glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Crăciunul bate la uşă, iar oamenii săraci şi pensionarii “refuză” să-i deschidă

A trecut vremea când, toată lumea aştepta “cu sufletul la gură” Crăciunul pentru a face un cadou frumos persoanelor dragi sau pentru a avea o masă cât mai bogată de Crăciun şi de Anul Nou. Sărbătorile de iarnă s-au transformat într-o afacere profitabilă pentru comercianţi şi motiv de tristeţe pentru cei cu venituri mici.

În pieţele şi supermarketurile din judeţ, ofertele sunt multe şi variate, însă nu toţi îşi permit să şi profite de acestea pentru o masă îmbelşugată de sărbători. Magia Sărbătorilor de iarnă este resimţită mai puţin de cei cu venituri mici şi de pensionari. Aceştia se plimbă printre standurile pline cu produse specifice acestei perioade, se uită la preţuri, apoi pleacă mâhniţi mai departe din cauză că nu îşi permit să cumpere nici dulciuri, nici cadouri şi nici măcar un kilogram de carne.

Pensionarii se împrumută, copiii romi sunt trimişi la cerşit

Pensionarii fac parte din categoria socială cea mai puternic afectată de creşterea preţurilor. Pensiile mici nu sunt suficiente şi pentru plata cheltuielilor, medicamente şi cadouri pentru nepoţi. De cele mai multe ori, pensionarii sunt nevoiţi să se împrumute pentru masa de Crăciun. „Am fost nevoită să iau bani împrumut pentru a putea să-i iau nepoţelului meu un cadou. Pensia nu îmi ajunge de la o lună, la alta şi dacă nu mă împrumutam nu aveam pe masă de Crăciun nici cel puţin un cozonac. E o situaţie foarte tristă iar creşterile preţurilor în această perioadă ne fac să ne pierdem bucuria de a aştepta Crăciunul”, spune cu lacrimi în ochi Rodica Sava, o bătrânică din Deva. La cealaltă extremă se situează copiii care provin din familii de romi. Murdari, fără haine prea groase, copiii romi sunt trimişi de părinţi la cerşit. După o zi întreagă de stat în frig, aceştia aduc acasă banii primiţi de la trecătorii miloşi, iar a doua zi o iau iar de la capăt, fără ca vreo instituţie abilitată să poată stopa acest fenomen.

Sprijin pentru asistaţii social

Cu gânduri bune, sau cu gândul la voturile de anul viitor, administraţiile locale sprijină şi oferă cadouri familiilor aflate în evidenţele serviciului de asistenţă socială. Cadourile de orice natură sunt binevenite pentru cei cu venituri mici, iar oamenii aşteaptă la cozi interminabile să primească o plasă cu alimente şi dulciuri distribuite gratuit. Primăria Deva a venit şi în acest an în sprijinul acestor categorii sociale. Peste 850 de pachete cu dulciuri, suc, fructe şi mezeluri au fost repartizate persoanelor cu handicap grav cu îngrijitor, familiilor care primesc alocaţii de susţinere şi beneficiarii ajutorului social. „Orice ajutor e bineprimit în vremurile astea. Suntem săraci şi de multe ori se întâmplă să nu avem ce pune pe masă. Ne-au dat un cozonac, o sticlă de suc, câteva portocale. Măcar cât să avem ce da copiilor de Crăciun”, spune Mirela Breaza, din Deva.

Loading...