glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Cinematografele se dărâmă sub ochii noştri. Cortina a căzut de mult peste cinematograful „Modern” din Hunedoara

Ceea ce reprezenta odinioară un loc de recreere şi de petrecere a timpului liber pentru hunedoreni, a ajuns acum doar adăpost pentru oamenii străzii şi câini fără stăpâni. Starea cinematografului „Modern”, deşi este binecunoscută de autorităţile locale şi de „RomâniaFilm”, este ignorată în totalitate.

La ora actuală, din cinematograful „Modern” care a fascinat mai multe generaţii de localnici, nu a mai rămas decât scheletul de beton, cu parterul inundat de apă, care s-a amestecat cu tone de gunoaie şi moloz. Iar etajul cinematografului deserveşte drept adăpost de noapte pentru oamenii străzii şi câinii vagabonzi.

Primăria ştie, RomâniaFilm ştie, şi nimeni nu face nimic

Starea dezastruoasă în care se află cinematograful nu este de azi de ieri, ci de mai bine de cinci ani. În anul 2008, în baza legii 303/2008 cinematograful „Modern” ar fi trebuit să treacă din patrimoniul „RomâniaFilm”, în administrarea Primăriei Municipiului Hunedoara. Însă, la acel moment administraţia nici nu a vrut să audă de acest lucru şi nu a făcut demersurile necesare pentru preluarea acestuia, cinematograful râmânând în continuare sub tutela „RomâniaFilm”. De atunci nimeni nu i-a mai oferit niciun fel de importanţă.
„Destinul cinematografului „Modern” din Hunedoara este unul cu adevărat trist. Modernul a avut una dintre cele mai bine puse la punct săli de cinema şi acum starea lui este jalnică şi stă să cadă. Acesta în mod normal trebuia să fie în administrarea Primăriei municipiului Hunedoara, pentru că aşa a fost decis în legea 303, care prevedea ca o serie de cinematografe să treacă în administrarea autorităţilor locale. Însă, la Hunedoara nu s-a întâmplat aşa, Hada, care era primar atunci, nici nu a vrut să audă de aşa ceva, noi am făcut demersurile necesare pentru a preda cinematograful dar nu am avut cui să îl dăm. Acum tot ce putem noi să facem este să îl dăm în chirie, dar cine vrea să închirieze nişte ziduri pline cu gunoi”, explică administratorul “RomâniaFilm” în judeţul Hunedoara, Traian Ilincari.

Autorităţile, legate de mâini

Autorităţile locale cunosc situaţia cinematografului „Modern”, dar cu toate acestea nu pot interveni, din simplul motiv că nu se află în administrarea primăriei.
„Din moment ce cinematograful „Modern” nu este în administraţia noastră ci a R.A.D.E.F „RomâniaFilm”, noi ca şi administraţie publică nu putem să facem nimic, pentru a-l reabilita. Ştiu că a ajuns loc în care stau oamenii fără adăpost şi câinii, dar ce putem noi face că nu avem niciun fel de putere”, susţine viceprimarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.