NEWS ALERT:
Home / Actualitate / Cod portocaliu de ger, în județul Hunedoara. Mii de copii vor sta, până miercuri, acasă. A fost activat Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției.
zapadawatermark-9450

Cod portocaliu de ger, în județul Hunedoara. Mii de copii vor sta, până miercuri, acasă. A fost activat Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției.

Meteorologii au emis, luni dimineață, un cod portocaliu de ger persistent în aproape toată țara, de această avertizare fiind vizat și județul Hunedoara. Potrivit specialiștilor de la Administrația Națională de Meteorologie, începând de ieri, de la ora 10, până în această dimineață la aceeași oră, frigul va menține mercurul la multe grade cu minus.

Astfel, în intervalul menţionat, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Transilvania şi în Maramureş, gerul se va intensifica, astfel încât minimele vor fi cuprinse, în general, între -29 şi -15 grade, iar maximele între -15 şi -10 grade, anunță Administrația Națională de Meteorologie.

Autoritățile, băgate „în priză” de frigul cumplit

Ieri, inspectorul șef al Inspectorartului pentru Situații de Urgență a dispus activarea Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției. Echipa, alcătuită din reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului de Jandarmi, Inspectoratului de Poliție, Direcției de Sănătate Publică, Drumurilor Naționale, Sistemului de Gospodărire a Apelor, E-nel, Delgaz Grid și Regionalei CFR, s-a întrunit la Centrul de Management al Situațiilor de Urgență pentru a gestiona situațiile generate de codul portocaliu în județul Hunedoara. În primă instanță, s-a verificat disponibilitatea celor 11 adăposturi de noapte, din județul Hunedoara, existente în Deva, Hunedoara, Orăștie, Brad, Vulcan, Petrila, Aninoasa, Simeria, Geoagiu și Lupeni, și care pot găzdui persoane aflate în situații vulnerabile. „De asemenea, echipajele de pompieri și jandarmi vor executa misiuni de patrulare în cursul nopții pentru identificarea persoanelor care pot fi afectate de hipotermie. Unitățile de Primiri Urgențe au fost notificate, la rândul lor, pentru a fi pregătite să acorde asistență medicală eventualelor victime ale gerului anunțat”, a declarat maiorul Anemona Doda, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara.

Permanență la primării

Potrivit unui comunicat de presă emis de Prefectura Hunedoara, au fost înștiințate despre codul portocaliu toate Comitetele Locale pentru Situații de Urgență precum și instituțiile și firmele cu atribuții și responsabilități în astfel de situații. „Fac un apel la Comitetele Locale pentru Situații de Urgență să avertizeze cu prioritate populația să se protejeze de efectele gerului, să respecte Ordinul MAI nr. 736 din 2005 privind instituirea serviciului de permanență la primării pentru asigurarea stării de operativitate și a capacității optime de intervenție în situația gerului persistent din județ și să transmită măsurile și acțiunile ce se impun a fi adoptate către ISU Hunedoara”, a declarat Fabius-Tiberiu Kiszely, subprefectul județului Hunedoara.

Care sunt școlile ce vor fi închise până miercuri

Duminică, până la închiderea ediției, patru școli din județul Hunedoara făcuseră cereri pentru ca orele de curs să fie suspendate, până marți sau miercuri. Este vorba despre Școala Gimnazială Nr. 5 Vulcan, Școala Gimnazială din Romos, Școala Primară de la Sulighete și Școala Primară din Păuliș. Seara, după ora 20, și Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” a luat decizia de a suspenda cursurile pentru ziua de luni. Toate aceste unități de învățământ au hotărât ca și ziua de marți să fie una liberă pentru elevi, pentru ca aceștia să fie feriți de gerul de afară. În cursul zilei de ieri, li s-au mai adăugat alte trei școli: Școala Gimnazială Lunca Cernii de Jos, Școala Primară Șesuri și Școala Gimnazială Bănița. „Acestea sunt școlile care au solicitat suspendarea cursurilor mâine (n.r. marți) și li-i s-a aprobat”, a declarat purtătorul de cuvânnt al IȘJ Hunedoara, Claudia Anca.

Despre Livia BOTICI

Citește și

explozie-mina-Medium

Minele din Valea Jiului au mai luat o viață. Un miner a murit după ce a fost lovit în cap de o piesă metalică foarte grea

Tragedie în subteranul minei Livezeni. Un miner a murit după ce a fost lovit în …