glasul-hd.ro Web analytics

InterviuPublicitate

Cu vorba, prin campanie! Interviu cu Laurențiu Nistor, președintele PSD Hunedoara

În campaniile electorale, pretendenții la cele mai diverse funcții eligibile vorbesc despre proiecte, despre investiții și despre planuri de viitor. Adică fiecare se laudă cu ce a făcut și cu ce n-a făcut încă, sau cu ce își închipuie că va face. Noi am vrut un interviu mai deosebit cu un candidat care să nu-și laude „marfa” și care să spună lucrurilor pe nume. Despre campania electorală și despre neajunsul de a candida la Consiliul Județean stăm de vorbă cu Laurențiu Nistor, președintele Organizației Judeţene a PSD Hunedoara.

 

„Candidez fiindcă mi-au cerut-o colegii de partid”

 

Reporter: Cam abruptă trecerea de la deputat la consilier județean… Ce zic oamenii?

Laurențiu Nistor: Pe 6 iunie o să știm exact ce zic. Până atunci, putem doar bănui…

Reporter: Vă place să candidați?

Laurențiu Nistor: Nu. Postura de candidat seamănă cu postura unuia după care trag toți, din toate părțile, iar el nu poate să se apere decât ignorând atacurile… Asta, dacă joacă cinstit!

Reporter: Și atunci de ce mai candidați?

Laurențiu Nistor: Candidez fiindcă mi-au cerut-o colegii de partid. Ca președinte al organizației județene, ar fi fost dezonorant să refuz. Candidez pentru că județul nostru stagnează de prea multă vreme. Hunedoara este unul dintre cele mai bogate județe în resurse și totuși, suntem pe unul dintre ultimele locuri la capitolul dezvoltare…

 

„Lucrurile trebuie să se schimbe!”

 

Reporter: Aveți șanse să câștigați?

Laurențiu Nistor: Câștigăm, iar aici nu e vorba de șanse. Adevărații câștigători trebuie să fie hunedorenii! Hunedorenii au înțeles că lucrurile trebuie să se schimbe!

Reporter: Pe ce vă bazați?

Laurențiu Nistor: Pe faptul că liberalii au condus județul timp de 12 ani. Au avut și guverne, au avut toată puterea. Dacă voiau să facă într-adevăr ceva, făceau. E o problemă de bun simț, iar realitatea o vedem cu toții: au fost 12 ani ratați din punctul de vedere al dezvoltării! PSD-ul nu a condus niciodată județul în ultimii 12 ani.

 

„Dacă trăsnește în Maramureș, vinovat e Nistor!”

 

Reporter: Cum a fost campania electorală până acum?

Laurențiu Nistor: Dificilă. Eu am cerut membrilor PSD să nu facă atacuri. Am dus o campanie decentă.

Reporter: Și competitorii?…

Laurențiu Nistor: Întrebați-i pe ei. Pe primarul nostru de la Dobra, l-au declarat mort și au pus lumânări pe drum. Pe Ovidiu Bălan de la Orăștie, primar PSD, l-au amenințat cu moartea. La Hunedoara ne-au amenințat consilierul…  Mai sunt și altele, nu le enumăr pe toate. Pe-astea le știm cu toții…

Reporter: Ați face o alianță cu liberalii, după alegeri?

Laurențiu Nistor: Cum să faci alianță cu cineva care te declară responsabil pentru toate relele pământului? După ei, dacă trăsnește în Maramureș, vinovat e Nistor! Să fim serioși!

 

„S-au supărat ca vătafii pe sat!”

 

Reporter: Credeți că veți fi președintele Consiliului Județean?

Laurențiu Nistor: Până în ziua de 5 iunie orice discuție pe această temă este ridicolă. Este fără sens, din punctul meu de vedere. Asta o fac numai cei care cred că județul Hunedoara este moșia lor personală și cei care împart funcții de parcă ar împărți plocoane!

Reporter: Totuși, în Valea Jiului, Dragnea așa a spus. A fost o declarație care a supărat pe multă lume. Pe liberali, de pildă…

Laurențiu Nistor: Liviu Dragnea a exprimat o opțiune a forurilor centrale ale partidului. Eu repet ce am spus înainte. S-au supărat ca vătafii pe sat numai cei care cred că Hunedoara e feuda lor personală. Jocurile de culise nu înlocuiesc realitatea. Iar realitatea, repet, o vom vedea pe 5 iunie.

Reporter: Au venit în județ și Dragnea și Ponta. Şi alte câteva persoane importante din conducerea centrală a partidului. I-ați chemat să vă ajute în campanie?

Laurențiu Nistor: Nu i-am chemat eu, au vrut ei să vină. Faptul că au venit aici atâtea figuri marcante ale PSD dovedește că PSD într-adevăr caută soluții la problemele cu care se confruntă hunedorenii! Pe Blaga și Gorghiu nu i-am văzut pe aici…

 

Șpaga și securiștii!

 

Reporter: Câtă șpagă ați luat de când sunteți deputat?

Laurențiu Nistor: Vă rog să-i întrebați pe liberali, că ei știu. În ce mă privește, e suficient să vă spun că dorm noaptea foarte liniștit și că mă rog la Dumnezeu ca DNA să-și facă datoria până la capăt și să nu ierte pe nimeni!

Reporter: Deputatul Țîmpău spune că aţi fost informator al fostei Securități…

Laurențiu Nistor: Dacă mă iau după Țîmpău, și Papa de la Roma e securist! După unii, toți care nu-i votează sau care nu sunt cu ei sunt securiști! Păi, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a cercetat cazul meu de două ori, tot așa, după niște sesizări ale unor „binevoitori”, și a dat verdictul: Nistor n-are legătură cu Securitatea.

 

Cu împrumutul

 

Reporter: Cu cine vă simțiți în competiție?

Laurențiu Nistor: Cu nimeni. Eu sper ca hunedorenii să câștige, nu Nistor, nu Ț]mpău, nu David, nu Moloț.

Reporter: Păi ultimul n-are cum să câștige, că nu candidează…

Laurențiu Nistor: Mare păcat! Nu candidează el direct, că n-are voie. Candidează alții pentru el! Mi-ar fi plăcut să candideze el, direct, așa, în carne și oase, ar fi avut farmec competiția, cum spuneți dumneavoastră.

Reporter: Cu ceilalți n-are farmec?

Laurențiu Nistor: Ce farmec să aibă?! Țîmpău și David sunt niște copii, ce competiție să am cu ei?! Țîmpău e președinte interimar la PNL pe județ, numit de București, că liberalii nu prea știu ce-s alea alegeri interne, iar David e împrumutat de la UNPR. Dacă mă gândesc bine, PNL a împrumutat o mulțime de oameni de la toate partidele. Și de la PSD a împrumutat. Pe Carmen Hărău, de la Hunedoara, de pildă, tot cu împrumut de la PSD au luat-o…

Reporter: Îi mai luați înapoi? Că împrumurile trebuie returnate…

Laurențiu Nistor: Să-i păstreze sănătoși. Dacă mai puneți întrebări din astea, or să vă dea în judecată pentru atac la persoană. Să nu ziceți că nu v-am spus!

Reporter: Mă rog… Cum vine treaba cu Consiliul Județean?

Laurențiu Nistor: În 2004 consilierii județeni l-au ales pe Moloț ca președinte, iar în 2014 Moloț a demisionat. După el a venit Dorin Gligor de la PDL, că așa s-au înțeles între ei. După aceea, l-au dat jos pe Gligor și l-au pus pe David. Iar David s-a suspendat acum și candidează. Din 2004, liberalii conduc județul, am mai spus asta.

 

„Nu e campanie electorală, e istorie.”

 

Reporter: Ați distrus CEH-ul?

Laurențiu Nistor: Haideți, să lămurim odată lucrurile. Așa, foarte pe scurt. Complexul Energetic Hunedoara a fost înființat de guvernul Boc, când Videanu era ministru la Economie. PSD a cerut înființarea unui mix energetic mai complex, care să ajute la menținerea și modernizarea exploatărilor și a termocentralelor. Guvernul Boc a negociat în 2011 cu Comisia Europeană producția de energie electrică pe bază de huilă. Ce a negociat Boc a devenit obligație pentru pentru toate guvernele de după el. După 2012, tot ce s-a mai putut face a fost să se limiteze pagubele. O eroare o faci în 10 secunde, dar o repari uneori în ani de zile!

