NEWS ALERT:
Home / Comunitate / Clasa pregătitoare, obligatorie din septembrie
Clasa pregătitoare

Clasa pregătitoare, obligatorie din septembrie

Pentru anul şcolar 2012-2013, înscrierea la şcoală a copiilor care trebuie să înceapă învăţământul primar se va face în funcţie de vârstă, participarea la grădiniţă şi de decizia părinţilor.

Ministerul Educaţiei introduce, din septembrie 2012, clasa pregătitoare, în care prezenţa este obligatorie. Copiii vor învăţa jucându-se şi nu se vor acorda note sau calificative. În clasa pregătitoare vor învăţa copiii care până la 31 august 2012 vor avea şase ani împliniţi sau, în cazuri speciale, cei care vor împlini această vârstă până la 31 decembrie 2012.
Potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean, Alexandru Lăutaru, „judeţul Hunedoara are 4183 de copii de şase ani dintre care 2805 sunt la grădiniţă şi 4151 de copii de cinci ani dintre care doar 3262 sunt la grădiniţă. Aproximativ 2000 de copii din judeţ nu au parte de formare educaţională. Aceşti copii vor fi instituţionalizaţi obligatoriu de anul viitor şi vor fi încadraţi în programul „laptele şi cornul”. În fond, clasa pregătitoare înseamnă etapa decisivă, în care copiii vor învăţa prin metode adecvate vârstei tot ceea ce este necesar pentru a face faţă cu succes clasei I. În judeţ se vor forma 170 de clase pregătitoare. Astfel, copiii vor avea parte, de abilităţi de comunicare, socializare şi culturalizare”.

Cadre didactice specializate

La clasa pregătitoare va avea dreptul de a preda, conform legii, orice cadru didactic care este calificat pentru învăţământul primar. Cadrele didactice care vor preda la clasa pregătitoare vor beneficia, înainte de începerea anului şcolar 2012-2013, de o formare specifică. Pe parcursul clasei pregătitoare, copilul nu va da niciun test de evaluare şi nu va primi nici note şi nici calificative. Evaluare se va face la sfârşitul anului şcolar sub forma unui raport scris, întocmit de învăţător.

Copiii vor învăţa, jucându-se

Clasa pregătitoare va da posibilitatea copiilor să îşi dezvolte capacitatea de a comunica, vor stabili sau consolida primele contacte cu lumea numerelor şi a literelor, vor învăţa să observe mediul înconjurător şi să interacţioneze cu ceilalţi copii şi adulţi prin jocuri didactice, activităţi în echipă, de descoperire, prin desen şi muzică. Pentru aceasta, copiii vor beneficia de programe şcolare realizate de cei mai buni specialişti şi de resurse de învăţare variate şi adecvate vârstei.

Despre Raluca STROIA

Citește și

secund8

Deva Auto Show ia startul astăzi!

Pasionații de mașini sunt așteptați la cel mai important eveniment auto al anului. Este vorba …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *