glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Criză de vaccin diftero-tetanic în județ

De aproximativ trei luni, copiii cu vârstă de 14 ani au rămas nevaccinaţi împotriva bolilor grave, difterie şi tetanos. Motivul se datorează faptului că vaccinul diftero-tetanic sau DT lipseşte din cabinetele medicilor de familie.

Județul Hunedoara a rămas fără vaccinul diftero-tetanic (DT), care se administrează copiilor în vârstă de 14 ani, potrivit informaţiilor obţinute de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara. Aprovizionarea cu acest vaccin nu s-a făcut de mai multe luni, iar pentru că acesta se achiziţionează prin licitaţie naţională, nu poate fi găsit în farmacii pentru a putea fi cumpărat de către părinţi. Aşa cum îi spune şi denumirea, vaccinul oferă protecţia împotriva difteriei şi tetanosului, boli extrem de grave. Spre exemplu, tetanosul nu are leac, iar de difterie au murit sute de copii în secolele trecute, înainte de a fi descoperit vaccinul de prevenire. Criza de doze DT nu a lovit doar Hunedoara, ci întreaga ţară. Din fericire, restul vaccinurilor există, cel puţin în județ. „Într-adevăr, pentru vaccinarea copiilor cu vârste de 14 ani, împotriva difteriei și tetanosului, nu avem doze de vaccin. Din păcate, este o criză națională, care a lovit și județul nostru și care persistă de aproximativ trei luni. De atunci, în fiecare săptămână trimitem o informare ministerului cu câte doze de vaccin avem nevoie, dar până acum, nu am primit nimic. Acesta lipseşte de mai mult timp, nu poate fi înlocuit, astfel că nu ne rămâne decât să aşteptăm. La nivelul județului, avem nevoie de aproximtiv 3.000-4.000 de doze de vaccin diftero-tetanic. În ceea ce privește restul vaccinurilor, județul Hunedoara este acoperit”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara, Cecilia Birău.

Aproximativ 200 de cazuri de rujeolă

Potrivit statisticilor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România este de 9.626. De la debutul epidemiei în România, 34 de persoane au murit din cauza rujeolei. La nivelul județului Hunedoara, deși au fost suspectate sute de cazuri, doar 199 au fost și confirmate. Ultimul caz a fost confirmat la începutul lunii septembrie, iar din fericire până acum, nu a fost înregistrat niciun deces din cauza acestei boli. „Am avut cazuri mai grave pe care le-am trimis la centre universitare din Timișoara sau Cluj-Napoca. De asemenea, am mai avut un bebeluș de doar o lună cu rujeolă, care nu era vaccinat pentru că era prea micuț, dar care a luat boala de la alte persoane din jurul său, nevaccinate. Totuși, noi am ieșit cu bine din această epidemie, pentru că în județ nu s-a înregistrat niciun deces din cauza acestei boli”, a adăugat Cecilia Birău.

Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, iar pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă boala este mortală. Vaccinul protejează copiii împotriva acestei boli și se administrează, de obicei, la nouă luni, un an și 5-6 ani. Conform DSP Hunedoara, în județ există suficiente doze de vaccin necesare imunizării micuților împotriva rujeolei.