glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, convocat de prefect. Urmează zile cu temperaturi de foc. Cum să vă protejați de caniculă

Urmează zile cu temperaturi de coșmar, care vor ajunge chiar până la 40 de grade la umbră. Miercuri și joi, județul Hunedoara se află sub cod portocaliu de caniculă, iar pentru finalul săptămânii meteorologii anunță că valul de căldură va persista. Prefectul județului Hunedoara, Fabius Kiszely, a convocat, ieri, Comitetul pentru Situații de Urgență, pentru ca toate autoritățile să fie pregătite, în caz că va fi nevoie.

Disconfortul termic va fi accentuat până la sfârșitul acestei săptămâni, dar miercuri și joi populația județului Hunedoara va resimți cel mai aprig canicula. Totodată, indicele temperatură-umezeală (I.T.U.) va depăși pragul critic de 80 de unități. Ieri, la sediul Prefecturii Hunedoara a avut loc o ședință a Comitetului pentru Situații de Urgență, convocată de prefect, tocmai pentru a pune în gardă autoritățile.

Sfaturi împotriva caniculei

Medicii le recomandă oamenilor o serie de măsuri pentru combaterea efectelor caniculei. Este important să evitați ieșirea din locuință în perioadele cu temperaturi ridicate, iar expunerea la soare și efortul fizic intens între orele 11.00 și 18.00 este de evitat; purtați haine lejere, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare; consumați minimum 2 litri de lichide pe zi (apă, sucuri naturale din fructe, ceaiuri călduțe); consumați fructe și legume sau iaurt; mâncați echilibrat și variat, în special produse cu valoare calorică mică; evitați alcoolul și alimentele cu un conținut mare de grăsimi. De asemenea, nu lăsați copiii singuri în autoturisme.

Pentru a veni în sprijinul persoanelor afectate de caniculă, miercuri și joi, Primăria Municipiului Deva va amenaja 4 puncte stradale în care va fi oferită apă îmbuteliată, în următoarele locații: Bulevardul 1 Decembrie 1918 (zona sensului giratoriu de la Poșta Veche); Bulevardul Decebal (Piața Centrală); strada Mihai Eminescu (zona Astoria); Bulevardul 22 Decembrie (zona Miorița). Tot ca o măsură anti-caniculă, în municipiul Deva funcționează neîntrerupt 17 cișmele, în următoarele locații: Parcurile Cetate (2), Opera și Bejan, Bulevardul 22 Decembrie – zona Spitalului Județean de Urgență, Piața Arras și zona Bisericii din Ceangăi, Bulevardul Dacia (4) și străzile Nicolae Grigorescu, Primăverii, Dimitrie Cantemir, Barbu Lăutaru, Ion Păun-Pincio și Horea.

Trenurile, încetinite de temperaturile ridicate

CFR SA vă informează că până la sfârșitul săptămânii, s-au luat măsuri speciale pentru desfășurarea traficului feroviar în condiții de siguranță. Astfel, în intervalele orare în care temperatura în șină va depăși 50 de grade, pe tronsoanele unde situația o impune, se reduce viteza de circulaţie a trenurilor cu 20-30 km/h faţă de viteza normală, astfel încât traficul feroviar să se desfăşoare în depline condiţii de siguranţă. Informații despre mersul trenurilor puteți vedea pe site-ul www.cfr.ro sau puteți primi apelând 021/9521 – info CFR.