glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Criza gunoaielor din Hunedoara – doar un episod dintr-un blocaj mai amplu

De mai bine de un an „Glasul Hunedoarei” semnalează riscul blocării totale a serviciilor de salubritate din judeţ, în urma închiderii rampelor de la Deva şi Orăştie. Până la urmă, primăriile care depuneau aici gunoiul au fost nevoite să recurgă la improvizaţii. Termenele de închidere a tuturor gropilor vechi de gunoi erau cunoscute de mai bine de 10 ani. În aproape toţi aceşti 10 ani, Consiliul Judeţean Hunedoara s-a împleticit în căutarea unei soluţii.

Ce s-a întâmplat la Hunedoara – varianta Primăriei

Timp de trei sau patru zile consecutiv (în funcţie de punctele de colectare) gunoiul menajer din Hunedoara nu a mai fost ridicat, pur şi simplu. Sistemul de transport a fost dat peste cap de doi factori: programul de funcţionare al rampei de la Vulcan (situată la 90 de kilometri distanţă) s-a redus la câteva ore pe zi; în plus pe 1 decembrie rampa nu a funcţionat deloc. Situaţia a determinat Primăria să apeleze la o altă soluţie de urgenţă: depozitarea pe rampa temporară de la Deva. Aceasta a fost amenajată de către Salubritate SA, pe propria cheltuială şi destinată, iniţial, doar gunoaielor din reşedinţa de judeţ. „Din cauza programului redus de la rampa din Vulcan, pur şi simplu nu am mai reuşit să ne încadrăm cu transporturile. Mai mult, pe 1 decembrie acea rampă nu a fost deschisă deloc. Am făcut o convenţie cu Salubritate SA şi acum ducem gunoaiele la Deva. Într-o singură noapte am dus 50 de tone. Problema este rezolvată, pe moment. Sper să nu mai apară sincope de acest fel, provocate, de fapt, de lipsa unui loc în care să depunem gunoiul”, spune primarul Hunedoarei Viorel Arion.

Motivaţiile celor de la Vulcan

Directorul Pregoterm SA Vulcan, societatea care administrează şi rampa de gunoi de aici, Marius Daniel Danci, spune că impunerea unui program limitat de funcţionare a apărut la solicitarea firmei care reabilitează drumul de acces: „Trebuie reparat drumul, iar constructorul ne-a impus un program de închidere, astfel încât să-şi poată face treaba. Rampa funcţionează de la  6 la 9 dimineaţa şi de la 17.00 la 20.00 seara. Pe întuneric e destul de dificil să depunem gunoi pe rampă din cauză că iluminat în zonă nu există, iar drumul interior este destul de dificil de parcurs”. Rampa de la Vulcan a rămas singura care mai funcţionează, dintre cele vechi, şi este presată de autorităţile de mediu să-şi conformeze cantităţile de deşeuri primite cu cele înscrise în autorizaţiile primite. „În toată zona de Vest a ţării mai sunt trei deponeuri: două, autorizate, la Arad şi Ghizela (jud. Timiş – n.red.) şi rampa de la Vulcan care se va închide în vară. Deja problema depunerii gunoaielor este una regională, nu locală”, adaugă Danci.

Este sau nu de vină şi ADI „Deşeuri”?

Acordul de mediu pentru aderarea României la UE a fost semnat în noiembrie 2004. Nu e nicio greşeală. A fost semnat cu 11 ani în urmă. În acel acord erau menţionate toate termenele până la care urmau să fie închise toate gropile de gunoi „pe stil vechi” existente în România, inclusiv cele din Hunedoara. „Epopeea” deponeului ecologic pentru judeţul Hunedoara s-a finalizat fericit abia luna trecută. Totuşi, întregul sistem va fi funcţional abia în a doua jumătate a anului viitor. E nevoie de patru licitaţii pentru desemnarea firmelor care să colecteze şi să transporte gunoiul din localităţile judeţului, o licitaţie pentru desemnarea firmei care va opera deponeul şi de o procedură de autorizare a acestora de către organismelor de mediu, care durează aproximativ 5 luni. Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, Georgeta Barabaş, consideră că o mare parte din vina pentru actualul blocaj o poartă şi ADI Deşeuri, organizaţia în care s-au asociat toate primăriile din judeţ pentru a se accesa zecile de milioane de euro necesare pentru deponeul ecologic şi staţiile de sortare şi transfer a gunoiului de la Petroşani şi Bârcea Mare. „Este ilogic ce se întâmplă. S-a indus, nu ştiu cum, ideea că ADI Deşeuri se ocupă de problemă abia după ce este gata SMID-ul (Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor). Acest ADI există încă din 2013, primăriile plătesc cotizaţii, dar de făcut nu s-a făcut mai nimic, concret, în ce priveşte gestionarea problemelor urgente. Suntem într-un impas, în întregul judeţ, pe problema asta. Nu e doar situaţia dificilă din municipiul Hunedoara. Groapa de la Vulcan va putea prelua gunoaiele doar din jumătatea sudică a judeţului. Pentru jumătatea nordică e nevoie de o soluţie intermediară, în continuare, pentru că deponeul de la Bârcea Mare eu nu cred că va fi operaţional mai devreme de luna august a anului viitor”.
Vicepreşedintele CJ, Vetuţa Stănescu, este şi preşedinte al ADI Deşeuri şi nu împărtăşeşte punctul de vedere al Georgetei Barabaş: „Nu vreau să spun că e cineva anume vinovat pentru faptul că deponeul a apărut mai târziu decât închiderea vechilor rampe. Totuşi, la Hunedoara s-a reuşit o lucrare amplă într-un timp record. Cu toate că Asociaţia a avut ca scop principal accesarea finanţării şi gestionarea unui sistem european de management al deşeurilor. Cu toate acestea, ADI Deşeuri şi Consiliul Judeţean Hunedoara nu privesc deloc cu detaşare impasul actual în care ne aflăm. Vom organiza cât de curând o întrevedere cu reprezentanţii primăriilor pentru a discuta cu ei şi pentru a încerca să găsim soluţiile potrivite pentru depăşirea momentului”.