glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Complexul Energetic Hunedoara, îngropat în datorii. Locul 4 pe lista restanțierilor la plata obligațiilor sociale și la un pas de executarea silită

Se anunță vremuri grele pentru Complexul Energetic Hunedoara. Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat, ieri, lista principalilor angajatori datornici, care nu au achitat contribuțiile sociale obligatorii pentru pensii, sănătate și șomaj. Complexul Energetic Hunedoara se află pe locul 4, având datorii de peste 431 de milioane de lei.

ANAF anunță că, din totalul de 583.170 de angajatori, persoane fizice sau juridice din România, 157.798 de angajatori au restanțe de 15,99 miliarde lei, în contul contribuțiilor sociale obligatorii pentru pensii, sănătate și șomaj. Din informațiile declarate în Formularul 112 reiese că la data de 30 septembrie 2017, acești contribuabili aveau 2.076.097 de angajați. Dintre cei 157.798 de angajatori cu datorii la plata obligațiilor de asigurări sociale, 155.102 au capital privat, iar 2.696 au capital de stat sau majoritar de stat. Totodata, 7.237 de angajatori din totalul menționat anterior se află în insolvență.

Complexul Energetic Hunedoara ocupă locul patru în topul restanțierilor la bugetele asigurărilor sociale, cu o datorie totală de 431.329.663 de lei. Iar acestea nu sunt singurele datorii pe care le are Complexul. Acesta este restant și către bugetul de stat cu peste 236 milioane de lei. Și Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului apare în statistica ANAF cu datorii de peste cinci milioane de lei. Compania Națională a Huilei, societate pentru care s-a deschis procedura de faliment, este cel mai mare restanțier din România. Datoriile CNH trec de 3,7 miliarde de lei.

ANAF vrea executare silită, pentru recuperarea banilor

ANAF se îndreptă acum înspre datornici, pe care vrea să îi execute silit. „Agenția Națională de Administrare Fiscală întreprinde demersurile legale de

executare silită pentru recuperarea tuturor restanțelor la bugetul de stat. Facem mențiunea că pentru contribuabilii în insolvență sau faliment dreptul ANAF de executare silită este suspendat prin efectul Legii nr. 85/2014, cu modificările și completările ulterioare. De asemenea, ANAF susține reincriminarea faptei de reținere la sursă și nevirare a contribuțiilor sociale, pentru a reduce și simplifica obligațiile de declarare și plată pentru persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator”, se arată în comunicatul de presă emis de ANAF.

foto casetaVictor Ponta arată pericolul în care se află CEH

Chiar dacă declinul Complexului Economic Hunedoara a început pe vremea Guvernării Ponta, fostul premier a atras atenția, ieri, asupra unei realități. De la 1 ianuarie, dacă plătește contribuțiile, CEH intră direct în faliment, dacă nu le achită, comite o infracțiune. „Azi, când vorbim, este în vigoare Ordonanța care prevede că, de la 1 ianuarie, toate contribuțiile trec de la angajator la angajat. Din nou, nimeni nu știe cum se aplică acest lucru, și vreau să vă atrag atenția asupra unei probleme. Ați văzut că în susținerea acestei măsuri s-a spus că nu se va mai întâmpla să fie firme care să nu plătească contribuțiile sociale. Ne-am uitat toți pe tabelele oficiale, și în primul rând este vorba de firmele cu capital integral de stat. Iau un exemplu, Complexul Hunedoara, care, într-adevăr, are restanțe foarte mari la bugetul de stat. De la 1 ianuarie, ori le plătește și intră direct în faliment, pentru că nu are bani, ori nu le plătește și directorii puși de actualul Guvern, că nu i-am pus eu, comit o faptă penală, iar angajații rămân fără contribuții”, a declarat Victor Ponta, în cadrul unei conferință de presă.