NEWS ALERT:
Home / Sport / Continuă calvarul pentru Cetate Devatrans în Liga Naţională. Pentru cât timp?
img_6355

Continuă calvarul pentru Cetate Devatrans în Liga Naţională. Pentru cât timp?

Liga Naţională de handbal feminin s-a reluat ieri, odată cu disputarea meciului restanţă dintre CSM Bucureşti şi Unirea Slobozia (încheiat după închiderea ediţiei), şi va continua de astăzi şi până duminică, în aceste trei zile urmând să se desfăşoare partidele etapei a 12-a, penultima a turului de campionat.

Reamintim, competiţia internă a fost întreruptă timp de o lună şi jumătate, începând cu mijlocul lui noiembrie 2016, pentru a permite naţionalei României să participe la Campionatul European din Suedia, unde s-a clasat pe locul 5.

Cetate Devatrans, ocupanta ultimei poziţii în Liga Naţională, este programată să evolueze duminică, de la ora 18, în Sala Sporturilor din Deva, în compania lui SC Municipal Craiova, formaţie aflată actualmente pe locul 4 în campionat şi cu şanse certe la un loc pe podium în actuala ediţie şi implicit de participare în competiţiile europene intercluburi în sezonul viitor. Disputatea partidei este însă sub semnul întrebării, la fel ca şi viitorul echipei şi până la urmă şi cel al însăşi handbalului devean.

Partida cu Craiova e în pericol să nu se joace

Echipa deveană şi-a reluat antrenamentele, însă problemele de efectiv sunt mai mari ca niciodată, iar meciul cu Craiova este foarte posibil ca nici să nu se dispute.

„Pe scurt, nu avem portar! Cum să jucăm fără portar? Am rămas doar cu opt jucătoare de câmp, după ce Nataşa Savko nu a primit încă viza din Serbia, iar celălalt portar Cristina Popovici şi centrul Adriana Chelaru au devenit libere de contract începând de aseară (n. red. miercuri), în urma memoriilor depuse la Federaţie şi s-au întors la Cisnădie, de unde au venit. Elena Bobiţ nici nu s-a prezentat la pregătiri, e pe undeva prin Germania din câte ştiu. Echipa se antrenează, a făcut deja cinci – şase antrenamente, dar ce pregătire poţi să faci cu opt jucătoare, să joace patru contra patru şi să arunce la poarta goală?! I-am spus lui Marian Muntean că nu mai am cum să pregătesc un asemenea lot, puţin spus insuficient. Nici nu voi fi duminică în Deva la ora meciului, nu ştiu cine şi dacă va sta cineva pe bancă. Slovenul Ivan Cop a dispărut de la echipă încă dinaintea meciului de la Brăila, tot eu l-am pregătit şi pe acela, dar acum nu mai pot. Am şi eu probleme de sănătate, am o vârstă, trebuie să renunţ la a mă implica activ în handbal”, a spus profesorul Ioan Mătăsaru, cel care a condus de pe banca tehnică pe Cetate Devatrans în ultimul an.

Este posibil aşadar să asistăm la “cântecul de lebădă” al handbalului devean, dacă problemele financiare ale clubului nu îşi întrevăd o rezolvare foarte rapidă. Iar în condiţiile în care sprijinul autorităţilor locale şi judeţene este condiţionat în baza deja arhicunoscutei Legi 350, care abia din luna aprilie va putea oferi finanţare cluburilor sportive, sunt slabe şansele ca acest lucru să se producă.

„Eu nu mai pot continua în aceste condiţii”

