glasul-hd.ro Web analytics

ActualitatePublicitate

COMUNICAT DE PRESĂ. Numărul de angajaţi din economie, la un nivel record al ultimilor nouă ani

Modificările promovate de Guvern la Codul Fiscal urmăresc nu doar o mai bună colectare a veniturilor la bugetul public, dar și o împărțire echitabilă a poverii fiscale. Un obiectiv important al Guvernului este fiscalizarea economiei, în principal în sectoarele în care acum este evaziune mare, respectiv colectare de TVA și accize. Astfel, vor crește mult veniturile din TVA și accize, nu din buzunarele oamenilor cum, în mod eronat, susțin reprezentanți ai PNL.

Cei cu venituri mici vor fi protejați, așa cum PSD s-a angajat în programul de guvernare. Cheltuielile ce vor fi deduse încurajează un comportament social responsabil  – asigurări, sănătate, educație, cultură.

Impactul estimat al introducerii impozitării pe venitul global (IVG) indică venituri suplimentare la bugetul de stat de circa 16 miliarde lei anual. Iar faptul că acest sistem și-a demonstrat eficiența în alte state dezvoltate precum SUA, Franța, Belgia – arată că este un model funcțional.

În acest moment, prin actualul sistem ponderea veniturilor încasate de la persoanele fizice, cu excepția impozitelor reținute la sursă, este foarte mică – circa 2%. Așadar, declarațiile legate de faptul că actualul sistem este ultra performant și împiedică fraudele fiscale sunt lipsite de susținere în economia reală, așa cum o arată cifrele.

Mai mult, primele impozite pe noul sistem se vor plăti abia în luna mai 2019. Până atunci este suficient timp pentru introducerea acestuia. De altfel, declarația pentru IVG va fi completată în prezența contribuabilului și împreună cu acesta. În final, contribuabilul semnează declarația și își asumă astfel răspunderea pentru veridicitatea celor declarate. Chiar dacă este vorba de o declarație complexă pentru IVG, este doar o singură declarație care poate fi transpusă ușor într-o bază de date informatică.

În timp ce opoziția vorbește despre faptul că România va ajunge în criză economică,  FMI și-a îmbunătățit estimarea privind creșterea economică din acest an. Semnalele economice din primele luni ale acestui an confirmă din plin prognoza de creștere. Vorbim despre creșterea investițiilor private în economie, de crearea de noi locuri de muncă, de creșterea producției industriale, de optimismul angajatorilor. Sunt indicatori importanți că economia României va fi pe plus.

Potrivit Institutului Național de Statistică, numărul de angajaţi din economie a ajuns, în luna ianuarie, la 4,78 mi­lioa­ne de persoane, în creştere cu peste 160.000 de oameni prin comparaţie cu perioada similară a anului trecut şi la un nivel record al ultimilor nouă ani. Efectivul total de locuri de muncă se apropie astfel cu paşi repezi de nivelul cel mai ridicat din perioada de boom economic, de 4,83 de milioane de angajaţi, înregistrat în septembrie 2008.

Aceste cifre nu fac decât să confirme faptul că PSD are un program coerent, cu măsuri concrete, care se simt în economia României.

                                       Deputat Laurențiu Nistor,

                 Preşedintele Organizației Județene a PSD Hunedoara

Back to top button