glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Clopoţelul a sunat, clasa pregătitoare s-a schimbat

Copiii din mediul rural al judeţului Hunedoara ar putea fi afectaţi serios de haosul creat, după introducerea clasei pregătitoare. Iar când lucrurile păreau că sunt pe punctul de a intra pe făgaşul normal, declaraţia primministrului Victor Ponta dă peste cap din nou sistemul de educaţie.

Introducerea clasei pregătitoare în învăţământul obligatoriu a bulversat deopotrivă elevi, părinţi şi chiar profesori. Haosul creat cu introducerea clasei pregătitoare îşi pune amprenta şi în judeţul Hunedoara, cei mai afectaţi fiind copiii din mediul rural. Toată agitaţia creată cu introducerea pregătitoarei în sistem ar putea fi în zadar, dacă de anul viitor, aceasta va fi desfiinţată sau mutată la grădiniţă, după cum a declarat la începerea anului şcolar premierul Victor Ponta.

În mediul rural, elevii învaţă de-a valma

Cele mai mari probleme sunt în mediul rural. Numărul elevilor este mic, şi pentru a „încropi” o clasă, elevi din diferiţi ani de studiu învaţă la grămadă. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, aceste „probleme” se datorează faptului că nu sunt copii suficienţi pentru a forma o clasă, nici fonduri şi spaţiu necesare.
„Sunt aproximativ 130 de clase simultane, în care învăţă atât copii de la pregătitoare cât şi copii din ciclul primar. La toate şcolile din mediul rural există astfel de clase, spre exemplu în comuna Pui, Dobra, Vălişoara, am fost nevoiţi să amestecăm copiii de şase ani cu cei de nouă ani. Acest lucru nu trebuie să îngrijoreze nici părinţii şi nici copiii deoarece cadrele didactice care predau la pregătitoare au fost instruite special pentru a se putea descurca cu mai multe categorii de copii în acelaşi timp. În plus, asta înseamnă învăţământul simultan şi această problemă nu a apărut doar cu introducerea clasei pregătitoare în sistem, ci este o problemă veche de zeci de ani care apare în special în mediul rural”, a precizat purtătoarea de cuvânt a IŞJ, Marta Mate.

Un număr de 200 de profesori calificaţi predau la pregătitoare

Copiii de la clasa pregătitoare vor fi pregătiţi, pentru a păşi cu dreptul în clasa I, de 200 de profesori calificaţi.
„Deşi cei mici de la sate sunt amestecaţi cu colegii lor de la ciclul primar, cadrele didactice care vor preda la aceste clase sunt foarte bine instruite şi vor face în aşa fel încât să nu fie bulversaţi, nici cei mici şi nici ceilalţi. Avem 200 de astfel de dascăli, iar aceştia au fost pregătiţi din bani alocaţi de minister printr-un proiect POSDRU. De precizat este faptul că mobilierul destinat preşcolarilor a ajuns în toate unităţile şcolare, toate clasele arată foarte bine şi au spaţiu de joacă pentru copii”, a adăugat Marta Mate.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu a declarat ieri că se ia în calcul varianta ca după primul semestru să se facă şi un bilanţ şi este posibilă mutarea clasei pregătitoare la grădiniţă.