NEWS ALERT:
Home / Actualitate / Administrație / Conducerea ANRE estimează scumpiri ale prețurilor curentului și gazului, în 2018
secund 3

Conducerea ANRE estimează scumpiri ale prețurilor curentului și gazului, în 2018

Noua conducere a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) estimează, într-un raport, obținut de Profit.ro, scumpiri pentru consumatorii finali atât în ceea ce privește energia electrică, cât și gazele naturale, în principal ca urmare a majorării prețurilor de tranzacționare engros pe bursele de profil.

Astfel, ANRE estimează o majorare cu circa 1,5% a prețului energiei electrice la clienții finali de la 1 ianuarie 2018. Motivul este creșterea costurilor energiei achiziționate de operatorul de transport și sistem Transelectrica cu energia suplimentară necesară asigurării siguranței în funcționare a sistemului energetic național, în momentele în care producția de energie nu face față consumului. „În concluzie, această suplimentare, la care se adaugă și evoluția în sens crescător a prețurilor pentru achiziția în regim concurențial a serviciilor tehnologice de sistem în acest an, conduce la majorarea certă a costurilor cu achiziția serviciilor tehnologice de sistem, ceea ce ar implica o creștere estimată a tarifului pentru serviciul de sistem, începând cu 1 ianuarie 2018, cu circa 20-30% până la sfârșitul primului semestru al anului 2018, având impact asupra prețului energiei electrice la clienții finali cu circa 1,5%”, se precizează în raport. În ultima perioadă, am avut parte de două scumpiri la energia electrică: la 1 iulie și 1 octombrie.

La gaze s-a amânat o scumpire, dar nu scăpam de ea

ANRE a amânat scumpirea la gaze, preconizată inițial pentru 1 octombrie, însă nu vom putea scăpa totuși de majorare, pentru că prețurile engros de achiziție a acestora de către furnizori de la producători pe bursa de gaze au crescut cu până la 20%. Comparația este făcută între gazele cu perioada de livrare noiembrie 2017 – martie 2018, care ajung până la 78 lei/MWh, comparativ cu tarifele la gaze în vigoare la finalul lunii octombrie 2017, de 64,67 lei/MWh. În raportul pe care ANRE l-a trimis la Parlament nu se menționează procentul cu care va crește prețul la consumatorul final. Ultima scumpire la gaze a avut loc la 1 aprilie 2017.

Prețul benzinei și motorinei va crește, din nou

caseta secund 3Până la sfârşitul acestei luni, benzina şi motorina se vor scumpi cu cel puțin 4% faţă de preţurile actuale. Este estimarea specialiştilor pe baza cotaţiilor petrolului pe bursele internaţionale şi a deprecierii leului în faţa dolarului american, moneda în care se tranzacţionează ţiţeiul. „Această scumpire a petrolului, de până în 10 procente, poate să împingă preţul carburanţilor în sus. Problema este că pe lângă petrol mai avem şi dolarul, care a crescut faţă de leu cu 1 şi ceva la sută de la începutul lunii. Deci, în total, am putea spune că în perioada următoare doar din aceste trenduri am putea vedea încă un 4%, scumpirea carburanţilor faţă de ce vedem acum”, a declarat Claudiu Cazacu, specialist în pieţe internaţionale, pentru Digi24.

Scumpirea se adaugă majorărilor făcute de Guvern prin reintroducerea supraaccizei de 40 de bani pe litrul de carburant.

Despre Livia BOTICI

Citește și

DESCHIDERE

SC Aqualand SRL nu mai poate funcționa. Pierderi de 3,3 milioane de lei și conturi blocate

Complexul Aqualand, din Deva, a înregistrat pierderi de 3,3 milioane de lei și are conturile …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *