glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Contract de finanțare semnat. Drumul Sântuhalm – Hunedoara – Călan va fi modernizat cu bani europeni

Consiliul Județean Hunedoara și Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) au semnat, miercuri, primul contract de finanțare pentru un drum din județul Hunedoara, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. Proiectul „Modernizarea DJ 687, Sântuhalm-Hunedoara-Călan” va fi implementat de către beneficiarul acestuia, în termen de 43 de luni de la semnarea contractului de finanțare. Valoarea finanțării nerambursabile este de peste 32 de milioane de lei.foto mic deschidere

Proiectul „Modernizarea DJ 687, Sântuhalm-Hunedoara-Călan” vizează modernizarea a 9,74 km de drum (inclusiv poduri și podețe), realizarea de trotuare, instalarea semnalisticii luminoase pentru treceri de pietoni, a parapeților de protecție, a apărărilor de maluri, realizarea de rampe de acces pentru persoane cu dizabilități, consolidarea versanților. De asemenea, prin acest proiect se va reabilita și pasajul ce supratraversează Magistrala de cale ferată 202 Simeria-Petroșani (37 m). Ca urmare a realizării acestei investiții, va crește gradul de accesibilitate a zonelor rurale și urbane situate în proximitatea rețelei TEN-T (rețeaua trans-europeană de transport), drumul modernizat deservind 87.085 de locuitori. Valoarea finanţării nerambursabile a proiectului este de aproximativ 32,5 milioane lei, iar valoarea totală a acestuia ajunge la aproximativ 36,4 milioane lei. „Orice drum, orice situație în care infrastructura este modernizată, contribuie la atragerea de investitori, contribuie la ceea ce înseamnă dezvoltare pe toate palierele, începând de la educație, până la rapiditate de mișcare și, nu în ultimă instanță, confortul cetățenilor. Următorul pas va fi scoaterea la licitație”, a declarat ieri, după semnarea contractului, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Bobora.

Culoarul Nord, în evaluare

Proiectul pentru care s-a semnat ieri contractul de finanțare face parte din lista propusă de către Consiliul Județean Hunedoara, listă care, pe lângă acest proiect, mai cuprinde și proiectul „Modernizare Culoar Trafic Mures Nord: DN 7(Gelmar) -Geoagiu Băi – Bobâlna – Rapoltu Mare – Uroi – Chimindia – Harau – Bârsau – Soimuş – Brănişca – DN 7 (Ilia)”. „Acest proiect este în evaluare, și nu există probleme. Au fost două clarificări, pe care le-am rezolvat, și urmează să semnăm și culoarul Nord, care are o sumă mai consistentă de data aceasta, respectiv 161.742.000 de lei”, a mai spus președintele Mircea Bobora.

Contractul de finanțare semnat în județul Hunedoara de ADR și CJ Hunedoara este cel de-al treilea contract dedicat modernizării de drumuri și semnat în Regiunea Vest. Cele trei proiecte de drumuri contractate cumulează o valoare a finanțării nerambursabile de 40,7 milioane euro, reprezentând 43,51% din alocarea regională (93,54 milioane euro). În cadrul axei prioritare 6 au fost depuse spre finanțare 10 proiecte cu o valoare a finanțării nerambursabile de 137,43 milioane euro dintre care 2 proiecte au fost retrase și 5 se află în etapa de evaluare/precontractare.

Tags