glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Comitetele de organizare UNESCO, puse la treabă

Consiliul Judeţean reia demersurile pentru preluarea în administrare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei aflate pe teritoriul Hunedoarei. Ieri la Deva s-au reunit, pentru doar a doua oară de la înfiinţarea lor, anul trecut, comitetele de organizare UNESCO formate din specialişti, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene.

Aceste comitete au fost înfiinţate printr-o decizie a CJ Hunedoara de anul trecut pentru fiecare obiectiv din judeţ aflat pe lista patrimoniului mondial UNESCO, mai precis, Sarmizegetusa Regia şi cetăţile dacice de la Costeşti, Blidaru, Piatra Roşie şi Băniţa
„Tema principală a acestei întâlniri a constituit-o prezentarea situației actuale a cetăților dacice de pe teritoriul județului Hunedoara, cu excepția celei de la Sarmizegetusa Regia aflată în administrarea Consiliului Județean. Cel mai important punct al acestei reuniuni a fost stabilirea unei strategii etapizate menite să faciliteze preluarea în administrare a acestor cetăți. De asemenea, au fost stabilite datele monitorizării fiecărei cetăți în parte și au fost distribuite sarcini fiecărei instituții componente ale acestor Comitete de Organizare UNESCO. Următoarea întâlnire a fost stabilită pentru luna august. Aceasta va fi urmată de vizitarea fiecărui monument istoric UNESCO aflat pe teritoriul județului Hunedoara”. Cu doi ani în urmă CJ Hunedoara a reuşit să preia, efectiv, în administrare Sarmizegetusa Regia, obiectiv turistic care este acum păzit permanent şi administrat şapte zile din şapte. Consiliul a solicitat apoi, de mai multe ori, o decizie similară a Guvernului şi pentru celelalte cetăţi dacice din Munţii Orăştiei, însă nu a primit niciun răspuns clar.