glasul-hd.ro Web analytics

Economic

Colţul contribuabilului. Evaziunea fiscală (I)

 „Antidotul evaziunii fiscale este frica. Leacul trebuie să fie mai puternic decât boala” – parafrază după Emil Cioran

Iată-ne încercând să deslușim o problemă mondială: evaziunea fiscală. Înainte aș vrea să vă spun o mică poveste care circulă în prezent. Irlanda este singura țară din Insulele Britanice care se află în  zona euro. Povestea pe care doresc să o spun este despre cum Germania – motorul zonei euro și al Europei – ajută și vitalizează economia Irlandei.

Se spune că într-un sat tradițional irlandez poposește un turist german. Acesta, căutându-și cazare, apelează la un mic han. La recepție era proprietarul hanului. Turistul nostru îl întreabă dacă are o cameră liberă. Proprietarul îi spune că micul hotel este complet gol. Turistul german îl roagă să-i arate o cameră. Proprietarul fiind de acord, îi înmânează toate cheile, lăsându-l să verifice singur, dar îl roagă să lase o garanție de 100 de euro. Turistul pune pe tejgheaua de la recepție 100 de euro, ia cheile și merge să verifice. În acest moment începe deblocarea economiei irlandeze. Hangiul ia suta de euro și fuge la măcelar, unde avea datorii pentru carnea cumpărată  și îi dă banii. Măcelarul ia suta de euro și fuge la țăran să-i plătească datoria pentru animale. Țăranul ia suta și fuge la cârciuma din sat pentru a-și plăti datoria pentru bere. Cârciumarul ia suta și o dă pianistului față de care avea datorie. Pianistul ia suta și fuge la han și plătește datoria pentru cazare. După toate acestea, turistul german coboară, pune cheile pe tejghea, ia suta de euro, spune că nu este mulțumit de cum arată camerele și pleacă, iar economia statului a fost deblocată cu ajutorul Germaniei, dar banii rămân în Germania.

Ce este evaziunea fiscală?

Să lăsăm anecdotica și să vorbim despre evaziune fiscală. Se vorbește într-o veselie de acest fenomen, așa că, hai să-l definim. Am consultat Codul Fiscal care în introducere definește principii, termeni utilizați, și am constatat cu stupoare că evaziunea fiscală nu apare. Nu-i nimic. Am consultat Codul de Procedură Fiscală – același rezultat.

Facem programe naționale de combatere a evaziunii fiscale, avem instituții specializate… Cuvântul „evaziune” este des repetat de politicieni, de presă, dar, principalele acte normative, într-un mod paradoxal, nu definesc acest aspect. Ce zici, dragă contribuabilule?

În fapt, prin evaziune fiscală se înțelege sustragerea contribuabililor de la plata impozitelor, taxelor și a altor obligații către stat. Ce-i unește pe toți contribuabilii din lume este faptul că nimeni nu plătește la stat cu plăcere. În această situație, statul prin legi și prin funcționarii săi își obligă propriii cetățeni să-și achite obligațiile fiscale. Este o luptă a contrariilor între stat pe de o parte , care vrea să încaseze cât mai mult și contribuabilul, care vrea să achite cât mai puțin. În niciun stat din lume, oricât de bine organizat ar fi, nu se încazează (corect operațiunea se numește „colectare”) toate obligațiile fiscale. Gradul de colectare este procentual. De exemplu, statul încasează 70%, înseamnă că scorul este 7 la 3 pentru stat. Nu știu care este gradul de colectare în România. Probabil se calculează și la noi, dar nu se comunică. Un succes al președintelui Rusiei, Vladimir Putin, a fost creșterea gradului de colectare de la 10% în timpul guvernării Elțin, la 70%. Vă dați seama acum de ce în timpul guvernării lui Elţin s-au născut atâția milionari ruşi?!

Dar să revenim la tema noastră: evaziunea fiscală, în cazul de față la TVA. Așa cum am mai scris, TVA-ul este plătit de ultimul consumator, adică de tine. Subiectul meu preferat este pâinea. Contribuabilul cumpără pâine de 10 lei (v-am plictisit cu acest exemplu?) din care 0.82 lei este TVA, cumpărătorul achită vânzătorului 10 lei. Dar uită să îl roage pe vânzător să trimită la guvern 0.82 lei, şi aşa apare evaziunea fiscală. De ce exemplul cu pâinea? Pentru că fabricarea pâinii are o rotație rapidă: bani – marfă – bani. Seara se face aluatul, dimineața devreme se coace pâinea, iar ziua se vinde și se încasează. Vă dați seama, la un ciclu mai scurt de 24 de ore, se câștigă numai din TVA 9%. În 300 de zile? Face-ți dumneavoastră calculul. De la principala sursă de colectare la buget, taxa pe valoarea adăugată, se face cea mai mare evaziune fiscală.Dar această evaziune nu se oprește doar aici. Voi analiza în articolul viitor.

Române, nu uita că ești contribuabil!

Radu P. Herlea

Vezi și

Close