glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Consiliul Judeţean Hunedoara pregăteşte un nou proiect. 99 la sută dintre gospodăriile din judeţ vor avea acces la apă şi canalizare

Autorităţile judeţene pregătesc un nou proiect de anvergură pentru următorul exerciţiu bugetar 2014-2020. Obiectivul este extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare, astfel încât 99 la sută din numărul de locuitori ai judeţului să beneficieze de apă şi canalizare.

În acest moment, în judeţul Hunedoara aproximativ 70 la sută din populaţie are acces la reţelele de apă şi canalizare. Autorităţile judeţene vor să atingă, până în 2020, un grad de acoperire de 99 la sută. Iar asta înseamnă o investiţie uriaşă, de ordinul sutelor de milioane de euro.

Fondurile europene, întotdeauna o soluţie

Consiliul Judeţean Hunedoara are în lucru un amplu proiect de extindere şi modernizare a reţelelor de apă şi canalizare din judeţ. Pe harta judeţului au fost creionate 26 de aglomeraţii de localităţi. În acest moment, proiectul se află la stadiul de Studiu de Fezabilitate, iar potrivit estimărilor, valoarea acestuia se ridică la 178,7 milioane de euro. Ne pregătim pentru POS Mediu 2, astfel încât 99 la sută din populaţie să aibă acces la apă şi canalizare. Acest proiect dă posibilitatea ca şi comunităţi sub cinci mii de locuitori să beneficieze de aceste utilităţi. Spre exemplu, în localităţile sub 50 de gospodării, se impune montarea unor fose septice şi achiziţionarea de vidanje pentru golirea acestora. Marea majoritate a primăriilor au avut până acum proiecte care prevedeau şi construcţia de staţii de epurare. Acestea sunt costisitoare şi de aici şi tarifele mari. Prin acest proiect încercăm să îmbunătăţim funcţionarea sistemului”, spune preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ. Proiectul va soluţiona şi problema surselor de apă insuficiente. 

Un proiect cu bătaie lungă

Pentru finanţarea lucrărilor, conducerea Consiliului Judeţean mizează pe fonduri europene ce vor putea fi accesate în exerciţiul bugetar 2014-2020. Autorităţile judeţene spun că vor să depună proiectul în prima sesiune de depunere, iar cel mai devreme acest lucru va fi posibil în 2015. Cel mai probabil, proiectul va fi finalizat până în 2020.

Credit de la Banca Mondială pentru asigurarea cofinanţărilor

Operatorul de apă Apaprod Deva are în derulare un amplu proiect de extindere şi modernizare a reţelelor de apă şi canalizare, finanţat din fondurile de coeziune, pe actualul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene. Valoarea proiectului se ridică la peste 106 milioane de euro. Valoarea cofinanţării proiectului se ridică la peste şase milioane de euro, bani de care atât operatorul cât şi Consiliul Judeţean nu dispun. Soluţia pentru a asigura implementarea acestui proiect a fost contractarea unui credit de la Banca Mondială pentru Investiţii. Am avut nevoie de o sumă pentru a asigura confinanţarea proiectului derulat de Apaprod, 6,1 milioane de euro şi am apelat la un împrumut de la Banca Mondială. Sperăm ca până în 15 decembrie să fie semnate documentele. Împrumutul este pe o perioadă de 15 ani, iar patru ani este perioada de graţie”, spune preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ. În ceea ce priveşte acest proiect, şase dintre cele zece licitaţii aflate în desfăşurare au fost finalizate, urmând ca zilele următoare să fie desemnaţi câştigătorii.