glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

CJ a returnat 2 milioane de lei pentru drumul spre Regia

Consiliul Judeţean Hunedoara a fost nevoit să plătească peste 2 milioane de lei drept corecţie financiară pentru o deficienţă a modului în care s-a modernizat drumul spre Sarmizegetusa Regia. Povestea „pleacă” de pe vremea conducerii liberale a Consiliului Judeţean. Actualii reprezentanţi ai instituţiei spun că banii vor fi recuperaţi în instanţă.

Verificările efectuate în prima parte a acestui an de către reprezentanţi ai Ministerului Fondurilor Europene s-au lăsat cu „sancţiune” de 2.016.150,94 lei pentru Consiliul Judeţean. Asta din cauză că la construirea gabioanelor care să apere drumul de revărsările râului Grădişte s-a folosit piatră de râu, în loc de piatră concasată, aşa cum era prevăzut în proiectul tehnic iniţial.

Cei 18 kilometri ai drumului de la Costeşti la Sarmizegetusa Regia au fost modernizaţi în toamna anului 2015. Deşi a avut la dispoziţie 41 de milioane de lei pentru lucrare, în urma licitaţiei (la care a primat principiul „preţul cel mai mic) s-a ajuns la o sumă de două ori mai mică. Cel mai probabil, pentru a scăpa de costurile achiziţionării şi transportului pietrei concasate, constructorul a ales să folosească piatră de râu.

La judecată pentru recuperarea banilor

„Suma considerată corecţie financiară a fost plătită de către Consiliul Judeţean. Consiliul Judeţean Hunedoara a contestat constatările şi concluziile Procesului-verbal de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanţelor bugetare. Consiliul Judeţean nu achiesează la constatările cuprinse în Procesul verbal şi va uza de toate căile judiciare de contestare în faţa instanţelor judecătoreşti competente”, se arată într-un răspuns scris al instituţiei amintite, formulat la întrebările noastre pe acest subiect.

În plus, responsabili din cadrul CJ Hunedoara spun că măsura aplicării corecţiei financiare a fost contestată, mai întâi, la Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional, iar, în cazul unei soluţii nefavorabile instituţiei judeţene, ea va face obiectul unei acţiuni în instanţă.