glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Conducerea CEH se clatină sub presiunea minerilor

Protestele de miercuri şi joi sunt pe cale să contribuie decisiv la demiterea directorului general al Complexului Energetic Hunedoara, Aurel Niculescu. Sindicaliştii spun însă că şi directorul adjunct, Nicolae Drăgoi, este considerat responsabil pentru lipsurile cu care se confruntă minerii, în subteran şi nu numai, motiv pentru care consideră că se impune şi demiterea acestuia.

Peste 400 de mineri de la exploatările Lonea, Lupeni şi Vulcan au protestat ieri în curtea sediului Complexului Energetic Hunedoara solicitând demisia directorilor companiei, pe care îi acuză de incompetenţă. În timp ce reprezentanţi ai sindicatelor se aflau în clădire, la discuţii cu managerii, câteva zeci de mineri au intrat în sediu, scandând lozinci împotriva directorilor.

Cu schimbul, la protest

Scânteia care a aprins spiritele a reprezentat-o neacordarea la timp a tichetelor de masă. Acestea trebuiau distribuite până în data de 10 decembrie. Miercuri seara minerii care trebuiau să intre în schimbul III la exploatarea Lonea au refuzat să intre în subteran. După câteva ore ei au plecat în marş, pe jos, spre sediul CEH unde au stat până la ora 24.00 când au fost înlocuiţi de cei din schimbul IV. Ieri dimineaţă a venit rândul minerilor de la Lonea din schimbul I să protesteze. La ora 12.00, la locul protestului au ajuns şi mineri din schimbul II, iar cei care erau deja prezenţi în curtea CEH au refuzat să mai plece.

La acel moment surse din cadrul CEH spuneau ieri că, între timp, chestiunea tichetelor de masă a fost rezolvată. Minerii ajunşi în curtea sediului companiei declarau însă că tichetele de masă sunt ultima lor problemă, adăugând că nemulţumirea lor este provocată în primul rând de condiţiile de muncă, de lipsa echipamentelor de lucru, de dotările vechi care le pun viaţa în pericol şi dădeau ca exemplu însăşi starea salopetelor care, în mare parte, sunt rupte.

Aşteaptă demiteri

Protestul a încetat ieri după-amiază în momentul în care Petre Nica, liderul Sindicatului „Muntele”, a anunţat că, astăzi, sau luni, Consiliul de Administraţie al CEH va lua în discuţie demiterea directorului general, Aurel Niculescu, şi a directorului adjunct, Nicolae Drăgoi. „Va fi convocat Consiliul de Administrație mâine (vineri – n.r.) sau cel târziu luni, în care nu se vor dezbate pe ordinea de zi problemele curente ale CEH, ci cele solicitate de către noi, demiterea conducerii pentru că a dus, cel puțin mineritul, într-o stare cel puțin la limita securității locurilor de muncă. Plecarea din funcțiile de conducere a directorului general (Aurel Niculescu-n.r.), a directorului general adjunct (Nicolaie Drăgoi-n.r.) și a directorului de la mina Lonea (Dacian Zamfir-n.r.) să se întâmple într-un timp extrem de scurt. Mâine sau luni vor fi schimbați capii, pentru că este atributul CA. Garantez că oricine va prelua complexul, sper să fie unul din zona minieră, își va forma o echipă de conducere care va satisface solicitările minerilor”, a declarat  ieri Petre Nica,  pentru site-ul cotidianului „Gazeta de dimineaţă”. „Politicul trebuie să-și încheie ingerința în actul de conducere pentru că a dus exploatările miniere în acest dezastru, din cauză că au fost numiți în funcții de conducere oameni cu carnet de partid și nu cu competențe”, a mai spus Nica. Minerii au fost convinşi să plece acasă şi după ce li s-a spus că a fost întocmit un necesar care cuprinde materialele şi utilajele de care au nevoie pentru ca, măcar luna aceasta, să poată munci în condiţii de siguranţă.

Primele de Crăciun şi drepturile salariale ale minerilor, tăiate în ultima perioadă, se numără şi ele pe agenda negocierilor dintre sindicate şi reprezentanţii CEH.