glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateSpecial

Concert de excepție de Ziua Europei. Răzvan Stoica a dat viață viorii Stradivarius în sala teatrului din Deva (Galerie FOTO)

Ziua Europei a fost sărbătorită la Deva printr-un concert de excepție susținut de doi artiști care reprezintă dovada vie a integrării valorilor românești în marea cultură europeană.  Publicul prezent în sala Teatrului de Artă din Deva a fost privilegiat să-l asculte pe Răzvan Stoica dând viață unei viori Stradivarius, acompaniat la pian de sora sa, Andreea Stoica.

Concertul, care a marcat Ziua Europei, a împrumutat ceva din brandul creat de celebrul lutier italian Antonio Stradivari, desfășurându-se sub genericul „Stradivarius Vibrations”. Totul, în sala teatrului devean a fost la superlativ. De la interpretarea celor doi artiști până la publicul care a primit cu căldură cadoul făcut comunității locale de organizatorii privați ai evenimentului, soții Simona și Robert Dobondi și asociația DEPA, cu sprijinul Teatrului de Artă din Deva. Soții Dobondi au fost invitați, începând de ieri, să fie impresarii oficiali ai violonistului Răzvan Stoica, care își dorește un turneu în România.

Premiere muzicale la Deva

Din multe puncte de vedere, concertul dedicat Zilei Europei a reprezentat o premieră. Nu este de neglijat faptul că a fost pentru prima dată când un asemenea concert se organizează fără fonduri publice. O a doua premieră a fost prezența la Deva a unuia dintre cei mai valoroși violoniști din lume, la ora actuală, românul Răzvan Stoica. Devenii au fost astfel privilegiați să-l asculte pe acesta cântând pe o vioară Stradivarius, într-unul dintre puținele concerte susținute în România de artistul care trăiește în Olanda. Repertoriul a fost foarte bine ales. Au fost prezentate piese de Astor Piazzola, Pablo de Sarasate, Bela Bartok, Johannes Brahms. Momentul de maximă trăire a spectacolului a fost  interpretarea de excepție a Variațiunilor pe tema „I Palpiti” de Niccolo Paganini pe care foarte puțini violoniști se încumetă să o cânte. Publicul devean a demonstrat că știe să aprecieze muzica de calitate, chiar dacă nu este foarte obișnuit cu concerte de asemenea valoare în „târgul” de la poalele cetății. Faptul că spectacolul s-a ținut cu casa închisă, iar solicitările de bilete au depășit cu mult numărul de locuri din sală, demonstrează că publicul este interesat de valorile artistice europene de sorginte românească și că decizia noii echipe, Răzvan Stoica, artist – Robert Dobondi, impresar, de a organiza un turneu național cu „Stradivarius Vibrations”, idee născută în urma concertului de la Deva, este una binevenită.

Tags

2 Comments

  1. NISTE antiromani , cum sa celebrezi ziua europei si sa uiti si sa ignori de ziua independentei poporului roman din 9 mai.
    iata mai jos de ce….
    Ziua de 9 mai are pentru poporului român o dubla semnificaţie. Pe lângă Ziua Independenţei proclamată în 1877, românii sărbătoresc Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945.

    În urmă cu 132 de ani, pe 9 Mai 1877, Adunarea Deputaţilor a proclamat Independenţa de stat a României, deschizând astfel drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta. Intrată în război, în primăvara lui 1877, Armata română a triumfat pe câmpul de luptă, cucerind pe rând redutele otomane de la Plevna, Griviţa, Smârdan şi Vidin. Independenţa României a fost câştigată cu jertfa a peste 10.000 de ostaşi.

    Mai bine de o jumătate de secol mai târziu, pe 9 mai 1945, românii au trăit bucuria capitulării celui de-al treilea Reich. Semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei a avut loc la cartierul general sovietic din Berlin. Astfel a luat sfârşit cel de-al II-lea Război Mondial pe continentul european.