NEWS ALERT:
Home / Actualitate / Costuri mai puţin ştiute pentru creditul „Prima Casă“
Costuri mai puţin ştiute pentru creditul „Prima Casă“

Costuri mai puţin ştiute pentru creditul „Prima Casă“

Cei care vor să-şi cumpere o locuinţă prin credit „Prima Casă“ trebuie să aibă în vedere toate costurile pe care le presupune această variantă. Pe lângă avansul minim de care contractantul trebuie să dispună, acesta trebuie să aloce un buget suplimentar pentru depozitul colateral solicitat, pentru taxa de evaluare, pentru taxele notariale, dar şi pentru altele.

Avansul minim solicitat la contractarea unui credit „Prima Casă“ este de 5% din valoarea locuinţei ce urmează să fie achiziţionată. Pentru o locuinţă veche, banca va acorda un împrumut de maximum 57.000 de euro (echivalent în lei, finanţările prin „Prima Casă“ se acordă doar în moneda naţională). De exemplu, dacă locuinţa costă 60.000 de euro, banca va acorda echivalentul în lei a unui credit în valoare de 57.000 de euro, iar 3.000 de euro constituie avansul dat de contractant. Dacă locuinţa costă 65.000 de euro, banca va acorda tot maximum 57.000 de euro, iar contractantul va veni cu un aport de 8.000 de euro. În schimb, dacă locuinţa costă 45.000 de euro, instituţia de credit va oferi o finanţare de 42.750 de euro, iar aportul contractantului va fi de 2.250 de euro. Bineînţeles, dacă cel care contractează împrumutul „Prima Casă“ vrea să ofere un avans mai mare, nu este nicio problemă. În acest caz, creditul va fi mai mic şi, implicit, şi rata. Pentru o locuinţă nouă, banca va acorda un împrumut de maximum 66.500 de euro (echivalent în lei). De exemplu, dacă locuinţa costă 70.000 de euro, banca va acorda echivalentul a 66.500 de euro, iar 3.500 de euro constituie avansul dat de contractant. Dacă locuinţa costă 75.000 de euro, banca va acorda tot maximum 66.500 de euro, iar contractantul va veni cu un aport de 8.500 de euro. În schimb, dacă locuinţa costă 65.000 de euro, instituţia de credit va oferi o finanţare de 61.750 de euro, iar aportul contractantului va fi de 3.250 de euro. La fel ca în cazul locuinţelor vechi, dacă cel care contractează împrumutul „Prima Casă” vrea să ofere un avans mai mare, nu este nicio problemă. Creditul va fi mai mic şi, implicit, şi rata.

La contractarea creditului „Prima Casă“, solicitantul trebuie să constutuie, la banca de la care ia împrumutul, un depozit colateral cu o valoare egală cu trei rate de dobândă. În funcţie de valoarea creditului contractat, valoarea depozitului colateral poate depăşi echivalentul a 700 de euro. Acest depozit trebuie menţinut pe toată perioada de creditare şi poate ajunge la 30 de ani. Taxa de evaluare a imobilului trebuie plătită de solicitantul creditului „Prima Casă“ imediat după obţinerea aprobării juridice. Cele mai multe bănci impun apelarea la un evaluator agreat, însă sunt instituţii de credit care permit clientului să aleagă evaluatorul. Această taxă este cuprinsă între 60 şi 120 de euro (260-530 de lei). De exemplu, în cazul BCR, costul de evaluare a unui apartament este de 370 de lei (TVA inclusă). Asigurarea locuinţei este obligatorie, se cesionează în favoarea statului şi a băncii şi se calculează ca procent cuprins între 0,1% şi 0,3% din valoarea imobilului. Prima de asigurare a imobilului se plăteşte anual, dar sunt şi bănci care includ costul acesteia în rata lunară. De asemenea, unele bănci impun încheierea unei asigurări de viaţă.

Despre Glasul Hunedoarei

Citește și

SECUND Hunedoara - Parcul Corvinul 0010

Primăria Hunedoarei face calcule pentru clădirea din parc. Procedurile pentru demolarea clădirii ridicată ilegal în Parcul Corvin se prelungesc

Primăria Hunedoarei nu poate avansa o dată exactă la care vor începe lucrările de demolare …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *