glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Ciobanii din judeţ nu-şi acoperă costurile cu tunsul oilor

Ciobanii hunedoreni se confruntă de câţiva ani cu o serie de probleme de ordin financiar. Procesul de tundere a oilor este costisitor, iar proprietarii de ovine spun că nu îşi pot recupera nici măcar cheltuielile, cât despre profit nici nu poate fi vorba.

Închiderea unităţilor de prelucrare a lânii i-a adus în impas pe ciobanii din judeţ. În lipsa unor centre de colectare, aceştia sunt nevoiţi fie să arunce lâna la gunoi, fie să o vândă la intermediari, la un preţ de nimic.

„Ar fi extraordinar ca oile să aibă păr”

La începutul sezonului de tuns oile, ciobanii încep deja să se gândească ce vor face cu lâna. Costurile de tundere sunt cu mult mai mari decât preţul de valorificare a lânii, iar crescătorii de ovine înregistrează pierderi. Pentru a tunde o oaie, ciobanii trebuie să scoată din buzunar între 2,5 şi 3 lei. La aceste cheltuieli se adaugă şi cele cu mâncarea şi băutura pentru „frizeri”, plus costurile coditului ( n. red. procedură în care oaia este tunsă pe piept şi burtă pentru a înlesni accesul mielului la uger). În schimb, un kilogram de lână se vinde la intermediari cu 2,2 lei. „Valorificarea lânii este într-adevăr o problemă. Oile trebuie tunse şi pentru asta plăteşti oameni, iar la final constaţi că nu îţi acoperi nici măcar investiţia. Se plăteşte între 2,5 lei şi 3 lei pentru o oaie. Coditul costă 1,5 lei. Mai sunt şi alte cheltuieli cu mâncarea pentru oameni şi la final constaţi că nu ai unde să valorifici lâna. Există şi intermediari, la Sibiu. Plătesc 2,2 lei per kilogram şi duc apoi lâna la turci. Sunt de părere că nu se merită, dar crescutul oilor este pasiunea mea de suflet şi de aceea am două mii de capete. Ar fi extraordinar ca oile să aibă păr la fel ca şi caprele, să nu mai ai grija tunsului”, spune Doru Lasc, un crescător de oi din ţara Haţegului.

Chinezii s-au făcut nevăzuţi

Investitorii chinezi care susţineau că vor deschide în judeţ un centru de colectare a lânii şi a pieilor de oaie au colectat la ultima vizită mostre, s-au arătat mulţumiţi de calitatea produselor, dar au uitat să revină în judeţ pentru a definitiva investiţia. „Ciobanii se confruntă cu o adevărată problemă. Au fost în judeţ nişte investitori din China, au fost mulţumiţi de ce au găsit aici. S-au întâlnit şi cu crescătorii de oi, dar nu s-au prea înţeles la preţ, pentru că ei ofereau între 2 şi 2,5 lei per kilogram de lână. Urmau să se întoarcă luna aceasta dar nu mai avem niciun semn de la ei. Problema crescătorilor de ovine este că nu-şi recuperează banii care îi dau pe tunsul oilor. Lâna le rămâne pe stoc şi apar speculanţi, care oferă un preţ de nimic, iar ciobanii, ca să se scape de ea o vând la cât li se oferă. Nu se poate controla acest fenomen pentru că noi nu mai avem industrie de prelucrare a lânii şi cum nu există concurenţă, intermediarii oferă cât doresc ei pe kilogramul de lână”, a precizat directorul executiv al Camerei pentru Agricultură a judeţului Hunedoara, Mircea Muzicaş.