glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Cinciş, gunoiul rezistă

La trei săptămâni după ce „Glasul Hunedoarei” semnala problema gunoaielor de pe malul populat al lacului Cinciş, Primăria Teliuc dovedeşte, din nou, că nu poate gestiona situaţia. Motive sunt cu zecile, însă, până la urmă, pe simplul turist nu-l interesează cine este vinovat. El vine prima dată, apoi se mai gândeşte dacă revine, după ce a văzut pe drumul de întoarcere spre Hunedoara. Cu o astfel de abordare, Hunedoara nu are nicio şansă să devină vreodată „judeţ turistic”.

La începutul lunii trecute, primarul comunei Teliuc, Daniel Pupeză, promitea că va dispune firmei de salubritate cu care Primăria are contract să ridice gunoiul din zona lacului Cinciş de două ori pe săptămână şi nu o dată, cum era stabilit iniţial. S-a ţinut de cuvânt, dar… degeaba. Containerele sunt prea puţine, se umplu extrem de repede şi, după cum spune primarul, aici ajung şi deşeuri aduse din alte părţi.

Problemă tehnică

„Sâmbătă s-a stricat maşina de gunoi, jos, în Teliuc, din cauză că oamenii aruncă şi moloz şi cărămizi, tot felul de prostii în containerele de gunoi menajer. Am fost şi eu sâmbătă seara în zonă şi mi-am spus «E mare lucru dacă nu mă sună cineva, luni, să reclame problema gunoaielor». Da, au fost multe. Mai sunt şi unii din zonă care lasă tot felul de lucruri acolo. Cum să laşi o canapea la gunoi doar în ideea că vine cineva şi o ridică? Firma are contract cu noi doar pentru deşeuri menajere. Sâmbătă, maşina n-a mai ajuns sus decât aproape de miezul nopţii, după ce a fost reparată. Şoferul mi-a spus astăzi (luni – n.red.) că, imediat după ce a luat gunoiul dintr-un punct de colectare de la Cinciş, a văzut în oglindă cum o camionetă cu numere de Italia a venit cu vreo zece saci şi a umplut containerele la loc. Astăzi se ridică din nou gunoiul din zonă. Sunt absolut convins că acolo cineva aduce gunoaie din altă parte”, declară Daniel Pupeză, primarul din Teliuc, făcând aluzie la rezidenţi ai comunelor de pe aceeaşi vale a Cernei hunedorene: Topliţa şi Lunca Cernii.

Primarul adaugă că toate primăriile din judeţ sunt încurcate de faptul că Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor („opera” Consiliului Judeţean – n.red.) nu este nici acum operaţional. „Avem puţine containere, şi acelea închiriate, pentru că ar fi inoportun să ne apucăm noi să cumpărăm unele acum, din moment ce ADI Deşeuri şi Consiliul Judeţean au spus încă de acum un an că vor veni operatori zonali (care vor avea la dispoziţie containere cumpărate prin acelaşi proiect european prin care a fost construit şi deponeul de la Bârcea Mare – n.red.).

Soluţia de la un „vecin”

Dificultatea în care sunt puse primăriile de blocarea SMID este confirmată şi de primarul comunei Topliţa, Nicolae Cerişer: „Nouă ni s-a spus să nu ne mai apucăm să facem licitaţii pentru desemnarea de operatori pentru că vin cei desemnaţi de ADI Deşeuri. Lucrăm cu comenzi punctuale, directe. Nu avem încotro. Sâmbătă dimineaţa, containerele de pe malul lacului Cinciş erau aproape pline, dar nu erau gunoaie pe lângă ele, apoi duminică la amiază, când am coborât în Hunedoara, era vraişte. În Topliţa noi am rezolvat pe jumătate problema, îngrădind punctele de colectare. Costă 600 de lei un asemenea ţarc. Măcar nu se mai împrăştie gunoaiele peste tot. I-am sugerat soluţia şi colegului Daniel Pupeză, dar nu ştiu de ce nu a aplicat-o până acum”.

 

Citește și: http://glasul-hd.ro/la-cincis-s-atins-varful-sezonului-de-gunoaie-una-dintre-cele-mai-frumoase-zone-de-agrement-din-romania-este-invadata-de-gunoaie-primaria-comunei-teliuc-pe-raza-careia-se-afla-lacul-cincis-e-dep/

Tags