glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Consiliul Judeţean se luptă în instanţă cu Ministerul Dezvoltării. CJ Hunedoara a atacat în contencios administrativ deciziile de respingere a proiectului pentru Ulpia Traiana

Oficialii Consiliului Judeţean Hunedoara speră ca judecătorii să oblige Ministerul Dezvoltării să acorde finanţare pentru proiectul de restaurare a Forului roman şi Amfiteatrului de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

La finele anului trecut, ADR Vest a respins ca neeligibil proiectul depus de Consiliul Judeţean pentru restaurarea şi punerea în valoare a unei părţi din vechea capitală a Daciei Romane. Principalul motiv invocat a fost faptul că nu exista depus la dosar un act care, în mod normal, se poate emite doar după ce există un proiect tehnic pentru lucrările ce se doresc a fi făcute. Este vorba despre o decizie emisă de Agenţia pentru Protecţia Mediului. Consiliul Judeţean nu a putut risca să întocmească un proiect tehnic pentru o lucrare pentru care nu era sigur dacă va avea sau nu finanţare. Şi în situaţia în care ar fi primit finanţare, ar fi existat riscul ca firma câştigătoare a licitaţiei (probabil alta decât cea care a făcut proiectul tehnic) să nu fie de acord cu o serie de soluţii propuse de proiectant.

Situaţie de „noaptea minţii”

Ghidul de finanţare pentru axa 5.1, cea pe care CJ Hunedoara a încercat să obţină 5 milioane de euro pentru proiectul care vizează Ulpia Traiana a tot fost modificat şi răsmodificat, regulile fiind schimbate chiar şi în „timpul jocului” (lucru de care a fost afectat şi proiectul pentru Castelul Corvinilor). Nu s-a modificat însă o prevedere aberantă, care spunea că orice proiect trebuie să deţină un anume document emis de autorităţile de mediu. Acel document, numit pe scurt „decizie de încadrare”, poate fi emis doar în baza unui proiect tehnic. Pe când Consiliul Judeţean cerea bani europeni şi pentru proiectul tehnic şi pentru execuţia efectivă a lucrărilor de restaurare. ADR Vest s-a încăpăţânat să „ţină” de această regulă cu toate că, anul trecut, tocmai Ministerul Mediului a emis un ordin prin care spunea clar că, pentru proiectele pe care se solicită fonduri europene, nu e nevoie de „decizie de încadrare”, ci de un simplu „referat”. „Noi nu comentăm regulile, noi trebuie să le aplicăm”, a declarat atunci, directorul executiv al ADR Vest, Sorin Maxim.

Cu proiectul la judecată

Decizia ADR Vest a fost contestată imediat la Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional (AM POR). Instituţia amintită a considerat-o drept nefondată. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Sorin – Adrian Vasilescu, spune că împotriva acestor decizii instituţia pe care o reprezintă a iniţiat o acţiune în instanţa de Contencios Administrativ. „În cazul în care vom câştiga, AM POR, Ministerul Dezvoltării şi ADR Vest vor fi obligate să asigure finanţare pentru proiectul întocmit pentru Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Nu este vina noastră că acte legislative se bat cap în cap şi, cu atât mai puţin, nu este vina noastră că ghidul de finanţare pentru respectiva axă nu a fost armonizat cu o decizie a Ministerului Mediului”, adaugă Vasilescu.

Tags