glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Comemorare și protest. Hunedorenii au comemorat victimele accidentului minier de la Certej

Zeci de oameni au ieșit ieri în centrul Devei pentru a comemora victimele tragediei din 30 octombrie 1971, de la Certej. De asemenea, hunedorenii au protestat împotriva proiectelor de exploatare minieră de la Roşia Montană şi Certej.

Dezastrul de la Certej a avut loc sâmbătă,  30 octombrie 1971, la ora 4:55 dimineața, fiind provocat de ruperea digului și alunecarea muntelui de steril din iazul de decantare.

Un accident fără vinovaţi

Specialiştii spun că în perioada de exploatare a iazului, între 1936 și 1971, au fost depozitate în el elemente complet diferite ca granulație, tasare și umiditate care au creat o falie de alunecare ceea ce a dus la ruperea digului pe o lăţime de 80 de metri. Din iaz au fost expulzate în câteva minute 300.000 de metri cubi de steril care a distrus, într-un sfert de oră, șase blocuri de locuințe cu 25 de apartamente fiecare, un cămin cu 30 de camere, șapte locuințe individuale și 24 de gospodării. Dezastrul a provocat 89 de morți și 76 de răniți. Autoritățile au anunțat oficial un număr de 48 de morți pentru a nu fi nevoite să declare doliu național. Statul comunist i-a despăgubit pe cei care au avut de suferit în urma tragediei de la Certej. Supraviețuitorii de la blocurile distruse au primit câte un apartament, iar cei cărora li s-au dărâmat casele au putut să-și ridice altele cu materiale de construcții primite de la autorități. După un an de cercetări și audieri, ancheta a decis că tragedia este urmarea unor împrejurări ce nu puteau fi prevăzute, nimeni nefiind vreodată condamnat pentru moartea celor 89 de persoane.

Speriaţi de minerit

Preotul Marius Iovan a susținut o slujbă pomenire a victimelor de la Certej, iar cei prezenți la eveniment au aprins lumânări, în memoria celor decedați. „La 42 de ani după tragedia de la Certej, un nou proiect minier cu cianuri amenință să pună în pericol viața locuitorilor din Certej, a comunităților învecinate, dar și a orașului Deva, aflat la aproximativ 10 kilometri, în linie dreaptă. În iulie 2012, Agenţia Regională de Protecţia Mediului a eliberat acordul de mediu pentru proiectul de minerit cu cianuri de la Certej, Hunedoara. Prin detaliile sale – impactul devastator asupra mediului, vicii de legalitate, reţeaua de acţionari, respectiv companiile deţinătoare, proiectul de exploatare de la Certej se aseamănă celui propus la Roşia Montană, atrăgând de-a lungul timpului critici serioase din partea cetățenilor și organizaţiilor de protecţia mediului din România. Pentru a evita o nouă tragedie dorim să protestăm împotriva proiectului minier care este pe punctul de a fi pus în practică și de aceea ne-am adresat tuturor hunedorenilor dar și cetățenilor români”, a precizat unul dintre organizatori.

Loading...