glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Criza gunoaielor: oraşele şi comunele din jumătate de judeţ nu mai au unde să ducă resturile menajere

Situaţia anticipată de Glasul Hunedoarei cu mai multe luni în urmă a devenit, ieri, realitate: mai multe oraşe şi comune din judeţ nu mai au unde să depoziteze resturile menajere. Asta în ciuda asigurărilor liniştitoare date de responsabilii din cadrul Consiliului Judeţean. Ieri maşinile de gunoi venite din Haţeg la rampa temporară de lângă Deva au fost oprite la intrare. Proprietarii rampei au fost nevoiţi să refuze depozitarea gunoiului. Orăştia, Ţara Haţegului şi mare parte din Valea Jiului se află într-un blocaj al gunoaielor.

Groapa de gunoi de la Vulcan (ultima rămasă funcţională în judeţ) a fost închisă duminică. 17 iulie 2016 era termenul convenit cu Uniunea Europeană pentru închiderea acesteia. Până la această dată, în mod normal, deponeul ecologic de 20 de milioane de euro de la Bârcea Mare ar fi trebuit să funcţioneze. El există, dar nu are un operator desemnat pentru că CJ Hunedoara nu a reuşit să organizeze la timp o licitaţie în acest scop. Tot Consiliul Judeţean se face vinovat şi de situaţia de ieri dimineaţă, când maşinile operatorilor de salubritate din Haţeg au bătut degeaba drumul până la Deva, ticsite cu gunoi compactat. „Nu avem alternativă. Nu ştiu ce facem mâine cu gunoiul, dacă nu se rezolvă problema. Cei de la Consiliul Judeţean ziceau, până nu demult, că gestionează chestiunea asta. Acum s-o rezolve! Nu doar Haţegul e în situaţia asta, ci toată Ţara Haţegului şi toată Valea Jiului”, declara ieri, revoltat, primarul Haţegului, Marcel Goia.

S-au răzgândit în ultima clipă

Societatea Salubritate S.A. Deva a decis să construiască, pe cheltuială proprie, o rampă temporară de gunoi, în vara anului trecut, când zona centrală şi nordică a judeţului a fost la un pas să treacă prin ce trec primăriile din jumătatea de sud a Hunedoarei. După îndelungi negocieri, CJ Hunedoara a fost de acord ca gunoiul depozitat aici să fie preluat fără costuri imputate societăţii Salubritate S.A., la deponeul de la Bârcea, în momentul în care groapa ecologică va avea o firmă care să o exploateze. S-a stabilit şi o limită, mai întâi de 32.000 de tone. În mai, anul acesta, când devenise deja clar că deponeul ecologic nu va fi operaţional în toamna acestui an, preşedintele CJ de atunci, Adrian David, a decis majorarea limitei la 57.000 de tone. Calculele nu au inclus însă nici cantităţile de gunoi venite din Orăştie, nici pe cele din ţara Haţegului şi nici pe cele din Valea Jiului

„Vineri Consiliul Judeţean ne-a transmis că este de acord să ne mărească acea cantitate – limită convenită prin mai cu încă 15.000 de tone. Azi (ieri-n.red.) dimineaţă la ora 08.00 ni s-a spus că rămâne valabil angajamentul lor. La ora 11.00 când colegi de-ai mei s-au prezentat la Consiliul Judeţean solicitând semnarea unui act în acest scop au fost refuzaţi. Noi nu putem lucra doar cu vorbe. Avem nevoie de hârtii semnate. Din acest motiv s-a decis ca la rampa temporară să fie primiţi doar operatorii din oraşele cu care societatea noastră are deja contracte semnate şi angajamente clare asumate”, spune administratorul SC Salubritate SA, Sergiu Mody.

Explicaţiile lui Mircea Bobora

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Bobora spune că el a dat, verbal, „undă verde” pentru o majorare a cantităţii depuse la rampa temporară de la Deva, astfel încât să poată fi primit, câteva săptămâni şi gunoiul adus din Ţara Haţegului şi Valea Jiului, după care şi-a dat seama că ar putea comite o încălcare a legii: „Sunt, oarecum, vinovat că am considerat că se poate dispune o majorare de cantitate la rampa temporară, însă mi-am dat seama că nu pot proceda la fel ca fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (Adrian David – n.red.). Acea majorare (de la 30.000 la 57.000 de tone, în mai – n.red.) a fost decisă prin asumare de responsabilitate. Eu sunt aici doar de vreo două săptămâni şi consider că nu am experienţa necesară pentru aşa ceva. În plus, cred că este nevoie să facem totul respectând ad-literam legea. Pentru o asemenea decizie este nevoie de un vot al Consiliului Judeţean. Căutăm în continuare soluţii împreună cu societatea Salubritate S.A”, ne-a declarat ieri Mircea Bobora. Problema deşeurilor va fi abordată şi pe parcursul unei conferinţe de presă ce va avea loc astăzi la Consiliul Judeţean. Pentru ca ecuaţia să fie şi mai complicată, o nouă majorare a cantităţii din rampa temporară ar prelungi şi mai mult licitaţia pentru desemnarea firmei care să opereze deponeul ecologic, pentru că asta ar însemna o nouă serie de precizări şi clarificări de transmis firmelor interesate. Viitorul operator de la Bârcea Mare va trebui să ştie exact ce cantitate de deşeuri va fi obligat să preia gratuit din rampa temporară, pentru a-şi fundamenta o ofertă. De fapt, întârzierea licitaţiei este cauza crizei actuale a deşeurilor din judeţul Hunedoara.

Fiecare primar, pe cont propriu

Primarul Petroşaniului, Tiberiu Iacob – Ridzi, spune că deşeurile din cel mai mare oraş al Văii Jiului sunt duse acum la Horezu (judeţul Vâlcea), costurile suplimentare de transport fiind suportate din bugetul local. „Sper ca, în 10 zile, să fie gata rampa temporară care se amenajează în Petroşani şi mai sper ca aceasta să poată primi tot gunoiul din Valea Jiului câteva luni”, adaugă Ridzi. Omologul său din Lupeni, Cristian Resmeriţă, spune că situaţia apărută ieri este aproape la fel de gravă ca inundaţiile care au lovit zona în ultimele săptămâni. „Este o criză fără precedent. Am fost nevoiţi să apelăm la ajutorul cetăţenilor pe care încă de săptămâna trecută i-am rugat să reducă, pe cât posibil, cantităţile de gunoi pe care le aruncă la container. La ora la care vorbim, pur şi simplu, nu avem unde să ducem gunoiul. Sper ca problema să se rezolve cât mai curând”, declară Cristian Resmeriţă.

La Orăştie, situaţia este la fel de gravă: „Noi suntem pregătiţi cu draftul de contract pe care-l semnăm în ce condiţii vrea proprietarul rampei de la Deva. Am înţeles însă că e un blocaj între cei de la Salubritate şi Consiliul Judeţean. Două-trei zile reuşim să ne descurcăm, dar mai mult nu”, spune primarul Ovidiu Bălan.

Tags