NEWS ALERT:
Home / Actualitate / Contract de 90 de milioane de euro pentru apa din Valea Jiului. Lupeni şi Uricani, oraşele care au „pierdut” primul tren al finanţărilor europene pentru apă şi canalizare, mai au o şansă.
MAIN APA VALEA JIULUI

Contract de 90 de milioane de euro pentru apa din Valea Jiului. Lupeni şi Uricani, oraşele care au „pierdut” primul tren al finanţărilor europene pentru apă şi canalizare, mai au o şansă.

Astăzi, la Petroşani, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, va semna contractul de finanţare al unui proiect de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare din Valea Jiului. Principalii beneficiari vor fi locuitorii oraşelor Lupeni şi Uricani, localităţi care nu au fost incluse în precedentul proiect de acest fel.

„Este cel mai mare proiect cu fonduri europene pe care l-a accesat vreodată vreo entitate din Valea Jiului, pentru Valea Jiului. Vorbim de peste 384 de milioane de lei, bani cu care, mai întâi, ne vom axa pe nevoile în materie de reţele de apă şi canalizare din Lupeni şi Uricani. Aceste oraşe, iniţial, au refuzat să fie incluse în Asociaţia pentru Dezvoltare Intercomunitară Apa Valea Jiului şi, din această cauză, nu au putut fi incluse pe primul proiect, de 40 de milioane de euro, finalizat anul trecut. Apa Serv Valea Jiului este primul operator de apă-canalizare care reuşeşte să ajungă la faza semnării contractului de finanţare pe noul exerciţiu financiar european”, spune Costel Avram, directorul societăţii „Apa Serv”.

Proiectul în cifre

Din valoarea totală a proiectului, 85 la sută va fi suportată din fonduri europene, 13 la sută de la bugetul de stat şi 2 la sută din contribuţiile primăriilor din Valea Jiului şi Consiliului Judeţean. Acesta prevede, în mare, reabilitarea a peste 29 de kilometri de conductă de aducţiune, a aproape 70 de kilometri de reţea de apă, extinderea reţelei de apă spre Câmpu Lui Neag cu 8 kilometri şi reabilitarea reţelei de canalizare pe o lungime totală de peste 47 de kilometri. În proiect mai sunt prevăzute lucrări pentru o staţie de captare a apei, reabilitarea a două staţii de tratare şi construirea a şase staţii de pompare, precum şi cumpărarea de echipamente şi utilaje.

Lucrările vor trebui finalizate până în 2023. Conform lui Costel Avram, după finalizarea proiectului, peste 90 la sută dintre locuinţele din Valea Jiului vor fi conectate la reţelele de apă şi canalizare.

Despre Ciprian IANCU

Citește și

Termocentrala Mintia - Grupu 1 8841

Mintia are, din nou, gaz metan. Lider de sindicat: „Asistăm la sabotarea sectorului energetic chiar de către Guvernul României și la punerea la pământ a unei termocentrale”

Ieri după-masă, după 46 de ore în care Termocentrala Mintia a funcționat fără gaz metan, …