glasul-hd.ro Web analytics

Administrație

Cu bani puţini primarul Sorin Nistor vrea să rezolve problemele comunei Zam

Din noua sa postură de primar, Sorin Nistor, continuă investiţiile începute de predecesorul său şi doreşte să rezolve problemele arzătoare ale comunei Zam. Cu puţinii bani de care dispune, edilul, îşi doreşte să rezolve problema gunoiului menajer, să reabiliteze drumurile comunale şi agricole şi să renoveze căminul cultural.

Prima acţiune pe care a întreprins-o primarul de la începutul mandatului, este curăţenia generală în comuna Zam. Pe considerentul că localitatea pe care o păstoreşte reprezintă poarta de intrare în judeţul Hunedoara, edilul îşi doreşte o comună care să strălucească de curăţenie. „Curăţenia în comună reprezintă o prioritate pentru mine, având în vedere că suntem prima localitate din judeţ, vrem să reprezentăm o carte de vizită a Hunedoarei pentru cei ce ne tranzitează şi nu un exemplu negativ în ceea ce priveşte curăţenia”, a explicat primarul comunei Zam, Sorin Nistor (foto medalion).

Gunoiul menajer o adevărată problemă

Comuna Zam dispune la ora actuală de doar 10 eurocontainere pentru adunarea gunoiului menajer. Toate acestea sunt amplasate pe teritoriul satului Zam, iar celelalte localităţi aparţinătoare comunei nu dispun de niciun eurocontainer. Singura soluţie de rezolvare a problemei gunoiului menajer o reprezintă semnarea unui contract cu o firmă de salubritate care să amplaseze eurocontainere în toate localităţile comunei, iar costurile să fie suportate în parte şi de cetăţeni. „Gunoiul menajer reprezintă problema vitală a comunei pe care o conduc, deoarece nu avem decât 10 eurocontainere în localitatea Zam, iar în celelalte nu avem deloc. La ora aceasta doar primăria are semnat contract cu firma de salubritate pe cele 10 containere din Zam. Soluţia prin care putem să rezolvam problema este să semnăm un contract cu o altă firmă de salubritate şi să amplasam eurocontainere în toate localităţile. Însă în această situaţie apare problema că primăria nu poate suporta toate costurile şi va fi nevoie ca o parte din ele să fie suportate de locuitori, şi trebuie văzut dacă aceştia sunt dispuşi să suporte aceste costuri”, explică edilul, Sorin Nistor.

Uite proiectul, nu e proiectul

Administraţia locală a comunei Zam are depus un proiect de finanţare pe fonduri europene care s-a rătăcit printre avize. Proiectul datează din 2010 iar noua conducere a primăriei a încercat să îi dea de urmă şi la găsit în aşteptare la Administraţia de mediu la Bucureşti. „Avem un proiect depus de prin 2010 care vizează realizarea reţelei de apă canal în comună, dar este împotmolit la Administraţia de mediu în Bucureşti. Tot sun de câteva zile şi nu răspunde nici măcar un robot să văd ce şi cum să procedez în continuare”, susţine primarul comunei Zam, Sorin Nistor. Dacă acest proiect se va realiza va fi mană cerească pentru localnicii din comună.

Continuarea investiţiilor

Edilul îşi doreşte să continue investiţiile începute de predecesorul său, şi anume renovarea căminului cultural şi continuarea asfaltării Drumului Comunal 163 între satele Zam şi Almaş – Sălişte. „Am două investiţii pe care trebuie să le continui, prima vizează renovarea căminului cultural din Zam, investiţia e cam 50 la sută finalizată, noi mai trebuie să renovăm băile şi bucătăria, şi să ne ocupăm de mobilarea şi utilarea căminului. Pentru a doua investiţie avem finanţare de la Guvern prin Hotărârea de Guvern 577 şi presupune continuarea asfaltării Drumului Comunal 163, din cei 23 de kilometrii fiind asfaltaţi aproape şase”, explică primarul, Sorin Nistor.
O altă dorinţă a primarului este încercarea de susţinere financiară a finalizării lucrărilor la Biserica Ortodoxă din Zam. „Lucrările la Biserică se află în faza picturii, sperăm să găsim bani să putem susţine financiar terminarea lucrărilor”, adaugă primarul.

Relansarea economică a comunei Zam

Având în vedere că situaţia economică a comunei este una proastă administraţia locală poartă negocieri cu două firme pentru deschiderea unei cariere de piatră pe teritoriul comunei Zam. „Sperăm să deschidem o carieră de piatră pe raza comunei şi prin aceasta să creăm câteva noi locuri de muncă. Atragerea de noi investitori în comună reprezintă o prioritate, pentru că la ora actuală economia este zero”, conchide primarul comunei Zam, Sorin Nistor.