glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Concedierile de la CEH intră în linie dreaptă: pleacă cel puţin 380 de persoane

Peste 300 de angajaţi ai Termocentralei Mintia, 60 ai Termocentralei Paroşeni şi angajaţi TESA din structura de conducere a Complexului Energetic Hunedoara vor fi disponibilizaţi. Se aşteaptă o hotărâre de guvern care să prevadă măsurile de protecţie socială de care vor beneficia disponibilizaţii.

Ultimul număr avansat în ce priveşte reducerea personalului Termocentralei Mintia este de 321. Unitatea amintită are în jur de 1.200 de angajaţi. Conform liderului Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Deva – Mintia, Mircea Crişovan, încă 60 de la Paroşeni vor fi disponibilizaţi. Acesta spune că nu cunoaşte numărul posturilor care se doresc a fi reduse din divizia minieră a Complexului.

Vor salarii compensatorii

„Am fost miercuri la o întrevedere cu prefectul judeţului şi administratorul special al CEH şi ni s-a spus că sunt demersuri în fază avansată pentru ca Guvernul să emită o hotărâre în care să avanseze un număr total al salariaţilor CEH care vor putea beneficia de prevederile Ordonanţei 36, acel act normativ în baza căruia personalul disponibilizat de la o serie de societăţi de stat, cu vechime minimă de 20 de ani, poate beneficia de venituri de completare pe o durată maximă de 24 de luni. În cazul angajaţilor de la Mintia sunt destule persoane careMircea Crisovan  Watermark   _9 vor să plece: oameni care mai au doi ani până la pensie, tineri care-şi doresc altceva, oameni bolnavi…. Totuşi, oameni cu vârste de 55 – 57 de ani nu pot fi daţi afară fără o măsură de protecţie socială”, spune Mircea Crişovan (medalion). Acesta adaugă că, în cazul salariaţilor disponibilizaţi de la Mintia, venitul de completare ar fi în jur de 1.800 de lei în primele 12 luni, respectiv de 1.300 de lei în celelalte 12 luni ale perioadei totale de doi ani, iar sumele se acordă lunar. Crişovan susţine că, pe lângă aceste venituri de completare, disponibilizaţii ar trebui să primească şi salariile compensatorii prevăzute de Contractul Colectiv de Muncă încheiat la nivelul CEH. Şansele sunt însă destul de reduse ca acest lucru să se întâmple. În ultima vreme au apărut semnale că administratorii CEH doresc să denunţe contractul amintit.

Incertitudine în divizia minieră

Liderul Sindicatului „Muntele”, Petre Nica, spune că în sectorul minier al CEH nu pot fi făcute reduceri de personal şi, dacă va fi, totuşi, cazul, disponibilizările vor viza doar zona angajaţilor TESA ai complexului: „Se discută un program de reorganizare a activităţii care, fără îndoială, va produce şi reduceri de personal însă numărul acestora nu mi-a fost adus la cunoştinţă. În orice caz, în sectorul producţiei şi în cele auxiliare producţiei există deja un deficit cronic de personal. Din activitatea minieră nu văd cum se vor putea face reduceri de personal, mai ales că ni se tot cere să producem mai mult cărbune, aşadar doar din zona TESA cred că vor fi făcute reduceri”.

Începând din 7 ianuarie, CEH se află în insolvenţă, din cauză că, în doar trei ani, a adunat datorii în valoare de 1,8 miliarde de lei.

Tags

One Comment

  1. Lasati pensionarii sa plece ca isi doresc acest lucru .
    Este discriminare pensionarii de la Tesa sa ia bani si pensionarii din minerit nimic