glasul-hd.ro Web analytics

Administrație

Conducerea ANRE estimează scumpiri ale prețurilor curentului și gazului, în 2018

Noua conducere a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) estimează, într-un raport, obținut de Profit.ro, scumpiri pentru consumatorii finali atât în ceea ce privește energia electrică, cât și gazele naturale, în principal ca urmare a majorării prețurilor de tranzacționare engros pe bursele de profil.

Astfel, ANRE estimează o majorare cu circa 1,5% a prețului energiei electrice la clienții finali de la 1 ianuarie 2018. Motivul este creșterea costurilor energiei achiziționate de operatorul de transport și sistem Transelectrica cu energia suplimentară necesară asigurării siguranței în funcționare a sistemului energetic național, în momentele în care producția de energie nu face față consumului. „În concluzie, această suplimentare, la care se adaugă și evoluția în sens crescător a prețurilor pentru achiziția în regim concurențial a serviciilor tehnologice de sistem în acest an, conduce la majorarea certă a costurilor cu achiziția serviciilor tehnologice de sistem, ceea ce ar implica o creștere estimată a tarifului pentru serviciul de sistem, începând cu 1 ianuarie 2018, cu circa 20-30% până la sfârșitul primului semestru al anului 2018, având impact asupra prețului energiei electrice la clienții finali cu circa 1,5%”, se precizează în raport. În ultima perioadă, am avut parte de două scumpiri la energia electrică: la 1 iulie și 1 octombrie.

La gaze s-a amânat o scumpire, dar nu scăpam de ea

ANRE a amânat scumpirea la gaze, preconizată inițial pentru 1 octombrie, însă nu vom putea scăpa totuși de majorare, pentru că prețurile engros de achiziție a acestora de către furnizori de la producători pe bursa de gaze au crescut cu până la 20%. Comparația este făcută între gazele cu perioada de livrare noiembrie 2017 – martie 2018, care ajung până la 78 lei/MWh, comparativ cu tarifele la gaze în vigoare la finalul lunii octombrie 2017, de 64,67 lei/MWh. În raportul pe care ANRE l-a trimis la Parlament nu se menționează procentul cu care va crește prețul la consumatorul final. Ultima scumpire la gaze a avut loc la 1 aprilie 2017.

Prețul benzinei și motorinei va crește, din nou

caseta secund 3Până la sfârşitul acestei luni, benzina şi motorina se vor scumpi cu cel puțin 4% faţă de preţurile actuale. Este estimarea specialiştilor pe baza cotaţiilor petrolului pe bursele internaţionale şi a deprecierii leului în faţa dolarului american, moneda în care se tranzacţionează ţiţeiul. „Această scumpire a petrolului, de până în 10 procente, poate să împingă preţul carburanţilor în sus. Problema este că pe lângă petrol mai avem şi dolarul, care a crescut faţă de leu cu 1 şi ceva la sută de la începutul lunii. Deci, în total, am putea spune că în perioada următoare doar din aceste trenduri am putea vedea încă un 4%, scumpirea carburanţilor faţă de ce vedem acum”, a declarat Claudiu Cazacu, specialist în pieţe internaţionale, pentru Digi24.

Scumpirea se adaugă majorărilor făcute de Guvern prin reintroducerea supraaccizei de 40 de bani pe litrul de carburant.