Reporter: Și nu se mai poate face nimic?

Laurențiu Nistor: Se poate, cu condiţia să vrei. Guvernul Ponta a izbutit să limiteze pagubele, a șters datoriile celor patru exploatări miniere care au intrat în componența CEH în 2013, a adoptat două Hotărâri de Guvern – HG 130/2013 și HG 941/2014 – prin care, pentru siguranța Sistemului Energetic Național, CEH a furnizat și va furniza Servicii Tehnologice de Sistem în valoare de peste 40 de milioane de euro/an, a inclus în „Programul Național de Tranziţie”, avizat deja în luna martie 2016 de Comisia Europeană, funcționarea grupurilor 3 și 4 de la Mintia până la 31.12.2018 și a grupurilor 5 și 6 până în 31.12.2020 prin derogare de la normele de mediu și multe altele…

Reporter: Ați promis să nu vă lăudați, chiar dacă suntem în campanie…

Laurențiu Nistor: Ce spun eu nu e campanie electorală, e istorie. Verificabilă, cu documente oficiale. Guvernul Ponta a aprobat Bilanțurile de Venituri și Cheltuieli pentru anii 2014 și 2015 cu pierdere, cunoscând importanța socială și rolul CEH în ceea ce privește siguranța Sistemului Energetic Național și a asigurat finanțarea lucrărilor de investiții la grupul 4 de la Paroșeni. Tot Guvernul Ponta a sprijinit prin facilitarea unor contracte cu potențiali furnizori posibilitatea finanțării și realizării lucrărilor de investiții necesare menținerii în funcțiune a grupului 4 de la Paroșeni și a grupurilor 3 și 4 de la Mintia și în stare de funcționare a grupurilor 5 și 6 până în 2020, adică pentru a menține CEH pe poziția de FURNIZOR DE SERVICII DE INTERES ECONOMIC GENERAL pentru cel puțin 15 ani, ca furnizor de securitate pentru Sistemul Energetic Național și de energie termică pentru Deva și Valea Jiului.

Reporter: Deci se poate repara…

Laurențiu Nistor: Ideea este să și vrei. O conducere județeană responsabilă poate iniţia un plan de dezvoltare, făcut de specialiști, pentru oameni. PSD și-a asumat menținerea în funcție a CEH și inițierea acestui program de dezvoltare care să scoată județul din starea actuală.

 

Mesaj pentru hunedoreni

 

Reporter: De unde toată încrâncenarea asta? Liberalii vă atacă peste tot la baionetă, cum se spune…

Laurențiu Nistor: Disperarea îi face să-și piardă capul. Simt că pierd și atunci atacă. Nu contează că sunt minciuni, contează să atace. Asta e logica după care lucrează. Durerea lor este că nu pot demonstra nimic, pentru că nu este nimic de demonstrat. Până și salariile de CEH, tot mie mi le pun în cârcă, de parcă eu le-aș fi dat. Au spus că eu am falimentat județul, dar uită că firmele familiei mele nu au contracte cu statul și că ei conduc județul de 12 ani. Cei care atacă sau care orchestrează atacurile astea, toți au firme care lucrează cu statul. Ei sau apropiații lor. Falimentul județului nu în curtea PSD trebuie căutat!

Reporter: Ce ne spuneți despre medicul Stoica?

Laurențiu Nistor: E candidatul PSD pentru Primăria Deva. E din noul val PSD. Un om capabil, care a reușit prin forțe proprii și care va fi un bun primar. Un om care nu acceptă compromisul și care înțelege foarte bine problemele oamenilor.

Reporter: Un mesaj pentru hunedoreni.

Laurențiu Nistor: Să meargă la vot și să judece felul în care votează. Să nu se lase păcăliți de afirmații și minciuni. Să faci afirmații este ușor, să demonstrezi e altceva.

A consemnat  Alexandru Badea

Tags