glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Criza gunoaielor hunedorene, un nou episod. Management dezastruos în gestionarea deșeurilor

Echipa Consiliului Județean Hunedoara, condusă de managerul public Dan Stoian, și-a arătat din nou limitele de competență în ceea ce privește implementarea „Sistemului integrat de gestionare a deșeurilor în județul Hunedoara”. În urma elaborării Caietului de Sarcini pentru licitația de atribuire a operării noului deponeu ecologic, este pe cale să izbucnească o nouă criză a gunoaielor.

Autoritățile județene au anunțat finalizarea caietului de sarcini pentru licitația în urma căreia se va stabili operatorul care va gestiona noul deponeu ecologic de la Bârcea Mare.  Un „amănunt” care le-a scăpat „profesioniștilor” coordonați de Dan Stoian, este de natură să bulverseze activitatea de salubritate, care părea că își intră într-un ritm normal.

Consiliul Județean „pune lacătul” pe depozitul provizoriu din Deva

În luna iunie a anului trecut, au început discuții aprinse legate de problema deșeurilor menajere, în contextul închiderii deponeului de gunoi din Deva și întârzierii punerii în funcțiune a noii gropi ecologice de la Bârcea Mare. În urma unor intense negocieri cu operatorii de salubritate, pentru a păstra serviciul public de colectare a deșeurilor menajere la un preț rezonabil, firma Salubritate SA a propus Consiliului Județean o situație de compromis. Operatorul zonal de salubritate urma să realizeze un deponeu provizoriu, unde să adune deșeurile din zona centrală a județului, urmând ca după punerea în funcțiune a gropii ecologice de la Bârcea Mare, gunoaiele depozitate provizoriu să fie transportate acolo și acceptate gratuit de viitorul operator. Pentru asta, reprezentanții Consiliului Județean s-au obligat să pună în caietul de sarcini, ca obligație a câștigătorului licitației pentru operarea deponeului ecologic, preluarea gunoiului din depozitul temporar. În acest sens, a fost eliberată adresa 8197 din 03.07.2015, prin care Consiliul Județean se obliga să preia gunoiul depozitat de Salubritate SA, fără să pună condiții cantitative, ci doar calitative. Cu toate astea, în Caietul de Sarcini pentru licitația privind desemnarea operatorului deponeului ecologic este prevăzută obligația acestuia de a prelua gratuit deșeurile din depozitul provizoriu a firmei Salubritate SA, doar în limita a 30.000 de tone.

Județul Hunedoara riscă să rămână îngropat în gunoaie

Până la atribuirea contractului de operare a noului deponeu și obținerea de către firma câștigătoare a autorizațiilor de funcționare, pot să mai treacă minimum șase luni. În noile condiții create prin limitarea cantității pe care operatorul gropii ecologice va avea obligația să o preia gratuit, firma Salubritate SA mai poate să opereze deponeul provizoriu până cel mult la mijlocul lunii mai. Reprezentanții firmei susțin că, în momentul de față, sunt depozitate la Deva peste 25.000 de tone de deșeuri. „Conform autorizației de mediu, noi putem depozita pe platforma provizorie între 40 și 45 de tone, anual. Autorizația este valabilă până în februarie 2020. Asta înseamnă că, până atunci, putem avea pe platforma provizorie această cantitate de deșeuri, cu condiția ca gunoiul pe care îl aducem să nu stea mai mult de un an în depozit”, a declarat reprezentantul Salubritate SA, Sergiu Mody. Dacă reprezentanții Consiliului Județean nu vor modifica cantitatea de gunoi prevăzută să fie preluată gratuit din Caietul de Sarcini, firma Salubritate SA are o singură variantă de depozitare a gunoiului colectat din Deva și comunele de pe Valea Mureșului – să îl transporte la groapa de gunoi din Vulcan. Acest lucru implică însă costuri mari de operare și productivitate scăzută, ce se vor reflecta în tariful serviciilor plătite de populație și în ritmicitatea colectării deșeurilor. În aceste condiții, reprezentanții Consiliului Județean preferă să tacă, aruncând vina pe ADI – Deșeuri, ai căror șefi susțin că nu sunt ei implicați în elaborarea Caietului de sarcini. Până autoritățile își pasează problema de la unul la alta, județul Hunedoara riscă să rămână îngropat în gunoaie la începutul sezonului cald și în plină campanie electorală.

Tags

5 Comments

  1. Criza colectarii si depozitarii deseurilor menajere in jud. Hunedoara se datoreaza incompetentei conducerii Consiliului Judetean!!!

  2. Niste Gunoaie gestionand gunoaie nu prea se poate. Pacat ca dintr-un judet puternic industrializat , am ramas un judet acoperit si condusi de oameni ca Adrian David, Bogdan Tampau, Carmen Harau.

  3. Ce bine ar fi sa ii vedem pe cei din consiliul judetean cu lopata in mana adunand gunoaiele, s-ar cam pierde in peisaj ca na…gunoiul tot gunoi ramane…nu is capabili de numic altceva decat sa fure si restul e cancan

  4. PRESEDINTELE CONSILIULUI JUDETEAN NU A FOST IN STARE SA REZOLVE ACEASTA PROBLEMA INLOC SA SE OCUPE DE CEEA CE TREBUIE FACE CU TOTUL ALT CV