate ca fiind originale. Din dormitorul reginei, o ușă îngustă dă spre baie și spre budoar. La nivelul inferior sunt organizate expoziții de artă plastică și poate fi observată plita din bucătăria vilei. Pentru turistul român este frapant că, pe explicațiile afișate în interiorul vilei, nu scrie nicăieri cărei țări a aparținut Regina Maria.

Regina maria a iubit atât de mult Balcicul încât prin testamentul său a lăsat ca inima ei să fie pusă într-o casetă și păstrată pe coasta Mării Negre în capela Stella Maris. În 1940 când Bulgaria a reprimit Cadrilaterul, caseta cu inima Reginei a fost luată de la Balcic și mutată la Castelul Bran.

Vinurile și țuica bat istoria și florile

PENTRU CASETA BALCIC 4Două dintre clădirile aflate pe domeniul de la Balcic sunt destinate degustării de vinuri și țuică specifice zonei. Aici pot fi cumpărate, după o prealabilă degustare, vinuri cu petale de trandafiri, sortimente bogate de cupaje din soiurile de viță plantate pe domeniul coroanei dar și combinații ciudate de vinuri îndulcite cu miere sau cu sirop de trandafiri. Țuica de pepene verde sau galben ori țuica de bostan sunt oferite cu generozitate spre degustare și, spre surprinderea celor obișnuiți doar cu produse similare din prună, nu sunt rele la gust. Comerțul cu vinuri și țuică aduce venituri considerabile complexului pentru că prețurile sunt cu cel puțin 15 – 20 la sută mai mari decât în afara acestuia. Pe lângă alcool, turiștii mai pot cumpăra zaharicale orientale, rahat, halva, și alte dulciuri aromate cu trandafiri. Aici dulceața și siropul de trandafiri sunt la concurenţă cu parfumurile găsite într-un sortiment bogat în magazinele de suveniruri.