glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Coana Leocadiţa, mediul şi Sfântul Ardealului

Ştefan CIOCAN – 23 iulie 2015

Ministrul Mediului a făcut o vizită ecumenică sau gastronomică în județul Hunedoara. Grațiela Leocadia Gavrilescu s-a cazat la Geoagiu și a anunțat că merge să se lămurească cu propriii ochișori care este situația construcției microhidrocentralelor de la Râul Alb din Retezat. Nu a mai ajuns până acolo, cu toate că a convocat toți factorii implicați în proiect. I-a stat în cale Mănăstirea Prislop, unde părintele Arsenie Boca este vestit că ajută la susținerea guvernului, topirea deșeurilor de plumb și finalizarea de baraje sau regularizări de drumuri. Astfel că Leocadița a profitat de ocazie și a stat la taclale cam mult cu Sfântul Ardealului, care probabil a ținut să-i mulțumească personal că a deblocat autorizația pentru construcția drumului spre „mormântul sfânt” de la Prislop.

Încărcată cu har sfânt de la mormânul Părintelui Arsenie, pe Leocadia a lovit-o probabil un gol la lingurică, cauzat de foame, și a tirat-o la Deva, lăsând factorii implicați în proiectul de la Râul Alb cu ochii în soare și sufletul neconsolat în lipsa ministresei. Rămân în urma ei aceleași întrebări legate de investițiile în producția de energie verde de pe Râul Alb. Dar sunt convins că nici prezența ei acolo nu ar fi produs răspunsuri la întrebări, pentru că tanti Leocadia, întâmplător ministrul Mediului, nu este prea preocupată de problemele legate de portofoliul ei. Este aberant ca un minisru aflat într-o vizită oficială, cu o agendă prezentată public, să își schimbe programul pentru că vrea să viziteze o mănăstire. Fie ea și Mănăstirea Prislop. Oare dacă toți angajații și-ar permite să întrerupă munca și să dea o fugă la mormântul Părintelui Arsenie Boca, unde ar ajunge România?!

Acuma iară e drept că orice moment în care guvernanții nu lucrează ne ferește de accentuarea dezastrului național. Poate ar fi chiar mai bine ca întreg programul de guvernare să se bazeze exclusiv pe minunile Părintelui Arsenie Boca, ședințele de guvern să se țină la Prislop și să nu existe Premier, ci doar un sobor de călugări care să țină legătura prin rugăciuni adânci cu Sfântul Ardealului. E drept că această titulatură este cam riscantă, pentru că ar putea fi creiere înfierbântate care să propovăduiască o regionalizare și să scoată din calendar și un sfânt al Ținutului Secuiesc. Să te ții atunci la contestații și mișcări de protest împotriva ruperii secesiunii minunilor naționale. Așa că este, totuși,  mai bine ca membrii guvernului să purceadă pe rând la întâlnirea cu Părintele Arsenie Boca, așa cum a făcut și „tușa” Leocadia, ascunsă în spatele crucii de frica întrebărilor incomode care ar putea să răzbată din zona haldelor de deșeuri de plumb, a barajului de la Mihăileni, sau a investițiilor în regularizarea văii de la Gurasada, fără șanse de finalizare.

 

Vezi și

Close