glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Criza laptelui praf în judeţ va lua sfârşit săptămâna viitoare

Criza de lapte praf, care persistă de mai bine de cinci luni în judeţ, este pe punctul de a lua sfârşit. Distribuirea gratuită a laptelui praf către mamele care din motive medicale nu pot alăpta va fi reluată, cel mai probabil, de săptămâna viitoare.

După aproximativ şase luni în care au fost nevoite să cumpere din bugetul propriu laptele praf pentru micuţii lor, mamele din judeţul Hunedoara primesc o veste bună: se reia distribuirea gratuită a acestuia. Astfel acestea vor putea să-şi hrănească, din nou, cu lapte praf, bebeluşii de până la 12 luni, care din motive legate de sănătatea lor sau a mamei nu pot fi alăptaţi natural. În acest sens, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara susţin că au primit asigurări din partea Ministerului Sănătăţii privind alocarea sumei necesare pentru achiziţionarea laptelui. „Avem promisiuni din partea ministerului de resort cum că vom primi suma de 85 de mii lei pentru achiziţionarea cutiilor de lapte praf de care mai este nevoie în judeţ. Din luna septembrie a anului trecut, în stocurile şi maternităţile din judeţ nu mai există lapte praf, dar sperăm că de săptămâna viitoare, micuţii să poată intra în posesia acestuia”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara, Cecilia Birău.

Suplimentare bugetară pentru acoperirea deficitului de lapte

Anul trecut, Ministerul Sănătăţii a alocat pentru judeţul Hunedoara 132.000 lei, bani din care s-au achiziţionat peste 10 mii de cutii de lapte praf pentru 1.965 de prescrieri de la medicii de familie. Cu toate acestea, în luna septembrie 2014, bebeluşii din judeţ au rămas fără lapte praf gratuit, deoarece stocurile DSP Hunedoara s-au epuizat. Pentru a se remedia situaţia, iar sugarii care nu pot fi alăptaţi de mame să poată beneficia de lapte praf, reprezentanţii DSP au solicitat Ministerului Sănătăţii o suplimentare bugetară cu 85.000 lei pentru achiziţionarea laptelui. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, laptele praf este distribuit gratuit, printr-un program al Ministerului de resort, pentru mamele bolnave de cancer, TBC, HIV sau boli psihice, şi care nu îşi pot alăpta copilul, dar şi pentru nou-născuţii cu distrofii şi cazurile sociale în care părinţii nu îşi pot permite să îl cumpere.

10.000 de cutii de lapte praf s-au achiziţionat, anul trecut, în judeţ, contra sumei de 132.000 de lei.