glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Criza gunoaielor se poate reactiva în această vară. Groapa de gunoi de la Vulcan se închide peste două săptămâni, iar Consiliul Judeţean nu are nicio soluţie „bătută-n cuie”

În cazul în care Consiliul Judeţean nu reuşeşte să găsească o destinaţie „externă” pentru gunoaiele din Valea Jiului, rampa temporară de lângă Deva s-ar umple în termen de o lună, cu patru luni mai devreme decât termenul estimat. Licitaţia pentru operarea deponeului de la Bârcea Mare n-a început încă şi sunt slabe şanse să se termine până în septembrie. Apar astfel şanse reale ca gunoiul din judeţ să fie „exportat” în alte părţi ale ţării, iar costurile pentru cetăţeni să crească.

Pericolul a fost semnalat, mai întâi, la începutul lunii mai. Atunci, CJ Hunedoara avea prevăzută o cantitate de 30.000 de tone care să fie preluate gratuit de firma care va opera deponeul ecologic de pe platforma temporară înfiinţată de Salubritate Deva. La acea dată însă, platforma temporară avea depozitate 27.000 de tone. Situaţia a fost, cel puţin aparent, rezolvată prin majorarea cantităţii care urmează să fie preluată gratuit de firma care va fi desemnată să gestioneze deponeul ecologic, de la 30.000 la 57.000 de tone. O a doua componentă a soluţiei a fost ca tot gunoiul din Valea Jiului să fie dus în judeţul Gorj. Aceasta a fost însă convenită doar verbal cu operatorii din judeţul vecin. „Urma ca operatorul deponeului de acolo să revină în scris cu o cantitate pe care o poate prelua din Valea Jiului. Nu ştiu dacă a mai făcut acest demers”, spune ex-preşedintele CJ, Adrian David, cel care, în mai, dădea asigurări că „nu a existat şi nu va exista în judeţ nicio criză a gunoiului”.

Soluţie ignorată

Deponeul ecologic de la Bârcea este gata încă din noiembrie anul trecut. Licitaţia pentru desemnarea unei firme care să-l opereze poate dura între şase luni şi trei ani (în cazul în care este contestată). Consiliul Judeţean avea la dispoziţie soluţia desemnării unui operator temporar pentru deponeu, dar nu a făcut-o şi, se pare, nici nu o va face, după cum spune administratorul public al judeţului, Dan Stoian: „Noi am băgat acolo zeci de milioane de euro şi nu riscăm să lăsăm pe oricine să opereze acel deponeu, fie şi pe o durată scurtă de timp, pentru că, după-aceea, intrăm într-o altă serie de probleme, mult mai grave. Unele de ordin legal, altele de ordin administrativ. De exemplu, când ar veni operatorul desemnat la licitaţie şi-ar vedea ce acolo, ar putea să plece şi să ne lase cu ochii-n soare. Unui deţinător de permis categoria B nu poţi să-i dai pe mână un camion nou, cu remorcă fără să te aştepţi apoi la necazuri”.

Dan Stoian adaugă că, marţi, a primit de la Agenţia pentru Protecţia Mediului o adresă prin care este înştiinţat că depozitul temporar al societăţii Salubritate Deva ar putea să ajungă la capacitatea sa maximă în termen de o lună şi prin care Consiliul Judeţean este rugat să se pronunţe asupra unei eventuale noi majorări a cantităţii care ar urma, apoi, să fie transferată gratuit la deponeul de la Bârcea Mare. „Cantitatea de 57.000 de tone a fost calculată chiar de cei de la Salubritate. Acum suntem întrebaţi dacă ea se poate majora. Nu se poate majora pentru că e cuprinsă în caietul de sarcini pe care nu-l mai putem modifica pentru că dorim ca pe 10 iulie să putem deschide ofertele firmelor interesate de operarea deponeului. Dacă evaluarea nu va dura mult şi licitaţia nu va fi contestată, la mijlocul lunii august vom avea deponeu operaţional la Bârcea. Dacă va fi contestată, va trebui să găsim soluţii. Probabil vom fi nevoiţi să ducem gunoiul în judeţe limitrofe şi, probabil, vor fi costuri suplimentare. Mi se pare însă incorect ca primarii, care până acum s-au culcat pe-o ureche, să arate cu degetul spre Consiliul Judeţean. Noi am făcut proiectul şi am terminat lucrarea la deponeu la termen, în timp ce primarilor nu le-a păsat mai deloc de problema asta”, adaugă Stoian.

Totul depinde de Valea Jiului

Administratorul S.C. Salubritate S.A., Sergiu Mody, spune că, la ora actuală, pe platforma temporară de lângă Deva se află circa 33.000 de tone de deşeuri. De când a venit vara, cantităţile cu care operatorii de salubritate din judeţ vin aici au crescut considerabil. Totuşi, platforma ar face faţă situaţiei, cu o singură condiţie: deşeurile care, până acum se duceau la Vulcan să fie duse în altă parte, nu la Deva. „Îmi este greu să estimez cât ar veni la noi din Ţara Haţegului, Orăştie şi Valea Jiului, zone din care gunoiul este depozitat la Vulcan. Dacă nu vom fi forţaţi să preluăm şi gunoiul din zonele amintite, am face faţă. În caz contrar, chiar nu ştiu ce să spun. Acum lucrăm la extinderea platformei temporare, astfel încât să-i creştem capacitatea de stocare la aproximativ 60.000 de tone. Pericolul persistă, dar nu avem, deocamdată ,o situaţie de criză, cum a fost cea de la începutul lunii mai. Oricum, nici Consiliul Judeţean şi nici primăriile din judeţ nu trebuie să pretindă ca această problemă să fie rezolvată de o firmă privată, de una singură”.

În cadrul CJ Hunedoara, noul vicepreşedinte, Sorin Adrian Vasilescu, a fost desemnat să gestioneze problema deşeurilor. Acesta nu a putut fi contactat ieri pentru precizări.

Tags