glasul-hd.ro Web analytics

Diverse

Crăciun cu ”alegeri” pentru ”primarul” din Ribița

Dintre obiceiurile păstrate în Ribița cel  mai bine conservate sunt cele legate de Sărbătoarea Crăciunului, când în toate satele se merge cu colinda.

 

Imediat după prinderea „Postului Crăciunului”, băieții din satele comunei încep pregătirile pentru marea sărbătoare a Nașterii Domnului. Tinerii își aleg prin vot secret un „primar mic” și un „primar mare” și stabilesc casa unde vor avea „conacul” pe toată perioada postului. Aici se întâlnesc și pregătesc colindele preluate din generație în generație. De remarcat existența unui mare număr de colinde cu tematică în primul rând religioasă dar și laică. Cele religioase se referă la Nașterea Domnului, izgonirea din rai, răstignirea lui Isus, sfârșitul lumii etc. In colindele laice este vorba despre tineri și tinere de vârsta căsătoriei, despre pețitori, păstori, vânători iscusiți și chiar o variantă a Mioriței.
În satul Ribița există două grupuri de colindători cu „Steaua” (Craii) și cu „Turca”. Grupul cu „Steaua” este compus din tineri cu vârste intre 10 –14 ani care colindă în ajunul Crăciunului și în ziua de Crăciun pe la casele gospodarilor. Grupul de colindători cu „Turca” este compus din tineri necăsătoriți, care colindă pe la case însoțiți de un grup de muzicanți și o turcă. După ce tinerii colindă, muzicanții încep să cânte și băieții vor juca toate femeile din casa gospodarului, indiferent de vârstă.
Cele doua grupuri de colindători pornesc în ajunul Crăciunului, pe la prânz, la început cei cu Steaua, urmați de cei cu Turca. Ei vor colinda la casa preotului și a primarului, după care vor începe de la prima casă din sat. În dimineața de Crăciun, cele doua cete de colindători vor colinda la biserică.

În satul Crișan, pe lângă colindătorii cu Steaua și Turca, se merge și cu Viflaimul, iar in celelalte sate ale comunei merg doar colindătorii cu Turca.  A doua zi de Crăciun, în toate satele comunei are loc balul colindătorilor, la care participă întreaga comunitate.
Colindătorii erau „cinstiți” de către gospodari, inițial cu cârnați, cozonac și țuică, daruri care erau adunate și cărate în desagi de către o persoana numita „iapa”. Astăzi în general colindătorii sunt cinstiți cu bani și țuică.

(Sursa: ribita.ro)

Tags