glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateSănătate

„Cod roşu privind antibioticele: informare publică, prescriere prudentă, igienă riguroasă în spitale!”

Medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Hunedoara celebrează, în data de 18 noiembrie, a 9-a Zi Europeană a Informării despre Antibiotice (ZEIA). Acțiunea se desfășoară anul acesta sub sloganul „Cod roşu privind antibioticele: informare publică, prescriere prudentă, igienă riguroasă în spitale!”.

Un număr de 74 de infecții nosocomiale au fost înregistrate anul acesta, până în semestrul III, în județul Hunedoara. De asemenea, cazurile noi de tuberculoză care rezistă la antibiotice multiple au crescut, înregistrându-se în 2015, 209 cazuri, față de 202 în anul precedent. Pentru ca hunedorenii să înțeleagă că rezistenţa la antibiotice este o problemă de sănătate publică în creştere, în mare parte datorată consumului inadecvat de antibiotice, DSP Hunedoara organizează în data de 18 noiembrie, de la ora 12:00, un simpozion dedicat ,,Zilei Europene a Informării despre Antibiotice” la Colegiul Național  „I.C. Brătianu” Hațeg. În acest an, ZEIA ţinteşte prudenţa în utilizarea antibioticelor, singurul mod de a frâna dezvoltarea alarmantă a rezistenţei la antimicrobiene (RAM) – inamic major al sănătăţii publice mondiale. Campania din acest an se desfășoară sub sloganul „Cod roşu privind antibioticele: informare publică, prescriere prudentă, igienă riguroasă în spitale!”. „Scopul specific ZEIA 2016 este sporirea conştientizării specialiştilor privind amplificarea multi-rezistenţei în urma abuzului de antibiotice: importante bacterii Gram-negative ajung progresiv insensibile la toate antibioticele curent disponibile. În acelaşi timp, ZEIA 2016 focalizează pe informarea publicului larg în privinţa mijloacelor de apărare aflate la îndemâna sa în faţa ameninţării RAM: aprofundarea cunoştinţelor privind afecţiunile-ţintă pentru antibiotice şi evitarea recurgerii necontrolate la antimicrobiene. Prin reflectarea pozitivă a acestor evenimente, putem contribui împreună la salvarea unor vieţi ce pot fi compromise prin rezistenţa la antibiotice generată de prescrierea excesivă sau auto-administrarea <după ureche>”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara, Cecilia Birău.

În cadrul evenimentului organizat de medicii specialiști din județ, vor mai fi celebrate și campanile „Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului”, „Ziua  Naţională fără Tutun”, „Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor”,„Ziua Mondială de  Luptă împotriva HIV/SIDA” și „Gripa –nu se tratează cu antibiotice ”.

Tags