Preşedintele clubului devean, Marian Muntean, se arată sceptic în privinţa şanselor echipei sale de a putea duce la bun sfârşit această ediţie de Ligă. “Am spus-o încă din luna august, am nevoie de sprijinul autorităţilor pentru a putea continua. Ştiţi foarte bine, timp de 16 ani am finanţat handbalul devean, acum nu mai pot. Mă pregătisem de liga a doua cu lotul de jucătoare pe care îl aveam, când a venit invitaţia de la Federaţie pentru prima ligă. Eu m-am bazat atunci pe ceea ce a discutat Dedu, preşedintele Federaţiei, cu Bobora, preşedintele de la acea dată a Consiliului Judeţean Hunedoara, şi cu cei de la Primăria Deva, care au promis sprijin financiar pentru handbal. Eu mi-am cheltuit deja bugetul prevăzut pentru Divizia A în prima jumătate de campionat din Liga Naţională, iar până în aprilie, când se pot da bani de la buget pe Legea 350, nu am cum să asigur cheltuielile echipei. Sunt singurul privat din campionatul României, toate celelalte cluburi se bazează pe banii de la autorităţile locale şi judeţene. Nu mai am posibilităţi, singur nu mai pot continua să susţin handbalul devean. Nu am idee ce să fac, nu am soluţii, e posibil ca acesta să fie capătul de linie. În ceea ce le priveşte pe jucătoarele care au plecat înapoi la Cisnădie, nu e nici o pierdere valorică, doar numerică. Ele nu au venit aici să ajute echipa, doar să ia bani şi să se antreneze ca să rămână în formă pentru clubul lor, nu le-a interesat câtuşi de puţin rămânerea noastră în Ligă, în timp ce colegele lor se băteau pentru asta meci de meci. După 15 zile ele şi-au şi depus memorii la Federaţie, ca să devină libere de contract, în condiţiile în care sunt handbaliste de la cluburi din Ligă care nu şi-au luat salariile de două – trei luni. Celalalte jucătoare ale noastre au aşteptat, ştiu că îşi vor primi banii. În ce o priveşte pe Savko, m-au plimbat cu actele pentru viza ei pe anul acesta pe la Emigrări Deva, Ambasadă şi Consulat, acolo au trebuit completate alte formulare, o birocraţie întreagă care durează două – trei săptămâni, aşa că nu a putut veni în România şi acum am rămas fără portar. Sunt în discuţii la momentul acesta cu patru jucătoare din România, dar acestea cer bani ca să vină la Deva, că nu îţi joacă nimeni pe gratis! Mai merg la Primărie în aceste zile, să mai vorbesc cu cei de acolo, poate că mă vor putea totuşi ajuta în vreun fel până în aprilie, e ultima speranţă”, a declarat Marian Muntean pentru „Glasul Hunedoarei”.

Partide interesante pentru ambii poli ai clasamentului

În afară de meciul dintre Cetate Devatrans şi SC Municipal Craiova, etapa a 12-a programează şi alte partide ale căror rezultate contează atât în lupta pentru locurile de Cupe Europene, cât şi în bătălia care se duce pentru evitarea locurilor care duc în barajul de la retrogradare. Astăzi Corona (locul 5) întâlneşte la Braşov pe “U” Cluj (locul 10) într-o dispută în care pleacă din postura de favorită, iar mâine HCM Rm. Vâlcea (locul 8) joacă acasă cu Dunărea Brăila (locul 2) într-un meci deschis oricărui rezultat, deşi clasamentul la zi arată un plus evident pentru oaspete. În fine, duminică se joacă un meci extrem de interesant, cel dintre Unirea Slobozia şi Danubius Galaţi, adică ocupantele locurilor 12, respectiv 11, cele aflate imediat deasupra lui Cetate în ierarhia Ligii Naţionale. Tot duminică CSM Bistriţa (locul 7) primeşte vizita lui HC Zalău (locul 3), iar Măgura Cisnădie (locul 9) pe cea a lui HCM Roman (locul 6), întâlniri care se anunţă din start echilibrate şi deschise oricărui rezultat.

Rezultate lui Cetate Devatrans în 2016:

17 – 29 Corona Braşov (acasă)

21 – 33 HCM Rm. Vâlcea (a)

28 – 30 Măgura Cisnădie (deplasare)

25 – 35 CSM Bistriţa (a)

17 – 28 Unirea Slobozia (d)

41 – 20 CSM Ploieşti (a) – meci anulat

21 – 38 CSM Bucureşti (d)

19 – 27 Danubius Galaţi (a)

25 – 32 HC Zalău (d)

18 – 35 HCM Roman (a)

25 – 27 Dunărea Brăila (d)

Programul în 2017:

SCM Craiova (acasă)

U Cluj (deplasare)

Corona Braşov (d)

HCM Rm. Vâlcea (d)

Măgura Cisnădie (a)

CSM Bistriţa (d)

Unirea Slobozia (a)

CSM Bucureşti (a)

Danubius Galaţi (d)

HC Zalău (a)

HCM Roman (d)

Dunărea Brăila (a)

Despre Bogdan BARBU

Citește și

thumbnail (2)

Ultimul derby al sezonului pentru CNS Cetate

Cetate Deva întâlneşte astăzi, de la ora 18, pe teren propriu, pe CS Municipal Lugoj, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *