glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Cine face acum politică în România

Ştefan CIOCAN 28 februarie 2016

Nu o să putem trece peste noapte de la manele la muzică simfonică. Ne place sau nu, în 25 de ani am devenit un popor de maneliști. Și nu mă refer aici la acea minoritate care se străduiește încă să-și păstreze creierul și idealurile nepervertite, ci la acea mare masă de cetățeni cu drept de vot care contribuie din patru în patru ani la dezastrul țării. Mă refer la români, nu ca popor, ci ca turmă. Pentru că din ce în ce mai mult, românii par a fi o turmă condusă inițial de ciobanii lui Ion Iliescu și băgată acum într-un țarc electronic controlat prin internet.

Aproape 26 de generații de copii au fost distruși de un sistem de educație care depersonalizează tinerii, obligându-i să tocească, nu să gândească. Generația cu creiere spălate de comunism este urmată de o generație cu creiere spălate de un învățământ cu profesori prost plătiți, care ori sunt dezinteresați, ori nu fac față în orele de curs concurenței televiziunii și internetului, două mijloace de propagare a prostului gust, mijloace de manelizare a românilor, mijloace de promovare a nulităților ca modele.
Aceasta este starea generației tinere, despre care multă lume spune că ar fi cazul să se implice în politică și să producă o schimbare în bine. Lucru imposibil în conjunctura actuală.

Timp de 25 de ani, România s-a afundat atât de tare în mocirla ignoranței și a culturii îndoielnice, încât oamenii de bună credință și care nu s-au lăsat pervertiți de sistemul de îndobitocire sunt ori scârbiți, ori plecați. Procentul covârșitor al celor care declară că nu merg la vot demonstrează fără echivoc cât de scârbiți sunt românii de clasa politică. Dar cu sau fără votul oamenilor de bună credință, politicienii vor păstra puterea. Și cei puțini, mașina de vot la dispoziția partidelor, persoanele cu spirit civic care conștientizează importanța votului, chiar și oamenii care pot să descrie profilul alesului perfect, care se vor duce la vot, vor găsi pe liste doar politicieni.

Oamenii nu vor fi acolo, pentru că oamenii, în România, nu fac politică. În România au ajuns să facă politică doar impostorii, doar nulitățile care în afara politicii nu ar fi capabili să facă nimic. Politica a ajuns îndeletnicirea rebuturilor. A mincinoșilor, a hoților, a impostorilor, a aroganților care au uitat de unde au plecat, a incompetenților ridicați la rang de șefi. Asemenea oameni sunt votați de un popor care nu are alternative. De un popor care are un folclor fantastic, dar se extaziază ascultând manele.

Un popor care îi are pe Eminescu, Caragiale, Creangă, Eliade, Cioran, Brâncuși și Enescu, dar se extaziază la Guță, Vijelie, Bendeac sau Paleru. Un popor care a ținut zeci de ani Imperiul Otoman la porțile Europei prin Iancu de Hunedoara sau Matei Corvin, dar își caută rădăcini în triburile dacice, inventând o istorie apocrifă și susținând-o cu fanatism. Așa ne așteaptă a opta rundă de alegeri de la Revoluția din ’89. De opt ori au fost chemați românii la urne, într-un regim mai mult sau mai puțin democratic. De opt ori nu au avut ce alege și tot de opt ori au fost dezamăgiți. Și parcă de la un scrutin la altul oferta a fost tot mai slabă, demonstrând că avem o clasă politică ce nu este capabilă să producă nimic bun. Cu atât mai puțin să se reformeze. O clasă politică în care oamenii de bună credință sau de valoare sunt doar excepții. Flori care nu vor aduce primăvara.

Vezi și

Close