glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Cetatea Devei, aproape ca a nimănui, la început de sezon. A doua zi de Paşte, Cetatea Devei, turişti mulţi, organizare proastă

Cetatea Devei nu a debutat „cu dreptul” în perioada caldă a sezonului turistic. Turiştii care au urcat în edificiul medieval în cea de-a doua zi de Paşte s-au putut plimba nederanjaţi prin Incinta I (dacă ar fi dorit) şi n-au avut decât să se abţină în cazul în care ar fi avut nevoie de o toaletă.

MAIN 2Oficial, Incinta I a Cetăţii Devei este închisă. Pentru că lucrările de restaurare – conservare începute aici cu mai bine de 10 ani în urmă nu s-au finalizat şi pentru că zona nu prezintă siguranţă. La intrarea în Incinta I, situată în partea nord-vestică, e pus un fel de gard cu un indicator pe el care semnalizează accesul interzis. Totuşi, cât a fost ziua de lungă, prin Incinta I, turiştii care au vrut să se plimbe, s-au plimbat nestingheriţi. Cum au ajuns acolo şi pe unde, nu se ştie, se aşteaptă un raport.

O altă „bilă neagră” primită de Cetatea Devei de la turiştii care au venit, în număr destul de mare, să o viziteze, luni, 9 aprilie, a fost provocată de toalete. Toalete care, vorba lui Caragiale, există, dar lipsesc cu desăvârşire. Cele 4 toalete amplasate în apropierea staţiei superioare a telecabinei erau… închise. Explicaţiile date de paznici de genul „Asta este, şi noi ne abţinem, coborâm cu telecabina la toaletele de jos, după care ne întoarcem”, n-au reuşit să-i mulţumească pe vizitatori.

O jumătate de problemă se rezolvă

MAIN 3Şeful Serviciului Telecabină, Alin Suciu (până nu demult, şef al Serviciului de Administrare a Cetăţii Devei), spune că, în ce priveşte intrarea turiştilor în Incinta I nu are încă vreo explicaţie: „Aştept şi eu un raport de la cei care se ocupă cu paza (o firmă privată – n.red.)”. Suciu adaugă că toaletele nu au fost funcţionale din cauza vremii. „Pe timp de iarnă, toaletele de sus, de pe Cetate, au stat închise pentru că au avut apa oprită. Am vrut să ne ferim de problemele provocate de fenomenul de îngheţ. Mâine (astăzi – n.red.) dă drumul la apă şi toaletele vor fi, din nou, funcţionale”. Alin Suciu spune că toaletele vor fi refuncţionalizate începând de astăzi. Un răspuns al biroului de presă din cadrul Primăriei Deva menţionează însă că acest lucru se va întâmpla până la finele acestei luni, pentru că e vorba de verificări mai ample ale pompelor şi ale întregii reţele de apă din zonă.

Confruntat cu situaţia de pe Cetatea Devei, primarul reşedinţei de judeţ, Florin Oancea, a reacţionat: „De când am revenit în Primărie, constat aproape în fiecare zi cel puţin un caz în care o persoană responsabilă fuge, de fapt, de responsabilitate. Toată lumea aşteaptă să vadă ce zice primarul, ce părere are primarul chiar dacă e vorba de chestiuni mărunte. Încerc să schimb abordarea asta. Fiecare ştie ce are de făcut şi ce trebuie să facă. Sau ar trebui să ştie”.