glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Cinematograful „Patria” are, în continuare, o situație incertă

Viitorul singurului cinematograf funcționabil din județul Hunedoara este, în continuare, dificil de prezis, în contextul deschiderii unui mall nou în municipiul Deva. Administratorul cinematografului „Patria”, Traian Ilincari, promite că va face tot posibilul să îl mențină deschis, însă acest lucru nu va fi ușor pentru că îi sunt puse prea multe bețe în roate.

După ’89 a venit potopul și peste cinematografia românească, în sensul că majoritatea „cinema-urilor” au fost închise, iar cele în care încă rulează filme, se află aproape de faliment. În 1990 existau, în județul Hunedoara, 18 cinematografe, dar au mai rămas patru, printre care
și cel din Deva.

Nu se face nimic pentru cinematograful de la poalele Cetății

La începutul anului, redacția ziarului Glasul Hunedoarei a realizat un material mai amplu despre situația în care se află Cinematograful „Patria” din municipiul Deva. În acel articol era prezentat cum RADEF „RomâniaFilm”, în a cărei administrație se află sala de film de la poalele Cetății din 1990, a încercat, în nenumărate rânduri, să ducă la falimentarea aceste sălii. Una dintre acțiunile care au avut acest scop, a fost insistența ca „Patria” să intre sub administrația unei firme-fantomă. Traian Ilincari, cel care se ocupă de managemantul cinematografului din municipiul Deva, a făcut tot posibilul să evite ducerea la îndeplinirea acestui plan. „Au fost preluate deja cinematografele de la Târgu-Jiu şi Târgu-Mureş şi s-a ales praful de ele. De câţiva ani se urmăreşte falimentarea cinematografului, dovadă fiind că la Deva n-au mai fost programate filme noi, de către cei de la centru, din primăvara anului 2014. De atunci sunt obligat să rulez doar filme în reluare, pentru a nu închide cinematograful. Anul trecut am înfiinţat un al doilea sindicat, «Ecranul», pentru a anula contractele cu firmele-căpuşă, dar observ că totul este în zadar.”, declarase Traian Ilincari, la începutul anului, pentru Glasul Hunedoarei.

Un punct de cotitură pentru „Patria”

În cursul lunii septembrie urmează să fie inaugurat un nou mall în Deva, care va avea un cinematograf multiplex operat de Cinema City, dotat cu tehnologie 3D, alcătuit din șase săli de proiecție. Deschiderea acestui cinema nu ar trebui să reprezinte o îngrijorare pentru reprezentanții cinematografului „Patria”, fiindcă și acesta din urmă are un videoproiector 3D, dar nu are ochelari cu care să poată fi vizionate astfel de producții. Cauza este lipsa banilor cu care să poată fi achiziționați acești ochelari. După deschiderea Cinema City din noul mall, Traian Ilincari speră să nu fie nevoit să pună lacătul pe sala cinematografului  „Patria”, propunând chiar bilete la jumătate de preț față de cele pe care trebuie plătite la multiplex : „Am încercat să menținem interesul devenilor pentru filme, rulând cât mai multe premiere în ultimul timp, însă numărul biletelor este mic. Nu primim niciun sprijin din partea nimănui. Încercăm să menținem deschis cinematograful din fonduri proprii, dar momentan situația este incertă. Nu știm nimic, nu ne-a fost propus nimic de către cei din „RomâniaFilm”, a adăugat administratorul cinematografului „Patria”, Traian Ilincari.