glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Crescătorii de ovine hunedoreni preferă să-şi vândă mieii la export

Cu toate că Sărbătorile Pascale se apropie, principalul „preparat” de pe masa de Paşte lipseşte momentan din pieţe, măcelării şi magazine. Mieii se lasă greu aşteptaţi, deşi mai sunt patru zile până la Paştele catolic şi aproape două săptămâni până la cel ortodox, însă reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare Hunedoara spun că este o chestiune de câteva zile până când aceştia vor apărea la tarabe.

Dacă până acum în pieţele agroalimentare din judeţ nu au apărut miei, hunedorenii nu trebuie să se îngrijoreze, deoarece spre sfârşitul săptămânii, mieii vor fi pe tarabe, la diferite preţuri, însă mult mai mici ca în alţi ani. În acest sens, DSV Hunedoara a eliberat ieri avizele de funcţionare a celor 11 centre provizorii de sacrificare din judeţ şi care vor funcţiona până în Sâmbăta Mare în localităţi precum Brad, Deva, Hunedoara, Simeria, Călan, Orăştie, Haţeg, Petrila, Petroşani, Vulcan şi Lupeni.

Miei mai mici ca în alţi ani

Potrivit directorului de la Direcţia Agricolă Hunedoara, Ioan Ştefan, mieii de anul acesta vor fi mai mulţi poate ca şi anul trecut dar mai mici, deoarece nu au avut condiţiile necesare pentru a se dezvolta. „Având în vedere că toamna a fost foarte secetoasă, iarna foarte grea şi acum ne confruntăm iarăşi cu o primăvară lipsită de precipitaţii, hrana animalelor a fost afectată. Lipsa vegetaţiei din primăvara aceasta a afectat foarte mult creşterea mieilor, aceştia fiind hrăniţi cu mai multă mâncare de iarnă, adică fân şi porumb, fapt ce a afectat foarte mult dezvoltarea lor. Astfel, perioada în care hunedorenii vor putea cumpăra miei trebuie să înceapă, dar aceştia vor fi foarte mici faţă de alţi ani”, a declarat Ioan Ştefan.

Crescătorii de oi preferă să dea mieii la export

Specialiştii din domeniu estimează că în acest an, în judeţul Hunedoara vor fi aproximativ 180 de mii de miei, din care doar 80 de mii vor fi fie sacrificaţi, fie trimişi la export. „La nivel de judeţ există 200 de mii de oi fătătoare. Se estimează că vom avea 180 de mii de miei din care o sută de mii vor fi păstraţi ca matcă şi restul comercializaţi. Nu ştim încă care va fi preţul de vânzare şi câţi vor fi comercializaţi în judeţ, pentru că majoritatea crescătorilor preferă să îi trimită la export”, a precizat doctorul Ioan Tamaş din cadrul DSV Hunedoara. Din cauză că preţul de vânzare la export este mai mare decât cel de comercializare în pieţe, crescătorii de ovine preferă să-şi trimită mieii peste hotare. „Şi eu, dar şi alţi crescători de oi din judeţ, preferăm să nu îi vindem acum. Îi vom vinde la export în iunie, când mieii vor mai creşte. Cred că în acest an carnea de miel se va vinde cu 20 de lei kilogramul, iar pentru cei care îi cumpără vii preţul va fi de 12 – 13 lei pe kilogram. Desigur preţul poate varia în funcţie şi de cererile pentru export”, a spus un crescător de miei din judeţ, Călin Grama.