glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

CJ Hunedoara a fost, în 2016, agenţie de turism. Anul trecut, jumătate dintre salariaţii CJ au mers la cursuri organizate la mare pe bani publici

Peste 600.000 de lei a cheltuit în 2016 şi 2017 Consiliul Judeţean Hunedoara pentru a-şi trimite salariaţii la cursuri de perfecţionare. Majoritatea au fost organizate pe litoral şi în plin sezon turistic. Cheltuiala e legală. Dacă e sau nu morală şi foarte eficientă, e discutabil.

„Glasul Hunedoarei” a solicitat date despre angajaţii trimişi la cursuri de perfecţionare în ultimii doi ani încă din a doua săptămână a lunii august, când, la nivel naţional izbucnise „scandalul” funcţionarilor trimişi la mare pe bani publici (o cheltuială totală de circa 5 milioane de euro, doar în acest sezon, conform recorder.ro). După trei săptămâni, o situaţie care putea fi întocmită şi semnată în cel mult două – trei zile, răspunsul a ajuns la noi.

Importanţii – în staţiune, mai puţin importanţii – la Deva

129 dintre cei aproximativ 160 de salariaţi ai Consiliului Judeţean au fost trimişi, anul trecut, la cursuri de perfecţionare. 40 s-au perfecţionat la cursuri organizate în Deva. N-a fost vorba, în cazul lor, de costuri de cazare şi transport, iar tarifele cursurilor au fost ori de 480, ori de 690 de lei (plătite de instituţie). 14 salariaţi ai CJ au mers, în 2016, la cursuri derulate în Poiana Braşov sau Băile Felix. 82 au preferat cursurile organizate pe litoral (Mamaia apare cel mai des ca „destinaţie”). Taxele de „şcolarizare” la mare au fost în medie de 950 de lei. Cheltuielile de cazare s-au situat în medie la vreo 2.500 de lei pentru sejururi de 7 – 8 zile. Asta dacă e vorba de angajaţi situaţi ceva mai jos pe scara ierarhică. Secretarul CJ, Sorin Ştefoni, a mers 7 zile la Mamaia, pentru un curs, dar cazarea lui a costat 4.399 de lei (17 – 24 iulie 2016). Managerul Public, Dan Stoian, s-a ales, se pare, cu un sejur la patru stele, tot anul trecut, în vară. Altfel nu vedem cum s-ar justifica un cost de cazare pentru 7 nopţi de aproape 5.000 de lei.

În total, în 2016, Consiliul Judeţean Hunedoara a plătit pentru cursurile de perfecţionare ale angajaţilor 114.440 de lei, cheltuieli de cazare în valoare de 212.136 lei şi a suportat şi drumul, conform legii (7,5 litri la suta de kilometri, în cazul angajaţilor care s-au deplasat cu maşina personală, ori biletele de tren), adică aproape 40.000 de lei. Totalul „distracţiei” pe 2016: peste 366.000 de lei

Mult mai puţini oameni nu înseamnă neapărat mult mai puţini bani

În 2017 numărul salariaţilor Consiliului Judeţean pentru care conducerea instituţiei a aprobat referate prin care se solicita suportarea costurilor pentru cursuri de perfecţionare s-a redus la mai puţin de jumătate, faţă de anul precedent. Doar 60 dintre angajaţii CJ au mai avut parte de asemenea facilităţi. Asta nu înseamnă că şi cheltuielile s-au redus tot cu mai mult de jumătate faţă de 2016. Asta pentru că, în 2017, n-a mai fost vorba de niciun curs organizat în Deva (în 2014 au fost 40 de participanţi la cursuri locale), aproape toată lumea optând pentru cursuri (unde credeţi?), tot într-o staţiune. Pe cifre, 11 au mers la cursuri derulate în Băile Felix, cinci la Poiana Braşov, iar 44 de salariaţi au mers pe litoral. Taxele de cazare suportate de CJ, în 2017, se ridică la 157.000 de lei, tarifele pentru cursuri la 56.649 de lei, iar combustibilii decontaţi la 23.000 de lei. Total cheltuială cursuri angajaţi CJ pe anul în curs: 236.649 lei. Numărul cursanţilor trimişi prin ţară de CJ s-a redus cu jumătate. Cheltuiala totală nu s-a redus proporţional.

David nu are răspunsuri la unele întrebări

Medalion Adrian David 1209Primul sunat pe acest subiect a fost Adrian David (foto), preşedinte al CJ Hunedoara în prima jumătate a anului 2016, perioada în care, de regulă, se întocmesc şi se aprobă referatele pentru angajaţii care vor sau trebuie să meargă la cursuri de calificare (în unele situaţii, e adevărat, cursurile sunt obligatorii). În acea perioadă, salariile angajaţilor CJ erau, majoritatea, aproape de retribuţia minimă pe economie. An electoral fiind, ne-am gândit că Adrian David a vrut să le câştige bunăvoinţa colegilor din instituţie. Totuşi, el spune că nu despre asta a fost vorba: „Nu mai ştiu exact câţi angajaţi au fost trimişi la cursuri de perfecţionare. Ştiu însă că am încercat să impun anumite limite, în funcţie de poziţia ocupată de fiecare. Şi mai ştiu că au fost destul de multe cursuri care s-au ţinut la Deva, nu la mare sau la munte. În plus, mi-aduc aminte că, de vreo 5-6 ani, niciun angajat al Consiliului Judeţean nu mai fusese trimis la vreun curs de perfecţionare iar, între timp, apăruseră foarte multe modificări legislative şi trebuiau să se pună la punct cu ele. Aveam de gând să testez eficienţa acestei măsuri în toamna lui 2016, dar n-am mai apucat (PNL a pierdut Consiliul Judeţean la alegerile locale – n.red.). De ce majoritatea acestor cursuri se organizează la mare şi de ce aproape toate se organizează în plin sezon estival, să ştiţi că nici eu n-am reuşit să găsesc răspunsuri la aceste întrebări”.

Bobora: „La Geoagiu sau altundeva prin judeţ”

Medalion Mircea Bobora 0056Actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Bobora (foto), a recunoscut „printre rânduri” că s-a autosesizat asupra eficienţei cursurilor de perfecţionare organizate la mare în vara anului în curs, după ce în presă au apărut funcţionari publici (din alte judeţe, e drept) care-şi dădeau „check-in” pe facebook, de pe plajă, la ora 11.00, în timp ce ei, oficial, se aflau la cursuri de perfecţionare plătite din banii contribuabililor. După ce a văzut datele de pe 2016 şi 2017 a declarat: „Se vor mai organiza şi-n anii următori cursuri de perfecţionare, dar noi vom trimite angajaţii doar la cursurile care vor avea şi o testare de final făcută corect. Vrem să vedem dacă acei oameni au învăţat sau nu ceva, la acele cursuri şi cât au învăţat. În plus, sunt convins că asemenea cursuri pot avea loc şi în judeţ, la Geoagiu sau pe altundeva. Nu văd nici eu rostul organizării cursurilor neapărat pe litoral”.

Loading...

2 Comments

  1. De ce se organizeaza cursuri la mare si la munte, ar trebui sa ii intrebati pe cei din Bucuresti, nu? Faceti o adresa catre ei si puneti-le aceasta intrebare. Toata tara, care nu e „rupta de lume total”, stie ca bucurestenii abia astepta sa plece din orasul lor, iar organizarea de cursuri e perfecta pentru asta. De ce nu fac cursuri la Bucuresti sau in alte orase (nu orase statiuni)?