glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

CJ nu renunţă la banii pentru Ulpia

Consiliul Judeţean aşteaptă finalizarea procesului în instanţa de Contencios Administrativ prin care contestă decizia AM POR de a respinge proiectul în valoare de 5 milioane de euro depus anul trecut pentru restaurarea unei părţi din Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

„În instanţa de Contencios Administrativ noi contestăm decizia luată de Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional pe care, argumentat, o considerăm injustă. Dacă vom avea câştig de cauză, într-o primă fază, ne vom adresa AM POR şi-i vom solicita să finanţeze proiectul depus în toamna anului trecut. În baza unei decizii favorabile nouă, emisă de instanţa de contencios, apoi, am putea cere, tot prin intermediul unei acţiuni în instanţă, cele 5 milioane de euro. AM POR ar putea finanţa acest proiect din recuperări (sau economii făcute în urma licitaţiilor pentru alte proiecte – n.red.)”, declară Sorin Vasilescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara care se ocupă, printre altele, şi de gestionarea proiectelor cu fonduri europene ale instituţiei.

În noiembrie anul trecut, pe ultima sută de metri, CJ a depus un proiect la ADR Vest prin care ar dori să restaureze şi să refuncţionalizeze Amfiteatrul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, dar şi Forul roman de aici. Proiectul a fost respins pe motiv că-i lipsea un act cerut de legislaţia de mediu, act despre care însuşi Ministerul Mediului a decis că nu e necesar înainte de existenţa unei finanţări concrete (decizie de care AM POR nu a ţinut însă cont).

Într-o situaţie similară se află un alt proiect, în valoare tot de 5 milioane de euro, depus de Primăria Orăştiei pentru refacerea fortificaţiei bisericilor istorice din Centrul Vechi al urbei. Aici, actul solicitat (fără rost spun atât solicitanţii cât şi autorităţile de mediu) era necesar doar pentru mutarea a două guri de canalizare.

Tags

Vezi și

Close