glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateSocial

Confirmare: Legea 192 s-a lăsat cu o păcăleală

Deputatul PSD Ilie Toma, cel care, săptămâna trecută, cerea timp pentru a studia o situaţie semnalată de „Glasul Hunedoarei”, se vede nevoit să accepte că în aplicarea Legii 192/2015 a intervenit o schimbare care, practic, anulează scopul acesteia: majorarea pensiilor pentru minerii şi siderurgiştii pensionaţi înainte de 2011.

Săptămâna trecută, ieşea la iveală faptul că, mai ales minerii pensionaţi înainte de 2011, nu vor beneficia de nicio majorare a retribuţiilor. Deşi Legea 192 prevedea o creştere a punctajelor de pensii cu 50 la sută în cazul lor, stagiul de cotizare a fost mărit de la 20 la 30 de ani, aşa că, practic, între 80 şi 90 la sută dintre cei pentru care se spunea că s-a adoptat legea nu vor beneficia de nicio mărire, fapt confirmat şi de reprezentanţi ai Casei Judeţene de Pensii Hunedoara.

În 2016, an electoral, Legea 192 a fost prezentată ca o mare victorie de către politicieni din mai toate partidele, nu doar PSD.

Casa Naţională de Pensii ar fi de vină

Deputatul Ilie Toma spune că greşeala se regăseşte în normele de aplicare ale legii, stabilite conform unui ordin al Guvernului, ordin în care nu e specificat faptul că, pentru mineri, stagiul de cotizare trebuie să fie de 20 de ani, nicidecum mai mare. „Am observat greşeala, o eroare care cred eu că pleacă de la opoziţia manifestată mereu pe acest subiect de către de fosta conducere a Casei Naţionale de Pensii. Am depus un proiect de modificare a Legii 192 la Comisia pentru Muncă a Senatului, dar a căzut, ieri, (luni – n.red.). Nu ştiu încă din ce motive. Vom discuta din nou problema în grupul parlamentarilor PSD şi vom vedea cum vom acţiona în continuare. Există deja mai multe asociaţii ale pensionarilor din ţară decise să acţioneze în instanţă Casa Naţională de Pensii”.

Citeşte şi:

http://glasul-hd.ro/legea-192-asteptari-mari-rezultate-putine-anul-electoral-2016-toata-lumea-evitat-sa-spuna-un-detaliu-minerii-pensionati-inainte-de-2011-nu-vor-beneficia-de-majorari/

Tags